Pereiti į pagrindinį turinį

Rodys R.V.Fasbinderio filmus

2006-02-17 09:00

Rodys R.V.Fasbinderio filmus

Vilniaus Gėtės institutas ir Klaipėdos kino klubas „Kinopolis“ vasario 20-25 dienomis klaipėdiečiams pristatys XX a. antrosios pusės garsaus vokiečių kultūros atstovo Rainerio Vernerio Fasbinderio filmų retrospektyvą.

Ant naujosios bangos

R.V.Fasbinderis (1945-1982) buvo svarbiausias naujosios vokiečių kino bangos režisierius. Jo dėka vokiečių kinas išgarsėjo tarptautiniu mastu. Šiam menininkui pavyko išgauti keistą radikalaus kūrinių subjektyvumo ir betarpiško santykio su žiūrovais sintezę. Siekdamas savo meninių užmojų, jis mokėjo patenkinti ir žiūrovų poreikį.

R.V.Fasbinderis buvo labai produktyvus režisierius: per 14 metų (nuo 1969 iki 1982 m.) sukūrė 45 filmus, tarp kurių buvo ir daugiaserijiniai televizijos filmai. 26 filmus prodiusavo pats arba buvo jų koprodiuseris. Pats vaidino 21 kitų režisierių ir 19 savo filmų. Be to, sukūrė 37 scenarijus bei buvo 13 scenarijų bendraautoris, parašė 14 pjesių teatrui, 4 radijo pjeses, 6 kitų autorių pjeses perrašė bei pastatė 25 pjeses teatro scenoje.

Diskusijų objektas

R.V.Fasbinderio filmai - tarsi visuomenės raidos dokumentai. Jis buvo tarptautiniu mastu daugiausiai statomas pokario vokiečių dramaturgas, dėl savo kūrybos bei asmeninių savybių - Vokietijos menininkas, apie kurį buvo daugiausiai diskutuojama.

Jo asmenybės ir filmų negalima priskirti kokiai nors ideologinei krypčiai. Vaizduodamas žmones kritiškai, bet tuo pat metu ir su simpatija, R.Fasbinderis neskirstė jų į visuomenės sluoksnius.

Anot „Kinopolio“ vadovo Žydrūno Drungilo, šio režisieriaus darbai nepraranda gyvybingumo bei aktualumo ir šiandienos kontekste.

R.V.Fasbinderio filmų retrospektyvą

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų