Pereiti į pagrindinį turinį

Supelijo Joniškio Raudonoji sinagoga

Supelijo Joniškio Raudonoji sinagoga
Supelijo Joniškio Raudonoji sinagoga / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Sinagogos restauravimo darbai užtruks. Praėjus pusmečiui po jos atstatymo, lubas išmargino pelėsis, o sienos lupasi nuo drėgmės.

Savivaldybė tikina, kad įmonė, atlikusi darbus, turės pašalinti broką, ši ginasi ir kaltina užsakovą blogai vėdinusį patalpas.

280 kvadratinių metrų plotas sinagogoje nusėtas, spėjama, kelių rūšių pelėsiniu grybu. Brokas, anot savivaldybės, išlindo žiemą.

„Komisija įpareigojo UAB „Meba“ atlikti laboratorinius tyrimus, tačiau ji jų neatliko. Aš buvau perspėjęs juos žodžiu, bet susirinkdavo komisijos ir nuspręsdavo, kad praeis, kad galima džiovinti ir turėtų išdžiūti“, – sako Joniškio rajono savivaldybės Statybos skyriaus vedėjas Saulius Putna.

Valdininkas neabejoja, kad atstatant sinagogą nesilaikyta technologinių reikalavimų, sudėta, manoma, šlapia mediena. Neoficialiai teigiama, kad lentos buvo laikomos lauke neuždengtos, tad jas merkė ir lietus, ir sniegas.

Kodėl buvo leista dirbti su tokia mediena neaišku, nes statybas prižiūrėjusios įmonės „Joniškio projektas“ vadovas Valentinas Marcikonis su „Panoramos“ žurnalistais atsisakė kalbėtis.

Yla iš maišo išlindo šią savaitę, kai šventovę apžiūrėjo įmonės „Vilniaus restauratoriai“ atstovai, kurie turėjo atlikti vidaus interjero darbus – nutinkuoti sienas ir lubas, atkurti puošybą.

„ Aš jau nuo 1974 metų dirbu restauratoriumi, matęs tų objektų ir vienokių, ir kitokių, bet tokio tragiško pelėsių atžvilgiu ir tokios darbų kokybės lubų tai neteko matyti“, – tikina UAB „Vilniaus restauratoriai“ direktorius Sakalas Matuiza.

Šiuo metu atliekami laboratoriniai tyrimai. Po jų paaiškės, kiek pelėsinis grybas pažeidė lentas. Viliamasi, kad jis nebus įsimetęs į stogo santvaras, nes tada reikėtų keisti visą stogą.

Sinagoga turėjo būti baigta restauruoti gruodį, tačiau dabar darbai nukeliami neribotam laikui.

Šventovę restauravusios įmonės „Meba“ atstovai sako, kad kalta savivaldybė, neužtikrinusi tinkamo patalpų vėdinimo ir šildymo,bet pripažįsta skubėjusi atlikti darbus kuo greičiau.

„Buvo dvi blogybės – arba prarasti didelę sumą pinigų, arba rizikuoti, daryti žinant, kad po to reikės tvarkyti. Ne aš vis tiek nesutinku, kad čia brokas, tai ne brokas, tai technologinės problemos“, – teigia UAB „Meba“ direktorė Marija Laisvyda Matusevičienė.

Direktorė tikina, kad trūkumus ištaisys tik nustačius, jog tai įmonės kaltė. Jei ne, žalą turėtų atlyginti draudimo bendrovė. Laboratorinių tyrimų rezultatai paaiškės rugpjūčio pabaigoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų