Pereiti į pagrindinį turinį

Popiežius: Jėzus nebuvo „politinis revoliucionierius“

2011-03-10 16:17
Popiežius: Jėzus nebuvo „politinis revoliucionierius“
Popiežius: Jėzus nebuvo „politinis revoliucionierius“ / AFP nuotr.

Popiežius Benediktas XVI atmetė mintį, kad Jėzus buvo „revoliucionierius“, savo naujoje knygoje teigdamas, kad jis naudojo „meilės jėgą“.

Antrajame knygos „Jėzus iš Nazareto“, kurioje pateikia savąją Kristaus biografijos versiją, tome popiežius rašo, kad Dievo sūnus „atėjo ne kaip naikintojas, jis neatsinešė revoliucionieriaus kardo“.

Vietoj to Kristus atkeliavo į pasaulį „su gydymo dovana“, teigia popiežius ir priduria: „Jo jėga – tai meilės jėga.“

Ketvirtadienį knyga pasirodė knygynuose, netruks Vatikanas ją rengiasi pristatyti oficialiai, praneša naujienų agentūra AFP. 

Anot Vatikano, jau atspausdinta 1,2 mln. knygos kopijų 7 kalbomis: 200 tūkst. kopijų vokiškai, 150 tūkst. kopijų angliškai, 100 tūkst. kopijų prancūziškai ir ispaniškai. Taip pat ketinama išleisti elektronines ir garso versijas.

Biografijoje Benediktas XVI taip pat rašo, kad Jėzus atskyrė religiją ir politiką, kurios, anot jo, anksčiau buvo neatskiriamos.

„Šis politikos ir tikėjimo atskyrimas jo atneštoje žinioje buvo įmanomas tik per kryžių“, – sako pontifikas.

83 metų popiežius taip pat pasisako prieš religinį smurtą, pasireiškusį išpuoliais prieš krikščionis įvairiose musulmoniško pasaulio vietose.

„Religijos skatinamo smurto baisios pasekmės yra per daug aiškios“, – sako jis.

Romos katalikų bažnyčios vadovas taip pat paliečia aktualias temas, tokias kaip besitęsiantis pasaulio despotų valdymas. „Ar ne tiesa, kad didžiausius diktatorius valdžioje palaiko ideologiniai melai?“ – teigė popiežius.

Benediktas XVI taip pat reabilituoja žydus ir teigia, kad jie nėra atsakingi už Jėzaus Kristaus nukryžiavimą. Jis taip pat ragina palaikyti dialogą tarp abiejų tikėjimų.

Popiežius rašo, kad už Kristaus nukryžiavimą atsakinga „šventyklos diduomenė“ Jeruzalėje ir „minios“, kurios pripažino Barabą, o ne Jėzų, o ne „žydai kaip visuma“.

„Po amžius trukusio konflikto, mūsų pareiga yra užtikrinti, kad krikščionybė ir judaizmas pradėtų naują dialogą, kad būtų teisingai suprasta Dievo valia ir žodis“, – sakė pontifikas.

Ilgą laiką tarp judaizmo ir katalikybės tvyrojo įtampa, nes katalikai kaltino žydus dėl Kristaus mirties. Padėtis nepasikeitė ir po to, kai 7 dešimtmetyje Vatikano taryba juos reabilitavo.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu anksčiau pasveikino popiežiaus „drąsą“, girdamas jį už tai, kad „tvirtai atmetė neteisingus kaltinimus, amžius buvusius neapykantos žydams pagrindu.“

Pirmasis „Jėzaus iš Nazareto“ tomas, prekyboje Italijoje pasirodęs 80-ojo popiežiaus gimtadienio dieną 2007 metais, buvo gerai perkamas. Per pirmą dieną išgraibstyta 50 tūkst. knygos kopijų.

„Jėzus iš Nazareto“ laikomas Benedikto XVI atsaku į populiarias knygas, tokias kaip Dano Browno „Da Vinčio kodas“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų