Nacionalinę J. Basanavičiaus premiją pretenduoja gauti devyni kandidatai

  • Teksto dydis:

Nacionalinę Jono Basanavičiaus premiją pretenduoja gauti devyni kandidatai, pirmadienį pranešė Kultūros ministerija.

Anot jos, šiuos kandidatus pasiūlė kultūros, mokslo, visuomeninės įstaigos ir organizacijos bei jų atstovai.

Kandidatais įregistruoti etnologas Rimantas Balsys, etnografė Dalia Bernotaitė-Beliauskienė, profesorius Eugenijus Jovaiša, istorikas Algimantas Katilius, atlikėjas Ugnius Liogė, tautodailininkė Marija Liugienė, Raimonda ir Vytautas Ramanauskai, Arūnas ir Vida Sniečkai, atlikėja Daiva Šeškauskaitė.

Šia premija įvertinami asmenų arba bendrą veiklą vykdžiusių asmenų grupių išskirtiniai nuopelnai etninės kultūros srityje, reikšminga kūrybinė, mokslinė veikla ir kiti darbai, susiję su lietuvių etninės kultūros tradicijų plėtojimu, tautinės savimonės puoselėjimu ir etnokultūriniu ugdymu.

Pagal premijos nuostatus iš pradžių Nacionalinės J. Basanavičiaus premijos komisija iš šio sąrašo atrinks kandidatus, dėl kurių bus balsuojama baigiamajame posėdyje. Jame slaptu visų komisijos narių balsavimu bus priimtas sprendimas dėl premijos skyrimo išrinktam laureatui – asmeniui ar grupei.

J. Basanavičiaus premiją Vyriausybė įsteigė 1992 metais, 2017-aisiais ji įgijo nacionalinės premijos statusą.

Ji teikiama asmenims arba asmenų grupei už išskirtinius nuopelnus etninės kultūros srityje, reikšmingą kūrybinę, mokslinę veiklą ir kitus darbus, susijusius su lietuvių etninės kultūros tradicijų plėtojimu, tautinės savimonės puoselėjimu ir etnokultūriniu ugdymu.

Premija teikiama kasmet minint Valstybės atkūrimo dieną vasario 16-ąją Prezidentūroje.

Nacionalinę J. Basanavičiaus premiją sudaro 800 bazinių socialinių išmokų, šiemet tai – 44 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių