Pereiti į pagrindinį turinį

Nuo cento iki monumento

2007-02-09 09:00

Nuo cento iki monumento

Populiariausių skulptoriaus Antano Žukausko kūrinių skambesį yra girdėję visi. Jis mus lydi kas kartą, kai užsukame į... parduotuvę.

Tačiau tik nedaugelis žino, kad gausybės lietuviškų apyvartinių, proginių, kolekcinių monetų autorius – skulptorius A.Žukauskas, kurio monumentai bei dekoratyvinės skulptūros puošia viešąsias erdves ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Klaipėdiečiai Dailės parodų rūmuose turi galimybę vieni pirmųjų šalyje išvysti A.Žukausko sukurtų monetų, jų eskizų, skulptūrų bei naujausių skulptūrinių koliažų parodą iš ciklo „Lietuvos kultūra Europoje per formą“.

Pasak dailėtyrininko Liudo Pociaus, A.Žukauskas – savo atradimų netiražuojantis autorius. Kiekvieną kartą jo kūriniai stebina ir džiugina naujomis išraiškos formomis.

Dar vienas skulptoriaus kūrybos ypatumas, kurį įvardijo dailėtyrininkas, akivaizdžiai juntamas, vos išvydus darbus Dailės parodų rūmų salėje. Tai – intuityvus, beveik aiškiaregiškas erdvės pojūtis. Nors A.Žukauskas ir nežino, kokiame interjere ar salėje jo kūriniai ras vietą, juose užkoduota harmonija, nedisonuojanti su jokia erdve.

Skulptūriniai koliažai taip dera Dailės parodų rūmų salėje, tarsi specialiai būtų jai pritaikyti. Minties, formos grynumas ir kartu - talpa, begalybės pojūtis, daugiaprasmė plastikos kalba, netradiciniai spalvų ir faktūrų sąskambiai. Galima tik pritarti L.Pociaus išsakytai minčiai, kad A.Žukausko kūriniai ypač tinka šiuolaikiniams interjerams ir mėgstami tų, kurie siekia erdvei suteikti išbaigtumo.

„Teko susipažinti su įvairių šalių parodų salėmis. Tačiau net ir Europoje nedaug pamatysi tokių, kokią išvydome čia, Klaipėdoje“,- džiaugėsi atnaujintais Klaipėdos dailės parodų rūmais parodos kuratorė skulptoriaus žmona Elena Žukauskienė.

Iki vasario 25-osios veiksianti paroda iš Klaipėdos keliaus į Briuselį, Romą, Londoną. „Vilniečiai dar nematė šių darbų ir labai pavydi klaipėdiečiams“,- sakė parodos atidaryme dalyvavusi Lietuvos nacionalinės bibliotekos, kurioje taip pat ketinama surengti skulptoriaus kūrybos pristatymą, darbuotoja Sandra Kuliešienė.

Paskutinė keliaujančios A.Žukausko parodos stotelė - Lietuvos dailės muziejaus Radvilų rūmų parodų salės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų