Paryžiaus Dievo Motinos katedros statulos nuimtos restauruoti

  • Teksto dydis:

Nuo Paryžiaus Dievo Motinos katedros nuimta šešiolika varinių pastato fasadą puošusių skulptūrų, kurios netrukus bus išvežtos restauruoti.

Praeiviai ir turistai ketvirtadienį apstulbę žiūrėjo, kaip milžiniškas kranas vieną po kitos nuo pastato špilio nukelia 12 apaštalų ir keturis Naujojo Testamento evangelistus vaizduojančios statulas.

„Unikalu yra tai, kad pirmą kartą jas pamatėme iš taip arti nuo tada, kai devyniolikto amžiaus septintajame dešimtmetyje jas pastatė Viollet-le-Ducas (Violė le Diukas)", – sakė už skulptūrų restauraciją atsakinga Marie-Helen Didier (Mari Helen Didjė) naujienų agentūrai AFP.

1163 metais pradėta statyti ir 1345 metais užbaigta Dievo Motinos katedra yra vienas labiausiai lankomų objektų Paryžiuje, pritraukiančiame maždaug 13 mln. turistų kasmet.

Laiko ir užteršto oro apgadintų skulptūrų bei viso gotikinio pastato restauraciją finansuoja Prancūzijos vyriausybė. Šiems darbams skirta 11 mln. eurų.

„Tai – nepaprasta, – sakė turistė iš Londono, žiūrėdama į milžiniško 100 metrų aukščio krano keliamas statulas žydro dangaus fone. – Daugiau niekada nieko panašaus nepamatysiu.“

Šios skulptūros bus iš pradžių eksponuojamos katedros viduje, o vėliau po dvi atiduotos pietvakarių Prancūzijoje esančios Dordonės restauratoriams.

Kai restauravimo darbai bus baigti, 2022 metais skulptūros sugrįš į savo vietas sostinėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių