Pereiti į pagrindinį turinį

Prasidėjo tradicinė Šiaurės šalių bibliotekų savaitė

2016-11-14 15:26
DMN inf.

Lapkričio 14–20 dienomis vyks dvidešimtoji Šiaurės šalių bibliotekų savaitė. Ji tradiciškai pradedama garsiniais skaitymais, kasmet suburiančiais daugiau kaip 150 tūkstančius žmonių – dvigubai tiek, kiek suvažiuoja į garsųjį Roskildės festivalį.

V. Skaraičio / BFL nuotr.

Pirmadienį knygų gerbėjai susėdo klausytis istorijų, skaitomų tuo pačiu metu visose Šiaurės šalyse,  Baltijos šalyse ir kitur Europoje.

Kasmet daugiau kaip 2000 mokyklų ir bibliotekų sutartą dieną tą pačią valandą vyksta Šiaurės šalių knygų skaitymai. Kai mus gaubia lapkričio sutemos, užsidegame žvakes ir skaitome – tokia yra du dešimtmečius gyvuojanti Šiaurės šalių bibliotekų savaitės idėja. Jau devynioliktą kartą šioje skaitymo šventėje dalyvauja ir Lietuvos bibliotekos, mokyklos, vaikų darželiai. Šiemet skaitymus rengs daugiau kaip 500 Lietuvos švietimo ir kultūros įstaigų.

Šių metų tema – Ateitis Šiaurės šalyse.

Skaitymams siūlomos knygos – norvegų rašytojo Stiano Hole'o apysaka vaikams „Garmano vasara“, novelė „Naftos stebuklas“ iš jaunų Grenlandijos rašytojų novelių rinkinio „Rašykime! 2040“ ir ištrauka iš suomių rašytojos Emmi Itärantos romano „Vandens skonis“.

Šiaurės šalių literatūroje randama tikrų perlų, kuriuos per Šiaurės šalių bibliotekų savaitę norime pristatyti Šiaurės šalių literatūros mylėtojams.

„Šiais laikais mus be atvangos blaško telefono skambučiai, internetas, televizija. Literatūra ir skaitymas duoda mums progos atsikvėpti ir pasinerti į knygų pasaulį. Jausmas, kurį mes visi patiriame, žinodami, kad skirtingose šalyse tuo pačiu metu klausomės to paties teksto, yra nuostabus mūsų bendrystės liudijimas“ – sako Anne Malmström, Šiaurės šalių bibliotekų savaitės projekto vadovė.

Šiaurės šalių bibliotekų savaitė tūkstančiams vaikų ir suaugusiųjų nuo pat Grenlandijos iki Baltarusijos – tai istorijų klausymasis jaukioje žvakių šviesoje, tai literatūra iš Šiaurės, įvairios parodos, diskusijos ir kiti renginiai su Šiaurės šalimis susijusiomis temomis.

Šiaurės šalių bibliotekų savaitę rengia Asociacijų Norden Sąjunga, finansuoja Šiaurės ministrų taryba.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų