Pereiti į pagrindinį turinį

Naujoji „Baltija“ jau pasiekė skaitytojus

2007-10-26 09:00

Naujoji „Baltija“ jau pasiekė skaitytojus

Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Pempininkų filiale pristatytas 2007 metų literatūrinis kultūrinis almanachas „Baltija“, leidžiamas uostamiestyje.

Subūrė rašančius ir skaitančius

Almanachas „Baltija“ bibliotekoje subūrė Klaipėdos miesto menininkus – rašančius, juos vertinančius, taip pat skaitančius jų kūrybą klaipėdiečius. Renginyje dalyvavo almanacho sudarytojai, jį išleidusios Klaipėdos universiteto leidyklos direktorė Lolita Zemlienė ir almanacho autoriai.

Į renginį gausiai susirinko dar nepripažinti ir jau žinomi Klaipėdos rašytojai: Dalia Bielskytė, Daiva Molytė-Lukauskienė, Clandestinus, Nijolė Kepenienė, Alfonsas Jonas Navickas ir kiti.

Naujajame leidinyje Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Rimantas Černiauskas (ilgametis almanacho sudarytojas) tapo atsakingas vien už jo kultūrinę dalį, o rašytojas Dainius Sobeckis rūpinosi literatūrine dalimi.

Kritikavo ir gyrė

Skaitykloje savo nuomonę apie „Baltiją“ galėjo išsakyti visi norintieji. Kritikos almanachui negailėjo literatūrologas Romualdas Skunčikas, kuris kėlė esminius klausimus: kam adresuotas almanachas ir kokia jo paskirtis, kokią išliekamąją vertę turi almanacho tekstai, ar leidinys reprezentuoja Klaipėdos krašto kultūrinį pasaulį? Jis aptarė pastarajame leidinyje esančių autorių kūrybą.

Filologė Jovita Saulėnienė prieštaravo kritikui ir sakė norinti pasiginčyti dėl almanache išspausdintų tekstų vertės. Ji gyrė S.Jonausko, V.Ivanovos, R.Černiausko kūrybą, jo didelį indėlį šiame darbe. Anot J.Saulėnienės, „Baltijos“ almanachas turi būti gyvas, turime suremti pečius, vieningai džiaugtis darbu, kuriame įamžintos mūsų Klaipėdos asmenybės. J.Saulėnienė kartu su Rasa Krupavičiūte šių metų „Baltijai“ parengė vertingą publikaciją apie Prūsijos karalienę Luizę. Šį straipsnį publika pripažino vienu įdomiausių.

Dvasia – klaipėdietiška

Bibliotekoje svečiavosi ir maestro Edvardas Malinauskas, kurio tapybos darbai papuošė 2007-ųjų almanacho viršelį.

Visi susirinkusieji vieningai pritarė minčiai, kad almanacho viršelis labiausiai iš visų anksčiau pasirodžiusių leidinių atitinka „Baltijos“ dvasią.

E.Malinauskas dalinosi mintimis apie perskaitytus tekstus. Paaiškėjo, kad dailininkas asmeniškai pažinojo Vladą Nausėdą, apie kurį leidinyje publikaciją parašė Alfonsas Jonas Navickas. E.Malinauskas buvęs V.Nausėdos mokinys, pastarąjį prisimena kaip nuostabų mokytoją ir žmogų.

Maestro visiems padėkojo, kad jo nepamiršta ir jo kūriniais buvo papuošta „Baltija“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų