Pereiti į pagrindinį turinį

Novelė – kaip žaidimas

2008-10-03 09:00

Klaipėda – bene vienintelis miestas šalyje, kur literatūroje dar išlaikoma žanrų lygybė. Jei kiekvieną pavasarį uostamiesčio kiemuose ima čiulbėti poetai, tai rudeniop jau antra dešimtis metų į būrį susirenka novelistai. Prieš budrias skaitytojo akis pasirodo ne tik mūsų miesto trumpojo žanro meistrai ar pameistriai, bet ir svečiai iš kitų Lietuvos miestų ar užsienio.

„Novelės rudens” renginiuose savo noveles skaitė žinomi lietuvių prozininkai J.Aputis, B.Vilimaitė, J.Kunčinas. A.Ramonas, D.Mušinskas ir kiti, savo kūrinius dviem kalbomis (gimtąja ir lietuvių) galėjo pasiklausyti rašytojai iš Rusijos, Lenkijos, Vokietijos, Latvijos, Estijos, Švedijos ar Islandijos. Su patyrusiais trumpojo žanro vilkais visada dalyvaudavo ir jauni, debiutuojantys autoriai. Kažkada pirmuosius susitikimus su publika čia išbandė S.Simanaitienė, G.Gugevičiūtė, V.Ivanova.

Šį kartą novelistai į būrį rinksis net dvi dienas. Jau spalio 9-ąją 17 val. Gargždų J.Lankučio bibliotekoje savo kūrinius skaitys klaipėdietė Nijolė Kepenienė, vilnietis Herkus Kunčius, latvių prozininkė Sandra Vensko, viešnia iš Talino Reet Kudu ir vietinis rašytojas Albinas Klizas.

Kitą dieną rašytojų pamatysime daugiau. Spalio 10-ąją 17 val. uostamiestyje, I.Simonaitytės bibliotekoje, prie jau minėtų autorių prisijungs klaipėdiečiai Rita Latvėnaitė-Kairienė, Sondra Simanaitienė, Juozas Šikšnelis, kretingiškis Algis Kuklys, novelistas iš Karaliaučiaus Olegas Gluškinas. Vakaro metu debiutuos ir jauna novelistė Gerda Kuršaitytė. Jos kūryba jau buvo spausdinta naujausiame „Paralelių” numeryje.
Šiemetinis novelistų sambūris bus naujoviškas – su madingais nūnai žaidimo ir varžytinių elementais. Komisija, sudaryta iš literatūros ekspertų ir vietos žiūrovų, rinks geriausią kūrinį iš anksto duota tema. Šio renginio vedėjai numatė, kad tai bus STIKLAS.

Savo kūrinius apie stiklą skaityti galės kiekvienas, kas turi parašęs neilgą (iki 8 minučių trukmės) novelę tokia tema. Dar vieną prizą išrinks ir patys žiūrovai. Prizų steigėjai ir renginio rėmėjai – Klaipėdos miesto Kultūros skyrius, bendrovė „Žemaitija”, I.Simonaitytės biblioteka ir viešbutis „Lūgnė”.

O dabar kviečiame klausytis, balsuoti ir dalyvauti novelistų varžytuvėse.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų