Pereiti į pagrindinį turinį

Užsienio reikalų ministerijoje eksponuojama popiežiaus Jono Pauliaus II mokytojo tapyba

2011-05-03 20:02
Užsienio reikalų ministerijoje eksponuojama popiežiaus Jono Pauliaus II mokytojo tapyba
Užsienio reikalų ministerijoje eksponuojama popiežiaus Jono Pauliaus II mokytojo tapyba / Scanpix nuotr.

Užsienio reikalų ministerijoje (URM) antradienį atidaryta kunigo, ilgamečio Popiežiškosios šv. Kazimiero lietuvių kolegijos Romoje studijų prefekto Stasio Žilio, mokiusį popiežių Joną Paulių II lietuvių kalbos, tapybos darbų paroda.

Pristatydamas parodą, užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis pavadino S.Žilį netipiniu dailininku, kuriančiu sau.

"Daugelis dailininkų retai tapo sau, dažniausiai mėgsta būti matomi parodose, prisistatymuose, leisti albumus savo tapybos ar kitokios meninės kūrybos. Tai natūralu, nes menininkas pirmiausia kuria kitiems. Šioje parodoje pristatomi netipinio dailininko darbai. Prelatui S.Žiliui mažai rūpi parodos, pristatymai, priėmimai, apskritai šiuolaikiniai madingi judėjimai", - kalbėjo ministras.

"Jis išties neturėjo didelio entuziazmo viešai eksponuoti savo dailės darbus, juolab rengti personalines parodas. Ir dėl vienos paprastos priežasties - kad kunigas S.Žilys gyvena dvasininko gyvenimą ir dailė jam nėra nei pagrindinė veikla, nei uždarbio šaltinis, o tik viena iš turtingos, gilios asmenybės raiškos formų", - tęsė A.Ažubalis.

Telšių vyskupas Jonas Boruta pasidžiaugė, kad S.Žilio tapyba demonstruojama Užsienio reikalų ministerijoje, prisidėjusioje prie to, kad Lietuvai atgavus nepriklausomybę, dvasininkui išimties tvarka būtų suteikta Lietuvos pilietybė.

"Išskyrus tuos metus, kai dirbo Kanadoje - bet ir ten su lietuvių išeivių reikalais teko susidurti ir juos padėti tvarkyti - visą laiką jis dirbo Lietuvai, Lietuvos žmonėms, Lietuvos bažnyčiai", - kalbėjo vyskupas.

Kunigas yra nupiešęs ir nutapęs šimtus darbų, kurie yra išdovanoti po visą pasaulį. Parodoje eksponuojamus darbus autorius dovanojo Telšių vyskupijai.

"Nėra išoriškai, iš pirmo žvilgsnio, kaip mes kartais tikimės iš meno, malonių išgyvenimų. Čia tas grožis, kurį jis yra pastebėjęs, slepiasi po kažkokiu gilesniu sluoksniu", - apie ministerijoje demonstruojamą S.Žilio kūrybą kalbėjo J.Boruta.

S.Žilys gimė 1924 metais Dargaliuose, netoli Šilalės. 1943 metais jis įstojo į Telšių kunigų seminariją, 1944-1945 metais dėl sovietų okupacijos mokslus tęsė Eichštete, Vokietijoje, 1946-1949 metais - Grigaliaus universitete Romoje.

1948 metais S.Žilys įšventintas į kunigus. 1951-1957 metais jis dirbo Amos vyskupijoje Kanadoje kurijos sekretoriumi, vicekancleriu, 1959 metais Grigaliaus universitete kunigas apgynė teologijos daktaro disertaciją. Nuo 1962 iki 1992 metų jis dirbo Šventojo Sosto Rytų bažnyčių kongregacijos archyvaru.

S.Žilys 1959-aisiais paskirtas Popiežiškosios Šv. Kazimiero lietuvių kolegijos Romoje studijų prefektu.

Apaštalinis protonotaras S.Žilys lietuvių kalba yra išspausdinęs teologines knygas "Gyvenimo šaltiniai" ir "Gyvoji liturgija", kurios į sovietų okupuotą Lietuvą būdavo gabenamos ir platinamos slaptai.

Kunigas rašo eilėraščius, kurie publikuojami išeivijos spaudoje.

S.Žilys taip pat mokė popiežių Joną Paulių II lietuvių kalbos, vertė jo kalbas bei homilijas į lietuvių kalbą. Anot URM, prelatas daug prisidėjo prie Jono Pauliaus II vizito į Lietuvą parengimo 1993 metais.

Piešimą ir tapybą S.Žilys studijavo pas Romos dailės akademijos profesorių.

Dvasininko paveikslai URM bus eksponuojami iki gegužės 23 dienos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų