Pereiti į pagrindinį turinį

V. Savukynas naujausioje knygoje – apie suvedžiotą vyskupą ir Mindaugo žmoną

Istorijos, kuriomis tikriausiai nepatikėtumėte, jei jos būtų papasakotos romane. Taip savo naujausią knygą apibūdina LRT televizijos laidos „Istorijos detektyvai“ vedėjas, istorikas, antropologas Virginijus Savukynas.

LRT nuotr.

„Istorijos detektyvai. Viduramžiai. Nuo galvų kapojimo iki meilės intrigų“ pasakoja ir apie Vytauto seserį, dėl kurios vyskupas metė kunigystę, ir apie Mindaugą, kuris nužudė Mortos vyrą ir tada ją vedė. 

„Kartais pagalvoju, kad jeigu apie tai būtų parašytas romanas, niekas nepatikėtų, kad tai realiai nutiko, nes sakytų, kad tai neįtikėtina. [...] Tokių nuostabių ir neįtikėtinų istorijų yra labai daug ir mano tikslas tiek laidoje, tiek šioje knygoje – priartinti viduramžius prie mūsų dienų ir sužadinti susidomėjimą Lietuvos istorija“, – pasakoja V. Savukynas.

Kaip sako knygos autorius, žmonėms įdomiausios yra istorijos. „Netgi kalbant apie istoriją, reikia pasakoti istorijas“, – pabrėžia jis. Datos, faktai, pasak V. Savukyno, užsimiršta, bet, pavyzdžiui, istorija, kaip vyskupas metė kunigystę ir paėmė į žmonas Vytauto seserį, taip lengvai iš galvos neišgaruoja.

Pasak autoriaus, XII–XIII a. istorija yra itin aktuali ir šiandien, kai kyla diskusijų, ar Lietuva apskritai išliks. „Lietuviai buvo žymiai blogesnėje situacijoje, XI a. mūsų apskritai neturėjo likti: mes buvome neturtingi, mokėjome rusėnams duokles. Ir štai XII a. pabaigoje lietuviai atsitiesia – jie jau varo siaubą aplinkinėms tautoms, jie tampa didžiule jėga, su kuria skaitosi visi“, – pasakoja istorikas.

Daugiau apie knygą – pokalbyje laidoje „Labas rytas, Lietuva“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų