Šalies vadovai sveikina fotomenininką R. Rakauską jubiliejaus proga

Prezidentas Gitanas Nausėda ir ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sveikina fotomenininką, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą Romualdą Rakauską 80-ojo jubiliejaus proga.

Pasak šalies vadovo, Lietuvos fotografijos raida neįsivaizduojama be jautraus ir atidaus R. Rakausko žvilgsnio. „Kasdienybėje įžvelgiama šviesa, užčiuopiama empatija ir išryškinamas lyriškumas Jūsų darbuose iškyla kaip esminiai lietuviškumo motyvai. Savitą Jūsų kūrybos braižą įkūnijanti, metaforų kupina meninė fotografija skleidžia optimizmo ir grožio estetiką“, – rašoma prezidento sveikinime.

Šalies vadovas fotomenininkui padėkojo už profesionalumą ir ilgametę kūrybą, kurioje šviesa ir švelnumas išryškina gyvenimo grožį.

Valstybės vadovas R. Rakauskui palinkėjo sveikatos, ilgų kūrybingų metų ir gyvenimo pilnatvės.

Premjerės I. Šimonytės sveikinime žymaus fotomenininko R. Rakausko jubiliejaus proga sakoma:

„Jūs esate jautrus ir itin emocionalus menininkas, savo kūryboje visada įtaigiai derinęs šviesą ir mintį. Būtent Jūsų ir kitų garsių kūrėjų idėjos sukūrė Lietuvos fotografijos mokyklą, kuri šiandien žinoma visame pasaulyje. Jautrumas tautos tradicijoms, pagarba ir meilė duoną raikančiam žmogui, gamtos grožio poetizavimas – patys įstabiausi beveik šešis dešimtmečius trunkančios Jūsų kūrybos bruožai. Gerbiamasis Romualdai, nuoširdžiai sveikinu Jus gražaus 80-ojo jubiliejaus proga. Linkiu, kad talento jėga suteiktų stiprybės, o kasdienybės jaukumas ir gyvenimo tėkmės prasmingumas suptų ir lydėtų Jus ilgus metus“.  

R. Rakauskas – vienas svarbiausių menininkų, kurie kūrė bei įtvirtino Lietuvos fotografijos mokyklos tradiciją. Per ilgą laikotarpį sukurti R. Rakausko vaizdai plačiai, poetiškai ir giliai pasakoja apie fotografo akimis pamatytą Lietuvą.

R. Rakauskas kone keturiasdešimt metų dirbo žurnale „Nemunas“, kuris sovietmečiu garsėjo kaip nepriklausomas, laisvą mintį skleidžiantis leidinys. Fotomenininkas – daugelio tarptautinių parodų autorius ar dalyvis, iki šiol pelnęs ne vieną reikšmingą apdovanojimą.

Fotografijos klasikas R. Rakauskas vienas pirmųjų atnaujino reportažo raišką, pažvelgęs į aplinką ne angažuoto sovietinio fotožurnalisto žvilgsniu. Serijose „Vilniaus šiokiadieniai“ (1960–1965 m.) ir „Mūsų Kaunas“ (1967–1976 m.) atsiskleidžia fotografo gebėjimas įžvalgiai ir prasmingai perteikti kasdienišką aplinką.

Tarp svarbiausių fotomenininko kūrinių – „Švelnumas“ (1967–1973), „Žydėjimas“ (1974–1984), „Pavasario mergaitės“ (1989–1994), „Mūsų veidai“ (1999–2001), „Užuovėja“ (2001–2007).



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAIMYNAS

KAIMYNAS portretas
sveikinam

Aišk.

Aišk. portretas
Rakauskai skiepijaisi,negerai ,jeigu taip.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių