Po ilgos pertraukos Venecijos kino festivalyje – ilgametražis lietuviškas filmas

Šią savaitę vykstančiame Tarptautiniame Venecijos kino festivalyje po 17 metų pertraukos vėl bus rodomas Lietuvos kūrėjų ilgametražis filmas, pranešė Lietuvos kino centras.

Į Venecijos kino festivalio konkursinę programą „Kino kritikų savaitė“ pateko pirmasis kultūros antropologo ir kino režisieriaus Manto Kvedaravičiaus vaidybinis filmas „Partenonas“.

Į šią kino talentų atradimams skirtą programą, kurią inicijuoja Italijos nacionalinė kino kritikų sąjunga, atrenkami septyni filmai iš viso pasaulio.

Anot pranešime, M. Kvedaravičiaus vaidybinį filmą „Partenonas“ galima priskirti pastarąjį dešimtmetį festivaliuose populiarėjančiai hibridinei kino rūšiai. Neprofesionalūs aktoriai filme išgyvena realias situacijas, kadaise patirtas istorijas. Ištrinamos ribos tarp dokumentinio ir vaidybinio kino, veiksmas vyksta ir realiuose, ir filmo dailininkų kurtuose interjeruose.

„Partenono“ pasaulinė premjera Venecijos kino festivalyje įvyks ketvirtadienį, rugsėjo 5 dieną. Lietuvos žiūrovus kūrėjai į premjerą kvies šį rudenį.

Lietuviškų akcentų bus randama ir nekonkursinėje festivalio programoje. Į ją pateko garsaus Ukrainos kino režisieriaus Sergejaus Loznicos naujausias dokumentinis filmas „Valstybinės laidotuvės“, jo kūrybos ir gamybos procese dalyvavo ir lietuvių kinematografininkai. Naujausią režisieriaus filmą montavo nuolatinis S. Loznicos bendradarbis montažo režisierius Danielius Kokanauskis, garso dizainą kūrė Lietuvoje gyvenantis ir dirbantis garso režisierius Vladimiras Golovnickis, vaizdo medžiagą restauravo Jonas Zagorskas.

Ilgametražio lietuviško filmo Venecijos kino festivalio programoje nebuvo jau 17 metų. Premjerą čia yra šventę režisieriai Kristijonas Vildžiūnas („Nuomos sutartis“, 2002 m.) ir Šarūnas Bartas („Laisvė“, 2000 m.).

Tuo metu trumpametražiai  Lietuvos kūrėjų darbai Venecijos festivalyje rodyti pernai ir užpernai.

Tarptautinis Venecijos kino festivalis yra pats seniausias pasaulyje kino festivalis, įkurtas 1932 metais ir kasmet vykstantis rugpjūčio pabaigoje arba rugsėjo pradžioje Venecijos miesto Lido saloje, Italijoje. Festivalis yra didesnio kultūrinio renginio – Venecijos bienalės – dalis ir vienas svarbiausių A klasės kino festivalių pasaulyje, lygiuojantis su Berlyno ir Kanų kino festivaliais.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių