A. Petriko literatūrinė premija – komiksų knygos „Sibiro haiku“ autorėms

Pirmąja Aloyzo Petriko literatūrine premija bus apdovanotos dvi autorės – Jurga Vilė ir Lina Itagaki – už komiksų knygą vaikams „Sibiro haiku“ (leidykla „Aukso žuvys“).

Premijos steigėjas ir mecenatas – verslininkas A. Petrikas, JAV bei Lietuvos aukštųjų medicinos technologijų korporacijos „Vitta Corporation“ prezidentas. Premija skiriama už lietuvių rašytojų kūrinius vaikams ir jaunimui.

Šia premija pratęsiama Lietuvos Raudonojo Kryžiaus premijos, įsteigtos 1933 metais, tradicija. Anuomet šios premijos iniciatorius buvo tuometinis Lietuvos Raudonojo Kryžiaus valdybos pirmininkas A. Petrikas (1893-1964).

Premijai taip pat buvo pasiūlyti: Daiva Čepauskaitė (eilėraščių knyga „Baisiai gražūs eilėraščiai“), Neringa Dangvydė (knyga „Vaikas su žvaigžde kaktoje“), Violeta Palčinskaitė (poezijos knyga „Eilėraščiai iš namų“), Rebeka Una (knyga „Šeštadienį, aštuntą valandą“), Vilė Vėl (apysaka „Pereik tiltą, kvaily“), Sigitas Poškus (knyga „Šokanti karvė, arba Maišatynė“), Giedrė Rakauskienė (knyga „Dramblys ir antis“).

J. Vilė Vilniaus universiteto Filologijos fakultete studijavo prancūzų filologiją, Paryžiaus Naujosios Sorbonos universitete Paris III įgijo Vaizduojamųjų menų bendrųjų mokslų diplomą, studijavo Filmų archyvavimą ir restauravimą. Šiuo metu gyvena Ispanijoje, veda lietuvių kalbos pamokas Almerijos regione gyvenantiems lietuviams. Kino ir teatro festivalių koordinatorė, vertėja.

L. Itagaki studijavo Vytauto Didžiojo universitete anglų kalbą ir literatūrą, papildomai mokėsi japonų kalbos. Dalyvaudama studijų mainų programoje išvyko į Tokiją, studijavo tarptautinę ekonomiką ir verslo administravimą. Į Lietuvą sugrįžo po šešerių metų, įstojo į Vilniaus dailės akademiją. Klaipėdos lėlių teatre dirba dizainere, Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakultete – komunikacijos koordinatore, Klaipėdos kultūrų komunikacijos centro Meno kieme dėsto japonų kalbą ir veda kūrybines dirbtuves.

„Sibiro haiku“ – vienos šeimos tremties istorija. J. Vilė ją skyrė aštuoniasdešimtmetį pasitinkančiam savo tėčiui, kuris į Sibiro tolius buvo ištremtas ankstyvoje vaikystėje. Knyga išleista 2017 m. (antras leidimas – 2018 m.).

Kultūros ministerijos organizuojamame „Knygos meno“ konkurse šios knygos dailininkei L. Itagaki paskirta pagrindinė Metų premija už inovatyvų aktualios temos pateikimą, taiklų šrifto panaudojimą, jo dermę su įtaigiomis iliustracijomis knygoje.

Birželio 28-ąją Lietuvos rašytojų sąjungoje laureatėms bus įteiktas diplomas ir 3000 eurų piniginė premija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių