Naujuosius pašto ženklus papuoš skardžiabalsės pempės

Lietuvos paštas, tęsdamas pašto ženklų seriją „Lietuvos gyvūnai“, penktadienį išleidžia naują pašto ženklų seriją. Keturiuose pašto ženkluose pavaizduoti iš ilgo kuodo, margų spalvų ir skardaus balso lietuviams puikiai pažįstami paukščiai – pempės.

Lietuvių liaudies dainose ir patarlėse dažnai atkartojamas ir minimas išraiškingo balso pempes vaizduoja keturi skirtingi pašto ženklai, kiekvieno jų nominalas – 0,49 euro, tiražas – po 125 tūkst. egzempliorių. Naujųjų pašto ženklų autorius – dailininkas Tomas Dragūnas.

„Pašto ženkluose vaizduojami Lietuvos gyvūnai tautiečiams primena, o užsieniečiams pristato, kokie ypatingi gyvūnai gyvena mūsų šalies gamtoje. Šios tematikos pašto ženklus ypač dažnai kolekcionuoja filatelistai, mėgsta vaikai. Džiugu, kad šiemet serija „Lietuvos gyvūnai“ pristato mums dar iš vaikystės puikiai pažįstamą ir dėl savo ypatingos išvaizdos lengvai atpažįstamą paukštį“, – sako Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė.

Pempė – nedidelis, karvelio dydžio paukštis, žiemoti skrendantis iki Šiaurės Afrikos, šiaurinės Indijos ir Kinijos, į Lietuvą iš šiltų kraštų grįžtantis anksti – kovo mėnesį. Paukštis mėgsta atvirus plotus – pievas, ganyklas, dirbamus laukus, net lizdą pempės suka ant žemės atviroje vietoje, į kurį deda 4 žalsvus, išmargintus neryškiomis pilkomis ir aiškesnėmis juodomis dėmėmis, kiaušinius. Išveda vieną vadą, tad lizdą bei jauniklius nuo įsibrovėlių gina triukšmingai ir agresyviai – ne be reikalo yra sakoma, kad „gina kaip pempė kiaušinius“.

Su pašto ženklų serija apyvartoje pasirodys pirmos dienos vokas ir keturi stilizuoti atvirlaiškiai, filatelijoje vadinami kartmaksimumais. Penktadienį pašto korespondencija, apmokama naujaisiais pašto ženklais, Vilniaus centriniame pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

Per metus Lietuvos paštas išleidžia 25-27 pašto ženklus. Lietuvos paštas taip pat teikia kurjerių, logistikos ir finansinio tarpininkavimo paslaugas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių