Paskelbti paauglių ir jaunimo literatūros konkurso laureatai

  • Teksto dydis:

Vakar, projekto „Šiuolaikiniai lietuvių autoriai kitu kampu“ atidarymo metu, paaiškėjo pirmojo Lietuvoje paauglių ir jaunimo literatūros konkurso nugalėtoja. Ja tapo Akvilina Cicėnaitė, konkurse dalyvavusi su knyga „Niujorko respublika“. Renginio metu nugalėtojai įteiktas pagrindinis 2900 eurų apdovanojimas. Geriausią konkurso knygą rinko ne tik komisija, bet ir patys skaitytojai. Kartu su nugalėtoja, iškilmingai paskelbtas ir antrasis šalyje paauglių ir jaunimo literatūros konkursas, inicijuojamas leidyklos „Alma littera“. Savo rankraščius jam visi dalyviai gali teikti nuo šių metų spalio 1 d. iki 2016 m. birželio 1 d.

Į pirmojo paauglių ir jaunimo literatūros konkurso Lietuvoje finalą iš 26 originalių rankraščių buvo atrinkti trys geriausiais pripažinti kūriniai. Jais tapo A. Cicėnaitės „Niujorko respublika“, Rebekos Unos „Atjunk“ ir Dainos Opolskaitės „Eksperimentas gyventi“. Komisiją, vertinusią kūrinius, sudarė vaikų literatūros tyrinėtojas Kęstutis Urba, literatūros kritikė Danguolė Šakavičiūtė, rašytojos Gintarė Adomaitytė ir Renata Šerelytė, mokytoja metodininkė Violeta Juodelienė. Tačiau knygą-nugalėtoją lygiomis teisėmis rinko ne vien komisija, bet ir jaunieji ekspertai – svarbiausi šio konkurso knygų skaitytojai.

Geriausia pirmojo paauglių ir jaunimo literatūros konkurso knyga pripažinta „Niujorko respublika“ nukelia skaitytoją į pilietinius 1990 m. įvykius, kurių fone pasakojama paauglių meilės istorija. Kūrinio autorė A. Cicėnaitė prisipažino, kad konkursas padėjo užbaigti rašytą knygą.

„Savo knygoje „Niujorko respublika“ grįžau į praeitį, Lietuvos nepriklausomybės pradžios ir savo paauglystės metus. Nebuvau tikra, ar tema bus aktuali šiandienos paaugliams, bet tikėjau, kad rašyti apie tą laiką reikia ir verta. Knygos siužetą jau turėjau galvoje ir buvau pradėjusi rašyti, tačiau tekstą tobulinti galima iki begalybės. Šia prasme ribotas konkurso laikas yra naudingas – jis disciplinuoja. Būti įvertintai tokiame konkurse man reiškia neįsivaizduojamai daug! Kita vertus, rašydama negalvojau nei apie konkursą, nei apie apdovanojimus. Šios knygos rašymas buvo magiškas mane į praeitį nukėlęs ir daug jausmų sužadinęs veiksmas, ir jau vien tai yra didžiulė dovana“, – teigia konkurso nugalėtoja.

Pasak A. Cicėnaitės, paauglių ir jaunimo literatūros konkursas yra labai reikšmingas, nes skatina tiek domėjimąsi tokio pobūdžio literatūra, tiek skatina pažinti lietuvių autorius. Tuo metu konkursą organizavusios leidyklos „Alma littera“ vadovės Danguolės Viliūnienės teigimu, tai – naujos tradicijos pradžia, kurią palankiai priėmė Lietuvos rašytojai bei patys skaitytojai.

„Tikimės, kad pirmasis nepriklausomoje Lietuvoje surengtas paauglių ir jaunimo literatūros konkursas taps ilgalaike tradicija. Tačiau kiekvienas konkursas ar iniciatyva svarbūs tiek, kiek jie naudingi patiems skaitytojams ir rašytojams. Šiuo požiūriu pirmasis toks konkursas šalyje tikrai pavyko – tarp net 26 konkursui pateiktų rankraščių buvo išties puikių darbų, o geriausią konkurso kūrinį drauge su komisija rinkę jaunieji ekspertai nustebino savo įžvalgia nuomone. Pirmasis konkursas leido pamatyti, kad tiek Lietuvos skaitytojams, tiek lietuvių rašytojams jis tikrai reikalingas“, – pabrėžia D. Viliūnienė.

Kartu su antruoju paauglių ir jaunimo literatūros konkursu startavo ir taip pat antrosios šalyje lietuvių autorių dienos. Prie šios iniciatyvos, kaip ir pernai, prisijungė trys didžiosios šalies leidyklos – „Alma littera“, „Tyto alba“ ir „Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla“ bei apie 20 lietuvių rašytojų. Tarp jų – Lietuvos paauglių ir jaunimo literatūros konkurso laureatės A. Cicėnaitė, R. Una ir D. Opolskaitė, Sigitas Parulskis, „bobų vasaros“ ekspertė Rūta Vanagaitė, „Generolas sena karvė“ Algimantas Čekuolis kartu su „geležiniu vilku“ Andriumi Tapinu, erotinių ir jausmų romanų trio Irena Buivydaitė, Jolita Herlyn ir Lina Ever, „Vilniaus plovo“ autorius Regimantas Dima ir kt.

Visi susitikimai vyks Vilniaus PC „Akropolis“ ir VCUP bei Kauno PC „Akropolis“ įsikūrusiuose „Pegaso“ knygynuose. Išsamią visų renginių programą galima rasti: www.pegasas.lt.

Į šiuolaikinius lietuvių autorius pažvelgti kitu kampu taip pat kviečia nacionalinis transliuotojas LRT, kuris savo žiūrovams parodys 6 susitikimų su rašytojais transliacijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių