Naujas Muziejų įstatymas: nebelieka respublikinių muziejų, atsiras darbuotojai emeritai

  • Teksto dydis:

Seimui ketvirtadienį priėmus naują Muziejų įstatymo redakciją patobulinta jų finansavimo tvarka, vadovų skyrimas, valdymas, įteisintas muziejaus emerito vardas nusipelniusiems darbuotojams.

Už įstatymo priėmimą balsavo 116 parlamentarų, prieš buvo vienas, septyni susilaikė.

„Kultūros ministerija nuolat sulaukdavo muziejų sektoriaus siūlymų keisti ankstesnį Muziejų įstatymą, kuris nuo 2003 metų iš esmės nebuvo peržiūrėtas. Nuo to laiko pasikeitė tiek visuomenės poreikiai, tiek ir patys muziejai. Jeigu anksčiau juose svarbiausiomis buvo muziejinių vertybių kaupimo ir išsaugojimo funkcijos, tai XXI amžiaus tarptautinė muziejų politika yra orientuota visų pirma į tarnavimo visuomenei tikslus ir muziejų lankytojų poreikių tenkinimą“, – teigiama ministerijos pranešime.

XXI amžiaus tarptautinė muziejų politika yra orientuota visų pirma į tarnavimo visuomenei tikslus ir muziejų lankytojų poreikių tenkinimą.

Pagal priimtą įstatymą, nebeliks respublikinių muziejų, jie taps valstybiniais, visai atsisakyta žinybinių muziejų, jie priskirti kitų muziejų kategorijai. Numatyta nauja įstaigų rūšis – muziejų kompetencijų centrai.

Anot ministerijos, aiškesnė tampa muziejų finansavimo sistema – muziejai, kurių savininko teises ir pareigas įgyvendina Kultūros ministerija, nebegalės pretenduoti į Kultūros tarybos administruojamas lėšas.

Taip pat numatyta, kad nacionalinio, valstybinio ir savivaldybės muziejaus vadovus konkurso būdu į pareigas penkerių metų kadencijai skiria to muziejaus savininko teises ir pareigas įgyvendinančios institucijos vadovas ar meras. Pasibaigus savivaldybės muziejaus vadovo kadencijai, mero sprendimu antrai kadencijai jis gali būti skiriamas be konkurso, jeigu prieš tai vadovo veikla įvertinta gerai arba labai gerai.

Pasak Kultūros ministerijos, tokiu būdu sprendžiama ir regionų, kurie susiduria su aukštos kompetencijos bei tinkamo išsilavinimo vadovų trūkumu, problema.

Įstatymas suteikia galimybę darbą baigusiam muziejaus darbuotojui už nuopelnus Lietuvos kultūrai, kultūros paveldo apsaugai ir veiklą, padėjusią įgyvendinti muziejaus tikslus, suteikti muziejaus emerito vardą.

Be to, įstatymo lygiu įtvirtintas principas, kai muziejaus veiklų valdymo tobulinime dalyvauja muziejaus taryba, kurios sudėtyje yra ir įvairių sričių išorės ekspertai. Ši praktika taikyta nacionaliniuose ir valstybiniuose muziejuose, tačiau nuo šiol įtvirtinus įstatymo lygiu ją siūloma taikyti ir savivaldybių muziejuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių