Naujausias tyrimas: A. Frank slėptuvę naciams išdavė notaras

  • Teksto dydis:

Anne Frank ir jos šeimos slėptuvę Amsterdame, kurioje jie gyveno nacių persekiojimo laikais, greičiausiai išdavė žydų tautybės notaras. Tokią išvadą padarė tyrėjų grupė, pirmadienį pristačiusi savo išvadas Nyderlandų žiniasklaidai.

Pranešime sakoma, kad notaras Arnoldas van den Berghas vokiečių okupantams perdavė žydų slėptuvių Amsterdame sąrašą, taip siekdamas išgelbėti savo šeimos narių gyvybes.

Penkerius metus tarptautinė neišaiškintų bylų tyrėjų komanda tyrė šį atvejį, naudodama naujausius metodus.

Pagrindinis įrodymas – anoniminio laiško, kurį Anne tėvas Otto Frankas gavo 1946 metais, kopija. Jame minima notaro pavardė. Laiško originalas dingo, bet jo kopija buvo rasta Amsterdamo miesto archyvuose.

Pasak tyrėjų, ši versija niekada anksčiau nebuvo išsamiai tirta.

Žydų Frankų šeima ir dar keturi žmonės 1942–1944 metais gyveno pasislėpę viename iš Amsterdamo namų. Anne (1929–1945) ten rašė savo pasaulinio garso sulaukusį dienoraštį.

1944 metų rugpjūtį jų slėptuvė buvo atskleista naciams. Šeima buvo išvežta į koncentracijos stovyklas ir išžudyta. Išgyveno tik tėvas.

Notaras buvo Žydų tarybos narys, taigi turėjo daug ryšių ir iš pradžių buvo apsaugotas nuo deportacijos. Tačiau 1944 metais ši apsauga išnyko ir, kaip teigiama, apimtas nevilties jis išdavė slėptuvių vietas, kad išgelbėtų žmoną, tris dukteris ir išsigelbėtų pats.


Šiame straipsnyje: Anne Franknaciaižydai

NAUJAUSI KOMENTARAI

to 90%

to 90% portretas
Feikas nes nori kad taip būtų. Tik nesuprantu kodėl. Anne wrote the body of her diary with a fountain pen - that is, a pen that uses wet ink. The only traces of “ballpoint” pen ink are confined to two loose scraps of paper put with the diary materials later (probably by Otto Frank). They are clearly in a different handwriting than Anne’s. When Otto Frank organized the books and papers after the war, he also probably numbered the pages partly in ballpoint pen and partly in colored pencil.

90%

90% portretas
To „dienoraščio“ - po karo tušinuku parašytas feikas. Karo metu tušinukai dar nebuvo tiek paplitę, kad visi kas nori turėtų konclageryje

Vienodos tautos

Vienodos tautos portretas
Ir ta, ir ta.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių