Pereiti į pagrindinį turinį

Vakaras su O.Milašiaus poezija

2007-06-08 09:00

Vakaras su O.Milašiaus poezija

Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Pempininkų filiale įvyko renginys „Oskaras Milašius – vienatvės genijus“, skirtas poeto 130-osioms gimimo metinėms.

Bibliotekoje gegužės 29-ąją O. Milašiaus eiles skaitė ir įspūdžiais apie jo kūrybą dalinosi aktorė Virginija Kochanskytė. Rašytojas Rimantas Černiauskas pasakojo apie poeto gyvenimo vingius, o literatūros kritikas Aleksandras Žalys analizavo O.Milašiaus kūrybą. Dainuojamosios poezijos grupės „Astronomija“ dainos puikiai atitiko O.Milašiaus melancholiškių eilėraščių ir lyrinių vizijų dvasią.

O.Milašius mėgo save apibūdinti kaip lietuvių poetą, rašantį prancūziškai. Jo palikimas iki šiol reprezentuoja Lietuvos vardą prancūzų kultūroje. Lietuva, jos gamta, istorija, kultūra buvo tik viena iš O. Milašiaus kūrybos teminių atšakų. Lietuvių liaudies dainos ir pasakos, virtusios O. Milašiaus rankraščiuose tobulais meno kūriniais, anot prancūzų kritikos, ryškiausiai įkūnijo jo Lietuvos sampratą. Rašytojo išverstos bei perkurtos lietuviškos pasakos iki šiol tebeleidžiamos Prancūzijoje iliustruotomis knygomis.

O. Milašiaus figūra – tokia daugialypė savo metafiziniu ilgesiu ir melancholija, ir tokia būdinga XX a. – nusipelno ypatingo lietuvių visuomenės dėmesio. Pirmiausia todėl, kad Lietuva užima aiškiai matomą vietą jo eilėraščiuose, filosofiniuose traktatuose, vertimuose-rekonstrukcijose. Be to, jis buvo aktyviausias lietuvių kultūros propaguotojas Vakarų Europoje tarpukariu.

Vis dėlto svarbiausia, kad O.Milašius yra didis poetas, XX a. prancūzų lyrikos klasikas, kurį vertėtų pažinti net ir tuo atveju, jei jis nė eilutės nebūtų parašęs apie Lietuvą, – įsitikinę vakaro rengėjai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų