Pereiti į pagrindinį turinį

Trys vakarai Klaipėdoje – su „Nominum“ festivalio filmais

2013-09-10 06:00
DMN inf.
Kadras iš filmo „UB Lama“.
Kadras iš filmo „UB Lama“. / Organizatorių nuotr.

Trečiadienį, ketvirtadienį ir penktadienį uostamiestyje, Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje, vyks „Nominum“ filmų festivalis. Bibliotekos Gerlacho palėpėje nuo 18 val. per tris vakarus bus parodytos šešios kino juostos.

Apie kormoranus ir vienatvę

Rugsėjo 11 d. vyks festivalinis susitikimas su režisiere Dali Rust, ir susirinkusieji galės pamatyti du jos filmus.

Pirmasis – „Zona” (2012 m., 23 min.). Tai kino pasakojimas apie kormoranus. Jis nukelia į lietuviškoje Kuršių nerijos dalyje įsikūrusią kormoranų koloniją. Kol paukščių skaičius buvo nedidelis, jie buvo įrašyti į šalies Raudonąją knygą. Per 30 metų kormoranų kolonija  išaugo ir  paukštis tapo priešu Nr.1. Žmogus pajuto pavojų: kormoranai atima dalį žvejų laimikių ir plečia savo valdas sengirėje. Koks tikslus skaičius tų paukščių turėtų būti, kad kormoranai nekeltų pavojaus vartotojiškai žmonių bendruomenei? Tokį klausimą užduoda filmas apie šiuos paukščius.

D.Rust juosta „Nadiežda” (2010 m., 32 min.) nesupoetinta forma „tapomas“ vienišos kaimo moters portretas. Visas Nadieždos pasaulis – tai mažas kambarėlis name ant kalno bei kasdienė rutina: rytinis kėlimasis, diena po dienos pasikartojantys kasdieniai darbai – vandens išnešimas, vandens atsinešimas, krosnies kūrimas, maisto gaminimas sau ir prie jos besiglaudžiantiems gyvūnams. Vakarop Nadieždos jėgos senka ir ateina gaudžianti tuštuma. Išaušus naujai dienai, ji vėl atkunta...

Apie kūrybos prigimtį ir burtus

Rugsėjo 12 d. festivalio ekrane – Oksanos Burajos filmas „Išpažintis“ (2008 m., 34 min.) ir Ramunės Rakauskaitės juosta „Žalumose“ (2012, 29 min.).

„Išpažintis“ – eksperimentinis diptikas, kuriame tyrinėjama kūrybos prigimtis. Pirmoji juostos dalis – „Kretos sala“ – buvo sukurta 2007 m. kaip savarankiškas kūrinys. Joje pasakojama apie absurdišką Kęstučio bandymą įgyvendinti savo svajonę – patekti į Kretos salą. Antroji filmo dalis – „Išpažintis“ – sukurta lyg „išvirkščioji“ „Kretos salos“ pusė, atskleidžianti realybę, liudijanti apie gana žiaurų kūrybos mechanizmą, retsykiais atveriantį net prievartos elementų. Autorė bando įsižiūrėti į epizodus, kurie dažnai sunaikinami dėl kino iliuzijos sukūrimo. Jie pateikiami kaip savarankiškas kino reiškinys, kuris, nors ir keliauja į nežinomybę, tačiau vis tiek egzistuoja.

R.Rakauskaitės filmas „Žalumose“ pasakoja apie neįtikėtino likimo ir pašaukimo moteris: vieniems – burtininkes, raganas, kitiems – gelbėtojas, kurios vaistažolėmis ir užkalbėjimais išgydo sunkiausiomis ligomis sergančius žmones. Filmo herojės trys žolininkės, šiandienės Avicenos, pačios išgyvenusios skaudžius ir tragiškus gyvenimo lūžius, žolėse atrado išsigelbėjimą nuo kūno ir sielos negandų bei vienatvės. Jos gyvena harmoningai su gamta, kurios lobiuose slypi daugybė paslapčių, ne mažesnių nei farmacijos laboratorijose.

Apie apsemtą kaimą ir vaiko svajonę

Rugsėjo 13 d. festivalį užbaigs Arūno Matelio filmas „Iš dar nebaigtų Jeruzalės pasakų“ (1996 m., 26 min.) ir Eglės Vertelytės „UB Lama“ (2011 m., 50 min.)

A.Matelio filmas – esė. Jame išnyra kaimas, apsemtas pavasarinio potvynio. Velykų išvakarės. Kaimo žmonės renkasi keistam senoviniam ritualui – budėti bažnyčioje prie Nukryžiuotojo skulptūros iki aušros...

E.Vertelytės filmas „UB Lama“ pasakoja apie 12-metį mongolų berniuką Galaa, kuris su mama ir jaunesniuoju broliu gyvena labai skurdžiomis sąlygomis pakrypusioje jurtoje Ulan Batoro pakraštyje. Vaikas bando išgyventi pardavinėdamas cigaretes turguje, tačiau pamažu „užsikrečia“ svajone tapti budistų vienuoliu. Vienuoliams yra būdinga ypatinga disciplina, o pagrindinis herojus yra išdykęs ir problemiškas vaikas...

Visi „Nominum“ festivalio filmai bus rodomi nemokamai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų