Nacionalinėje bibliotekų olimpiadoje nugalėjo Marijampolė, Prienai ir Jonava

  • Teksto dydis:

Birželio 18 d. įvykusioje pirmoje Nacionalinėje bibliotekų olimpiadoje susirungė 17 pačių pajėgiausių visos šalies bibliotekų komandų.

Aukso, sidabro ir bronzos medaliais pasidabino komandos „Auksinis alavukas“ (Marijampolės Petro Kriaučiūno viešoji biblioteka), „Dzindzakė“ (Prienų rajono Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka) ir „Knygiai“ (Jonavos rajono viešoji biblioteka).

Finaliniame Nacionalinės bibliotekų olimpiados renginyje 17 komandų rungėsi trijose rungtyse: greitojo skaitymo, teksto sakymo atmintinai ir mikliųjų bibliotekininkų pirštų turnyruose.

Greitojo skaitymo užduotis visoms komandoms buvo ta pati – reikėjo kuo greičiau ir be klaidų perskaityti rašytojo Sauliaus Šaltenio 1972 m. romano „Riešutų duona“ ištrauką apie vasarą ir riebų katiną.

Greičiausiai ir raiškiausiai tekstą perskaitė komandos „Šypsena“ (Šiaulių r. viešosios bibliotekos Kairių filialas), „Šilalės greitutės“ (Šilalės r. viešoji biblioteka) ir „Ant šlaito“ (Ukmergės r. Vlado Šlaito viešoji biblioteka), užduočiai įveikti sugaišusios atitinkamai tik po 47, 49 ir 53 sekundes.

Atlikdami antrąją užduotį dalyviai privalėjo raiškiai, taisyklingai ir be klaidų atmintinai padeklamuoti Salomėjos Nėries eilėraštį „Kaip žydėjimas vyšnios“ iš jos 1931 m. rinkinio „Pėdos smėly“. Šią rungtį greičiausiai įveikė komanda iš Marijampolės bibliotekos „Auksinis alavukas“ (12 sek.), Zarasų r. viešosios bibliotekos „Šlipsai“ (13 sek.) ir Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos komanda „Už Raseinių...“ (14 sek.)

Trečią užduotį – abėcėlės tvarka sudėlioti 23 knygas – greičiausiai ir be klaidų įveikė Šiaulių r. viešosios bibliotekos Gruzdžių Augustino Griciaus filialo komanda „Činčiberis“ (95 sek.), Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos komanda „Dzindzakė“ (96 sek.) ir Jonavos r. viešosios bibliotekos komanda „Knygiai“ (98 sek.). Atliekant trečiąją užduotį išryškėjo, ko gero, didžiausias atotrūkis tarp lyderių ir lėčiausiai pasirodžiusių komandų, kurios užduotį atliko net 3,5 karto lėčiau.

Pirmąją vietą bendroje įskaitoje užėmusios ir aukso medalius iškovojusios komandos „Auksinis alavukas“ narės į olimpiadą atvyko jau pasipuošusios kaip nugalėtojos – auksinėmis karūnomis. Nors iškovoti auksą buvo sunku, Marijampolės bibliotekos komandos merginos buvo nusiteikusios laimėti iš pat pradžių.

O štai trečiosios vietos nugalėtojų komandoje buvo ir jauniausia olimpiados dalyvė – aštuonerių metų Kornelija. Birželio 20 dieną švęsdama gimtadienį, ji buvo paprašiusi dovanų riedlentės. Ir iš tiesų ją gavo, tiksliau, jų komanda buvo apdovanota net penkiomis riedlentėmis.

Antrosios vietos nugalėtojai apdovanoti veidrodiniu fotoaparatu „Nikon“, o pirmosios vietos laimėtojams atiteko naujausia „X-Box“ žaidimų konsolė su FIFA 15 futbolo žaidimu. Prizus olimpiados nugalėtojams įsteigė mažmeninės prekybos internetu lyderis Lietuvoje „Pigu.lt“.

„Ši olimpiada puikiai atskleidė, kaip aktyviai šiandien keičiasi Lietuvos bibliotekos. Jos ne tik teikia naujas ir vis įvairesnes paslaugas, bet ir jau sugeba susiburti į tokius puikius, bibliotekų bendruomenes vienijančius renginius kaip ši Nacionalinė bibliotekų olimpiada. Čia matėme žmonių iš pačių įvairiausių Lietuvos kampelių ir visi jie garbingai atstovavo savam kraštui ir bibliotekai. Džiugu, kad ne tik bibliotekininkai, bet ir patys bibliotekų lankytojai aktyviai prisideda prie modernios, šiuolaikiškos bibliotekos kūrimo“, – sakė Eugenijus Stratilatovas, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Strateginės plėtros departamento direktorius, projekto „Bibliotekos pažangai 2“ vadovas.

Visus finalinio renginio dalyvius vertino profesionali specialistų komisija, kurioje buvo Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininko pavaduotoja Jolita Steponaitienė, Kultūros ministerijos Muziejų, bibliotekų ir archyvų skyriaus vyriausioji specialistė Gražina Lamanauskienė ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos Konsultacijų grupės vadovė Sigita Sereikienė.

Bibliotekų olimpiada yra Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projekto „Bibliotekos pažangai 2“ iniciatyva, kuria siekiama Bibliotekų metais suvienyti šalies bibliotekas ir jų bendruomenes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių