Pereiti į pagrindinį turinį

"Pavojingasis Bankokas" – lėtai kramtoma veiksmo guma

2008-09-26 09:00

Atvirai pasakius, rankos niežti sulipdyti atvirą laišką Nicolui Cage'ui ir išdėstyti visas mintis apie jo paskutinius vaidmenis. Bet gal žvaigždė nustojo skaityti scenarijus. Spjovė į logiką ir ėmė kreipti dėmesį į honorarų dydį. Iš tiesų, ko čia raudonuoti – "Oskaras" yra. Kontraktai siūlomi vienas po kito. Jokios krizės nė kvapo. Tik, štai, filmų lygis prastėja. Iš pradžių kiekvieną N.Cage'o pasirodymą stverdavau be pašalinių minčių. Vėliau pradėjau abejoti – kas antras projektas vertas akių trynimo į ekraną. Dar vėliau mano akyse įsižiebė skepticizmo liepsnelės. O dabar puikus filmas su N.Cage'u būtų kone antikvarinė retenybė.

"Pavojingąjį Bankoką" pagamino broliai šaunuoliai Pangai, Azijoje išgarsėję siaubafilmiu "Akis", kurį ne itin sėkmingai remiksavo Holivudas. 1999-ųjų Tailando kino teatrų "hitą" "Pavojingasis Bankokas" Pangai nusprendė pasilaikyti sau ir su svajonių fabriku į kompromisus nėjo. Tik dėl biudžeto susiderėjo ir pakoregavo scenarijų. N.Cage' o herojus tikrai negali būti kurčnebylys, kaip originaliajame filme. Tokiai garsenybei netinka tylėti kaip vandens į burną prisėmus. Todėl kurtumas atitenka ne jam.

Keista, bet pirmiausia krinta į akis piktybiškas "Pavojingojo Bankoko" spalvų išblukinimas. Nuaras – apsidžiaugs išrankiausi kino gurmanai. Pisuaras. Štai jums riebus atsakymas. Net turistiniai egzotiški vaizdai kažkokie perskalbti iki spalvų išsivadėjimo. Galbūt čia toks meninis užmojis – herojus visai ne teigiamas ir anaiptol ne šviesus. Tad nėra čia ko dalyti saldainių akims. Pangai ir N.Cage'as visai nesistengia sukelti kokių nors jausmų pagrindiniam veikėjui – profesionaliam žudikui. Visai kas kita jo darbo metodai. Čia nuolaidų nebus. Žudikiško profesionalizmo prisisrėbsime iki soties. Kitas reikalas – stebuklingų efektų perversmų ir revoliucijų nesitikėkite. Tik tiesmukas veiksmas už 40 milijonų JAV dolerių sumelę. Su pasišaudymais ir pasigaudymais.

Nors "Pavojingojo Bankoko" ritmas anaiptol neprimena rokenrolo, veikiau lėtą valsą, kovinių epizodų tempas stengiasi neišklysti iš bėgių. Jei taip nutiktų, sugriūtų filmo rėmai, kurie ir taip tabaluoja ties nuobodybės riba. Kūrėjai Pangai lėtai taikosi į klasikinį "bojeviką" iš žanro aukso amžiaus, kai vizualūs efektai dar nebuvo ištobulinti taip, kad pakeistų ne tik sprogimais, bet ir smegenimis mąstančius paskutinius veiksmo filmų herojus. Gal čia "Pavojingąjį Bankoką" derėtų pagirti. Bet šiuolaikiniam vartotojui visokie sentimentalizmai veiksmo juostoje nė motais. Išlieka tik prigimtinė pagarba senajam gerajam kietajam bičiuliui N.Cage'ui. O čia jam ne ypač yra ką veikti. Trys užduotys. Nustatyti veido mimikai teisingą šaltakraujišką dažnį. Kalbėti žemu balsu. Žiūrėti kaip dubleris – kaskadininkas atlikinėja visą juodą darbą. Na, dar paganyti akis į Bankoką. Ta pati pramoga ir filmo žiūrovams. Discovery Bankok. Su nedideliais lengvai nuspėjamo veiksmo protrūkiais.

Apie siužetą geriau nutylėti. Nes tuoj visi pradėsite dūsauti. Na, iš tiesų, kiekgi galima šlovinti žudiką, kuriam iš meilės suspurdėjo širdis, apsvaigo galva ir staiga užniūniavo moralė. Dabar visiems, kas anksčiau buvo jo draugai ir užsakovai, atėjo sunkūs laikai. O kam dabar lengva? Rūstus metas gerų veiksmo filmų fanams. Dar sunkesnis periodas tikriems N.Cage'o talento gerbėjams. Nieko, spaudžiu dešinę – kantrybės.
Posūkis: naujajame savo filme aktorius N.Cage'as suvaidino šaltakraujišką samdomą žudiką, kuris Bankoke netikėtai įsimyli vietinę neprigirdinčią gražuolę (akt. Shaun Delaney), pakeičiančią amerikiečio nusikaltėlio planus.

Jokių stebuklų. Tik tiesmukas veiksmas už 40 milijonų JAV dolerių. Su pasišaudymais ir pasigaudymais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų