Rusijos režisierius atidarys Avinjono festivalį, nepaisant draudimo išvykti iš šalies

Vieno garsiausių Europoje Avinjono teatro festivalio atidarymui pasirinktas garsus rusų režisierius Kirillas Serebrenikovas, kuriam draudžiama išvykti iš Rusijos, ketvirtadienį pranešė festivalio organizatoriai.

„Kol kas nežinome, ar jis pats bus Avinjone. Žinoma, mes to labai tikimės“, – naujienų agentūrai AFP sakė festivalio direktorius Olivier Py (Olivjė Pi).

Pasak jo, K .Serebrenikovo naujas spektaklis „Juodasis vienuolis“ (Čiornyj monach, The Black Monk) į liepos 7–26 dienomis vyksiančio Avinjono festivalio programą buvo įtrauktas prieš dvejus metus, „gerokai prieš Rusijos invaziją į Ukrainą“.

52 metų K. Serebrenikovas 2020 metais buvo nuteistas už lėšų pasisavinimą viename garsiausių Maskvos teatrų – Gogolio centre, kuriam jis vadovavo.

Šiuos kaltinimus jis vadino „absurdiškais“. Jo šalininkų teigimu, režisierius buvo nubaustas už LGBT+ bendruomenės teisių gynimą ir už tai, kad savo darbuose kritikavo autroritarizmą, homofobiją, dažnai nevengė nuogybių ir keiksmažodžių.

Pasak O. Py, Avinjono festivalio atidarymo vakaras nedvejojant buvo skirtas K. Serebrenikovui – „svarbiam menininkui, kurio norėjome jau seniai“.

O. Py pridūrė, jog pradėdami festivalį Rusijos režisieriaus darbu ir užbaigdami jį ukrainiečių šokėjų pasirodymu jo paties ir dainininkės Angelique Kidjo (Andželikos Kidžo) šou, festivalio organizatoriai rodo „aiškų ženklą“.

Aš esu šios kultūros pilietis... Aš ją labai myliu. Rusijoje turiu daug draugų. Mano svajonės tebėra Rusijoje.

„Mano tėvynė“

K. Serebrenikovas pirmą kartą buvo sulaikytas 2017 metais. Jam buvo skirtas namų areštas, be galimybės naudotis telefonu arba internetu, apkaltinus dėl daugiau nei 2 mln. JAV dolerių valstybės lėšų, skirtų jo teatrui, pasisavinimo.

2019 metų balandį namų areštas režisieriui buvo atšauktas, bet iki 2023 metų jam uždrausta išvykti iš šalies.

2020 metų birželį teismas K. Serebrenikovui skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę lygtinai. Netrukus po to jis buvo atleistas iš Gogolio centro, kurį pavertė vienu didžiausių kultūros šviesulių.

Tačiau sausį režisieriui buvo leista išvykti į Hamburgą Vokietijoje dalyvauti jo naujo spektaklio, sukurto pagal Antono Čechovo apysaką, peržiūroje.

Naujienų agentūrai AFP jis sakė, kad „neturi supratimo“, kodėl pareigūnai leido jam išvykti, nes ankstesnius prašymus leisti išvažiuoti jie atmesdavo.

Pernai jis negalėjo vykti į tarptautinį Kanų kino festivalį, kur jo juosta „Petrovų gripas“ (Petrovy v gripe) varžėsi dėl Auksinės palmės šakelės.

Viena iš šios juostos žvaigždžių Čulpan Chamatova neseniai pranešė, kad buvo privesta išvykti į Latviją po to, kai pasisakė prieš Rusijos karą Ukrainoje.

K. Serebrenikovas nenutraukė darbo net būdamas namų arešte. Per savo advokatą jis gaudavo repeticijų ir spektaklių vaizdo įrašų.

Tokiu būdu Avinjone 2019 metais jam pavyko pastatyti savo spektaklį „Outside“.

Nepaisant visų problemų, režisierius prisiekė nepalikti Rusijos.

„Tai yra mano tėvynė, – sakė jis AFP. – Aš esu šios kultūros pilietis... Aš ją labai myliu. Rusijoje turiu daug draugų. Mano svajonės tebėra Rusijoje.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių