Nenusibostantis gyvenimas ant bangų

Vėjas, bangos, nuolat šiltas oras, galimybė užsiimti tuo, kas labiausiai patinka, ir neapsakomas laisvės pojūtis. Štai kuo viena Kanarų salų – Fuerteventūra – paviliojo lietuvius pusbrolius Mantą ir Domą Peštenius. Apie puikius banglenčių mokyklos mokytojus kalbos netruko pasklisti. Ten atostogauti vyksta ir žinomi šalies žmonės.

Ieškojo laisvės

Prieš keletą metų metęs visus darbus, nusibodusią rutiną, geodezininkas M.Peštenis laimės ieškoti išvyko į Londoną. Padirbėjęs ten suprato, kad pinigai gal ir valdo pasaulį, bet tiek daug asmeninės laimės neatneš. Taigi niūrųjį Londono orą jaunas vyras iškeitė į saulėtąją Fuerteventūrą. Kur ne tik saulė, bet ir jūra, smėlis, nuolat šilta, vadinasi, geresnė nuotaika ir savijauta.

Beveik prieš šešerius metus atvykęs į salą jis apsigyveno nedideliame Kosta Kalmos miestelyje ir keletą metų dirbo samdomu instruktoriumi. Paskui nutarė, kad norisi dar daugiau to gero jausmo – visiškos laisvės, ir pats ėmėsi mokymo plaukioti banglentėmis verslo. Iš pradžių visas Manto verslas tilpo jo paties autobusiuke – nebuvo nei biuro, nei nuomos punkto, nei darbuotojų. Situacija ėmė keistis prieš metus. Tada į salą gyventi atvyko Manto pusbrolis Domas.

"Visada norėjau kuo daugiau laiko plaukioti – kaituoti, o pas mus tam tinkamas sezonas gana trumpas. Visada svajojau išvykti gyventi, kur tuo galėčiau užsiimti ištisus metus. Kita priežastis – norėjosi pradėti kokį nors savo verslą, o čia buvo puikios galimybės", – priežastis, pastūmėjusias atsisakyti karjeros valstybinėje įstaigoje Lietuvoje, vardijo Domas.

Vienu kartu – net 15 mokinių

Per metus Pešteniai nemažai pasistūmėjo. Kaip sakė Domas, jam atvykus čia gyventi jie galėjo mokyti vos porą mokinių, nes tik tiek turėjo įrangos. Šiandien savo mokykloje "Kailua Surf School Fuerteventura" lietuviai drąsiai gali priimti penkiolikos žmonių grupę.

"Per šiuos metus taip pat atidarėme savo parduotuvę, kurioje prekiaujama sportiniais drabužiais, įranga, aksesuarais. Kartu ten ir nuomos punktas. Pradėjome poilsiautojams siūlyti ne tik banglenčių kursus, banglenčių įrangos nuomos paslaugas, bet ir apgyvendinimo – bendradarbiaujame su asmenimis, turinčiais apartamentų kompleksą, ir su tais, kurie atostogoms gali išnuomoti visą namą. Galime pasiūlyti visą atostogų paketą: apgyvendinimą, kursus ir net jogos užsiėmimus, kuriuos veda profesionali instruktorė, beje, taip pat lietuvė", – metų darbo rezultatais dalijosi D.Peštenis.

Anglų kalbos nepakanka

Domas neslėpė, kad labiausiai Fuerteventūroje jam patinka oras. "Nereikia žieminių batų, striukės, kepurės. Galiu kasdien plaukioti: kai yra vėjas – jėgos aitvaru, kai nėra – banglente. Dėl to čia ir atvažiavau, – sakė pašnekovas ir pridūrė: – Bet patinka ir maistas, žmonės. Vietiniai atvykėlius priima, saloje apskritai verslas daugiausia priklauso užsieniečiams, todėl visų požiūris palankus."
Tiesa, nors vietiniai ir nepriešiški užsieniečiams, susikalbėti vien angliškai, Domo teigimu, visur tikrai nepavyks. Reikia mokėti ispanų kalbą. "Mantas jau seniai kalba ispaniškai, aš mokausi", – sakė Domas.

Jaunasis instruktorius paaiškino, kad mokymosi plaukti banglentėmis kursų laiką koreguoja potvyniai ir atoslūgiai. Dažniausiai kursus rengia per atoslūgį. Kol kas su mokiniais į pajūrį dažniau vyksta Mantas, Domas tuo metu dirba įkurtoje parduotuvėlėje. Paskui vyrai kimba į įvairiausius darbus, kaip patys sakė, jų visa galybė. "Bet jei būna labai palankios sąlygos plaukioti, darbus atidedame vakarui", – šyptelėjo Domas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių