Operos „Confessions“ europinių maršrutų pusiaukelėje – Anykščiai ir Vilnius

  • Teksto dydis:

„Mūsų vizitas Lietuvoje ir vėl įvyks prieš pat Kalėdas, Kūčias, kai pats tinkamiausias laikas apmąstyti praėjusius metus, apgalvoti, kas gero įvyko, o kur ne visai tinkamai pasielgėme. Tai pats tinkamiausias laikas išpažinti savo nuodėmes“, – sako Škotijoje gyvenanti erdvinės operos tamsoje „Confessions“ viena iš kūrėjų, kompozitorė Rūta Vitkauskaitė. Sėkmingai po pasaulį ir Lietuvą keliaujantis kūrinys gruodžio 3–5 d. net šešis kartus bus parodytas Anykščiuose ir Vilniuje.

Septynių dalių opera, įkvėpta autorių susidomėjimo erdviniu akustiniu garsu ir jo poveikiu žmogaus vaizduotei, o taip pat – krikščioniškosios septynių mirtinų nuodėmių idėjos, pirmąkart buvo atlikta 2015 m. 6-ajame šiuolaikinės operos festivalyje NOA (Naujosios operos akcija). Kūrinį žiūrovams patiriant užrištomis akimis, kuriamas akustinis surround'as, o taip pat pasitelkiami kiti pojūčiai. Vienas charakteringiausių „Confessions“ elementų – paslaptinga „rausvoji kėdė“, kurios savininkas patiria ekstremalų garsų, kvapų, skonio ir prisilietimų kompleksą, o už tai turi nuoširdžiai išpažinti vieną savo nuodėmę.

Iškart po „Confessions“ premjeros opera sulaukė ne tik didžiulio publikos susidomėjimo, bet ir apdovanojimų – 2016 m. ji buvo įvertinta „Auksiniu scenos kryžiumi“ už geriausią muziką, taip pat kūriniui atiteko „Publikos simpatijos“ apdovanojimas Lietuvos kompozitorių sąjungos „Metų vinies“ apdovanojimuose. Kūrinys kaskart laukiamas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – „Confessions“ jau buvo atlikta Švedijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose, Didžiojoje Britanijoje. Šiemet opera rodyta ir Taline „Eesti Kontsert“ kvietimu, kur buvo įtraukta į renginių ciklą, skirtą muzikos inovacijoms. Kitų metų pradžioje „Confessions“ keliaus į Švediją, kur spektaklis bus rodomas tarptautinio „Halland Opera & Vocal“ festivalio programoje. Paskutinė stotelė prieš festivalį – net du „Confessions“ rodymai Anykščiuose ir keturi Vilniuje.

Nepaisant skirtumų ir skirtingų patirčių, opera atranda kelią į klausytojų širdis ir vaizduotę.

„Labai džiaugiuosi, kad šio turo metu opera aplankys Anykščius. Iš šių kraštų yra kilęs mano tėvas, o aš pati vaikystėje beveik kiekvieną vasarą praleidau Niūronyse, ant Šventosios krašto, o į Anykščius pėsčiomis ateidavome su sesėmis apsipirkti. Anykščiuose įvyks 40-asis „Confessions“ rodymas. Per tiek laiko opera jau apkeliavo įvairiausias auditorijas, tačiau, nepaisant skirtumų ir skirtingų patirčių, opera atranda kelią į klausytojų širdis ir vaizduotę. Taip pat, labai laukiu pasirodymų Vilniuje – ypatingai gruodžio 5 d., kai vyks „simbolinis“, 43-asis kūrinio atlikimas. Tai yra ypatingas skaičius, kadangi operoje yra 43 vietos, įskaitant garbingąją „rausvąją kėdę“, kurioje sėdi tikrą nuodėmę išpažinęs asmuo“, – artėjant operos „Confessions“ rodymams Anykščiuose ir Vilniuje pasakojo kompozitorė R. Vitkauskaitė.

Su džiaugsmu į Lietuvą sugrįžta ir kiti operos bendraautoriai, švedų menininkai Åsa Nordgren ir Jensas Hedmanas. „Nuostabu vėl pasirodyti šalyje, kurioje buvo atlikta operos premjera. Publika čia puikiai supranta ir domisi naująja opera, todėl čia koncertuoti yra didžiulis malonumas“, – pasakojo Å. Nordgren.

„Manau, kad Lietuvos publika yra smalsi ir atvira. Nuostabu, kad nuolatos sulaukiame didžiulio susidomėjimo, nors „Confessions“ čia rodoma jau kelerius metus iš eilės. Smagu sugrįžti“, – mintimis dalijosi J. Hedmanas.

Erdvinė opera tamsoje „Confessions“ – gruodžio 3 d., antradienį, 18 ir 20 val. Anykščių koplyčioje (Vilniaus g. 36); gruodžio 4 d., trečiadienį, ir gruodžio 5 d., ketvirtadienį, 18 ir 20 val. „Menų spaustuvėje“ (Šiltadaržio g. 6). Operos prodiuseris – „Operomanija“, rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba. Bilietus platina tiketa.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių