Pereiti į pagrindinį turinį

Užgavėnių persirengėliai jau Etnokultūros centre

2007-01-26 09:00

Užgavėnių persirengėliai jau Etnokultūros centre

Šiandien 16 val. Etnokultūros centre (Vežėjų g. 4) atidaroma tautodailininko Rimanto Laimos (Pungės raj.) Užgavėnių kaukių paroda, dalyvaujant Užgavėnių persirengėliams iš Platelių.

Žemaičių Užgavėnės neįsivaizduojamos be persirengėlių ir jų keliamo šurmulio.,,…Šunims loti pradėjus, pamatėm būrį jaunikaičių su vaikais bevežantį Morę. Kur tiktai vaiks prie Morės prisiartino, tas gavo benc per šoną su spragilu. Išėjom tokių sutikti… Tiems išvažiavus , atvyko ožys su dideliais ragais, drauge su juo buvo giltinė, apsivilkusi išverstais kailiniais, plaukai buvo jos iš linų padirbti, burna uždengta su kutkailiu, skylės akims paliktos, barzda baisi iš arklio uodegos, uostai iš paršo šerių, su derva prie lūpų priklijuoti, ir ilga uodega iš virvės. Toms gryčioj besisukant, kyšt ilgą savo snapą gervė…“ - taip apie Užgavėnes rašė žemaičių vyskupas Motiejus Valančius ,,Palangos Juzėje“.

Tautodailininkas Rimantas Laima prisimena dar vaikystėje po kaimą vaikščiojus dideles Užgavėnių žydų kompanijas. Vėliau jos sumažėjo, o ir kaukės tapo paprastesnėmis. Rimantui patinka drožti Užgavėnių kaukes. Darant kaukes nėra jokių suvaržymų. Vienais metais yra išdrožęs apie 80 kaukių. Kitais mažiau. Kiek iš viso yra padaręs? Neskaičiavo. Tikrai nemažai. Jau seniai buvo nusprendęs, padaryti visą kompaniją pagrindinių Užgavėnių kaukių. Pernai išdrožė 13 didesnių dekoratyvinių Užgavėnių kaukių - arklio, ožio, žydo, Lašininio ir Kanapinio, čigono, Giltinės, Morės, daktaro, dviejų velnių, Raganos ir ubagės. Jos padarytos remiantis tradicija. Žemaitijos Užgavėnių parodoje konkurse Plateliuose šios Užgavėnių kaukės pripažintos geriausiomis tarp dekoratyvinių kaukių.

Parodos atidaryme dalyvaus Žemaitijos nacionalinio parko folkloro ansamblis ,,Platelee” (vad. Aivaras Alminas), parodysiantis susirinkusiems tradicines kaukes bei kelis epizodus iš žemaitiškų Užgavėnių.

Klaipėdiečiai Rimanto Laimos kaukių paroda uostamiesčio Etnokultūros centre galės grožėtis iki pat Užgavėnių.

O besidomintieji Užgavėnių papročiais bei norintys patys pasigaminti kaukes laukiami praktiniuose užsiėmimuose „Užgavėnių kaukės“ sausio 31-ąją ir vasario 7, 14 dienomis 16.30 val. Moksleivių grupės kviečiamos dalyvauti užsakomosiose etnomokyklėlėse „Užgavėnių belaukiant“ (registracija tel. 8 46 310022).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų