Pereiti į pagrindinį turinį

Rodys naujausius spektaklius

2004-05-14 09:00

Gastrolės

Rodys naujausius spektaklius

Į uostamiestį atvykstantis Lietuvos nacionalinis dramos teatras gegužės 19, 20 dienomis Klaipėdos dramos teatre parodys tris naujausius spektaklius.

„Helverio naktis“

Gegužės 19 dieną, trečiadienį, 18.30 val. Didžiojoje scenoje klaipėdiečiai išvys šio sezono premjerinį spektaklį – Ingmaro Vilkvisto “Helverio naktis”. Iš lenkų kalbos pjesę išvertė Rolandas Rastauskas, režisierius – Nacionalinės premijos laureatas Jonas Vaitkus, dailininkė -Jūratė Paulėkaitė, kompozitorius - Linas Rimša. „Helverio naktyje“ vaidina Jolanta Dapkūnaitė ir Arūnas Sakalauskas. Spektaklio trukmė – 1 val. 40 min.

“Helverio naktis” - ekspresionistinė drama, pasakojanti apie Karlos ir jos globotinio, protiškai atsilikusio Helverio, santykius. Helveris žavisi fašizmu – ne pačia ideologija, kurios jis nepajėgia suvokti, bet išoriniais šio judėjimo raiškos efektais. Pabaigoje jis pats tampa savo žavėjimosi auka. “Helverio naktis” – jaudinanti ir didinga drama apie toleranciją ir teisę būti kitokiam.

„Grobis“

Gegužės 20, ketvirtadienį, 18.30 val. Didžiojoje scenoje bus pristatytas šiuolaikinio anglų dramaturgo Džo Ortono “Grobis”. “Juodąja komedija” vadinamą veikalą iš anglų kalbos išvertė ir režisavo Adolfas Večerskis. Spektaklio dailininkas – Jonas Arčikauskas, kompozitorius – Antanas Kučinskas. Vaidina: Vytautas Grigolis, Sigitas Račkys, Dalia Michelevičiūtė, Jurga Kalvaitytė, Algirdas Gradauskas, Rimas Giedraitis, Alvydas Šlepikas, Evaldas Jaras, Remigijus Bučius, Mindaugas Jusčius. Spektaklio trukmė – 2.20 val.

Populiarus anglų dramaturgas Džo Ortonas sujungė juodąją komediją su banaliu realizmu – ši samplaika ypač akivaizdi “Grobyje”, kuriame veikia Maklyvių šeima, o pagrindinis pjesės įvykis, aplink kurį sukasi veiksmas, – misis Maklyvi mirtis.

Jos gedintis vyras turi reikalų su buvusia žmonos sesele Fei ir nedėkingu sūnumi Halu; pirmoji pasiryžusi tapti naująja misis Maklyvi, antrasis kartu su savo draugu Deniu ką tik apiplėšė banką ir ieško vietos paslėpti pinigus. Velionės karstas pasirodo esąs visai tinkama slėptuvė. Taip pamažu prasideda absurdiškos situacijos, kuriose nepaisoma jokių tabu.

„Nuolankioji“

Gegužės 19 dieną 18 val. Mažojoje scenoje vilniečiai parodys dar vieną šio sezono premjerinį spektaklį – Fiodoro Dostojevskio “Nuolankioji”. Pirmą kartą Lietuvoje aktoriaus Valentino Masalskio dėka šį pasauliniu šedevru laikomą kūrinį į lietuvių kalbą išvertė Algimantas Antanavičius. “Nuolankiosios” inscenizacijos autorius, režisierius ir pagrindinio vaidmens atlikėjas – Valentinas Masalskis, scenografė ir kostiumų dailininkė – Renata Valčik. Spektaklyje taip pat vaidina aktorė Diana Anevičiūtė. Jo trukmė – 1 val.

XIX a. Rusija paliko ryškią žymę viso pasaulio kultūroje pirmiausia savo literatūra. Jos viršukalnėje – Fiodoras Dostojevskis. Šios literatūros svarbą suvokti vien skaitant kūrinius ne visiems pasiseka. V.Masalskio prisilietimas prie F.Dostojevskio yra bandymas, remiantis savo patirtimi, perskaityti įvairius įminimo modelius provokuojančią kūrybą. Spektaklį įdomu žiūrėti ne tik teatrą mylinčiam žiūrovui, bet ir teatralui, kuris ne taip dažnai lanko kolegų spektaklius. Tai tam tikras fenomenas, kada “kito” patirtis pasisavinama, lyg tai būtų bendrybė. V.Masalskis yra neatsiejama lietuviško teatro kultūros dalis. Todėl jo teatrą reikia vertinti lyg sakralų reiškinį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų