Pereiti į pagrindinį turinį

St. Eidrigevičius: dalyvauti mugėje svarbu

St. Eidrigevičius: dalyvauti mugėje svarbu
St. Eidrigevičius: dalyvauti mugėje svarbu / Tomo Urbelionio (BFL) nuotr.

Per 20 metų Lenkijoje gyvenantis dailininkas Stasys Eidrigevičius džiaugiasi galėjęs atstovauti Lietuvą ką tik pasibaigusioje Bolonijos knygų mugėje.

Ką tik pasibaigusioje Bolonijos vaikų knygų mugėje Lietuvai atstovavo per 30 dailininkų iliustruotojų,vienas jų – Lenkijoje gyvenantis Stasys Eidrigevičius. Dailininko teigimu, jam, gyvenančiam ne 

Lietuvoje, ypač svarbus toks dalyvavimas, kaip ir šį savaitgalį po beveik 20 metų pertraukos Vilniuje surengta retrospektyvinė jo kūrybos paroda.

Dailininką Stasį Eidrigevičių Bolonijos vaikų knygų mugėje galima buvo išvysti nuolat bepaišantį savo bloknotėlyje. Jame anot dailininko jis fiksuoja viską ir ką mato jo akys, ir ką sukuria vaizduotė.

Dailininkas sako keliaudamas nuolat piešia, su savimi vežasi keliolika pieštukų ir tokių eskizų knygelių jau turintis daugiau nei tris šimtus. Kartais jas peržiūrinėjant kyla naujų idėjų,o   ateityje jis galvoja iš eskizų knygelių parengti parodą.

„Yra kartais laisva minutė ar valanda, kad ji nebūtų nuobodi ilga pradedu paišyti, kartais negirdžiu ką žmonės kalba, o piešimas perneša į kitą pasaulį planetą, kur ateina mintys, idėjos, naujiems paveikslams“, – sako menininkas S. Eidrigevičius.

Bolonijos vaikų knygų mugėje galima buvo pastebėti ne vieną Eidrigevičių eskizuojant. Savo piešinius rodė ir dailininkas Mikalojus Vilutis.

Bolonijoje Illiustrariumo parodoje buvo eksponuojamos Eidrigevičiaus iliustracijos knygai „Laumių pasakos“. Jis teigia ilgai ieškojęs sąryšio tarp teksto ir popieriaus faktūros, kol rado tinkamą teksto paprastumui atskleisti.

„Darbai tapyti ant juodo popieriaus, kuriuo dengiami stogai, aš gi labai žmogus mylintis stogus, ir tas tapymas buvo ieškojimas didžiulio paprastumo“, – „Panoramai“ sakė St. Eidrigevičius.

Šį savaitgalį Vilniuje nacionalinėje dailės galerijoje bus atidaryta retrospektyvinė Eidrigevičiaus paroda „Veidas ant kaukės“. Joje bus eksponuojami ir senesni dailininko darbai ir nauji dar niekada Lietuvoje nematyti.Su tokiu plačiu savo kūrybos pristatymu St. Eidrigevičius į Vilnių grįžta po beveik 20 metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų