Primityviosios tapybos konkurso laureatai: jauniausiam dalyviui – 37-eri, vyriausiam – 86-eri

Lietuvos nacionalinis muziejus Gedimino pilies bokšte virtualiai atidarė parodą „Primityvioji tapyba“ ir tikisi lankytojus į ją pakviesti iš karto, kai bus sušvelnintos karantino sąlygos. Kartu muziejus paskelbė respublikinio šių metų primityviosios tapybos konkurso laureatus ir jų kūrinius.

Pasak organizatorių, Penktoji respublikinė konkursinė paroda Monikos Bičiūnienės premijai laimėti šiemet sulaukė 68 autorių darbų iš įvairių Lietuvos vietovių: Vilniaus, Kauno, Elektrėnų, Druskininkų, Kėdainių, Rokiškio, Ignalinos ir kitur.

Vertinimo komisija parodai atrinko 128 darbus, kuriuos sukūrė 58 autoriai. Vyriausiam konkurso dalyviui 86-eri, o jauniausiam 37-eri.

„Išrinkti nugalėtojus nebuvo lengva. Bet džiaugiamės, kad premijomis galėjome apdovanoti ne tris, o net vienuolika dalyvių. Be pagrindinės – primityviojo meno pradininkės Lietuvoje Monikos Bičiūnienės premijos, turėjome ir kitų, privačių asmenų ar meno kūrėjų bendrijų įsteigtų premijų. Būtent tokios iniciatyvos ir geranoriškumas leido premijomis apdovanoti daugiau konkurso dalyvių“, – sakė Lietuvos tautodailininkų sąjungos Vilniaus bendrijos pirmininkė Ramutė Kraujalienė.

Vertinimo komisiją sudarė vienuolika narių iš įvairių institucijų, jos pirmininkė menotyrininkė dr. Nijolė Tumėnienė.

M. Bičiūnienė (1910–2009) yra laikoma primityviojo meno Lietuvoje pradininke ir neretai pavadinama lietuviškuoju Pirosmaniu.

Monikos Bičiūnienės premija įsteigta 2010 metais ir teikiama kas dvejus metus. O Lietuvos nacionalinis muziejus kartu su Lietuvos tautodailininkų sąjungos Vilniaus bendrija ir Vilniaus krašto tautodailininkų-meno kūrėjų bendrija rengia konkurso dalyvių kūrinių parodą.

2020 m. Monikos Bičiūnienės premijos ir parodos laureatai: pirmoji vieta – Raimondas Šalaševičius (Širvintų rajonas), antroji vieta – Elena Petrauskienė (Molėtų rajonas), trečioji vieta – Danguolė Raudonikienė (Vilnius). Premijų steigėja – Vilniaus krašto tautodailininkų-meno kūrėjų bendrija, rėmėja – Lietuvos kultūros taryba.

Didžiąją dailininko Rimo Zigmo Bičiūno piniginę premiją pelnė Dalia Žalimienė (Kaunas), antroji skirta Elvyrai Butkienei (Kaunas).

Vilniaus krašto tautodailininkų-meno kūrėjų bendrija ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos Vilniaus bendrija skatinamąsias pinigines premijas skyrė Algimantui Lyvai (Vilnius), Robertui Strazdui (Vilnius), Laimutei Vološkevičienei (Panevėžys), Nijolei Sujetovai (Kėdainiai).

Birutės ir Virginijaus Dapkų ūkio iš Rokiškio rajono piniginę premiją pelnė Raimonda Bolienė (Druskininkai), Vilniečių Dalios ir Sigito piniginę premiją – Joana Zinkevičienė (Širvintos).

Patys nuotaikingiausi ir ryškiausi laureatų darbai dvi savaites bus eksponuojami po atviru dangumi Vilniuje – įvairiose miesto vietose JCDecaux stenduose.

Paroda „Primityvioji tapyba“ Gedimino pilies bokšte veiks iki kovo mėnesio pabaigos. Lietuvos nacionalinis muziejus tikisi, kad sušvelnėjus karantino sąlygoms, lankytojai dar spės ją išvysti. Vėliau paroda iškeliaus į M. Bičiūnienės gimtąjį Rokiškį, kur vyks ir laureatų pagerbimo šventė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
cha juk jie sales parodoms neturi,kuria turejo tai pardave ar isnuomavo kaip savo,nors visiems ji priklause,pazystamas meninikas seniau pasakojo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių