Pereiti į pagrindinį turinį

Pristatytas O.Todua filmas „Naujieji metai“

Pristatytas O.Todua filmas „Naujieji metai“
Pristatytas O.Todua filmas „Naujieji metai“ / Scanpix nuotr.

Vilniuje surengtas gruzinų režisieriaus O. Todua dokumentinio filmo „Naujieji metai“ seansas. Filmas pasakoja apie čečėnų karo pabėgėlių šeimą.

30 metų Gruzijos operatorius ir režisierius Orestas Todua Lietuvoje lankosi ne pirmą kartą, prieš kelerius metus čia gastroliavo su pirštų teatru, kuriame vaidino.

Šįkart jis į Vilnių atvežė savo dokumentinį filmą „Naujieji metai“. Filmas pasakoja apie čečėnų karo pabėgėlių šeimą, motiną ir keturis jos vaikus, gyvenančius Pankisio tarpeklyje. Filme užfiksuota viena šios šeimos gyvenimo para – nuo 2005-ųjų gruodžio 31-osios iki Naujųjų metų ryto.

Pasak režisieriaus, kai prasidėjo karas, jam buvo tiek, kiek jo personažams, todėl per juos jis pasakoja ir savo asmeninę istoriją.

„Tie žmonės perėjo tą patį, ką aš ir mano draugai, nes aš esu iš Suchumio ir mes, abchazai, esame pabėgėliai savo pačių šalyje. Kai mus išvijo rusai iš namų, mums kaip ir čečėnams teko eiti per kalnus, daug žmonių žuvo. Mus sieja tas pats likimas. Mano filmo herojų amžius toks pat, koks buvau aš, kai palikau savo namus.   Man tai artima“, – teigė filmo režisierius Orestas Todua.

Filmą O. Todua pradėjo kurti kelių Vokietijos televizijų užsakymu, tačiau jį pabaigus paaiškėjo, kad jo parodyti per televiziją negalės.

„Mums pasakė taip: „Mes prašėme jūsų vieno butelio gero gruziniško balto vyno, o jūs atvežėte vieną dėžę gero, bet raudono. Filmas išėjo labai politiškas, per mūsų televiziją negalime jo parodyti. Jį reikėtų permontuoti, kad būtų lengvesnis“, – teigė O. Todua.

Tačiau režisierius sako, kad perdaryti filmo net negalvojęs, nes svarbiausia buvo išlikti teisingam prieš patį save. Filmas nė karto nerodytas viešai. Artimiausiu metu filmą rodys ir Lietuvos televizija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų