Pereiti į pagrindinį turinį

Vasario 16-osios Akto signataro J. Šaulio nuopelnai įamžinti knygoje

LRT stop kadras

Kovo 11-osios Akto signataras Vytautas Plečkaitis išleido knygą apie Vasario 16-iosios Nepriklausomybės Akto signatarą Jurgį Šaulį. Prieškario Lietuvoje Jurgis Šaulys buvo žinomas kaip vienas pirmųjų moderniosios Lietuvos valstybės ambasadorių užsienio šalyse, tačiau šiandien, pasak autoriaus, nepelnytai užmirštas.

Aktyvus lietuvybės puoselėtojas, varpininkas, leidėjas, žurnalistas ir vienas pirmųjų Lietuvos valstybės diplomatų, dirbęs Vokietijoje, Šveicarijoje, Italijoje ir Lenkijoje – taip J. Šaulį apibūdina knygos autorius V. Plečkaitis. Pasak jo, Vasario 16-osios Akto signataras ne tik paskelbė, bet ir itin prisidėjo prie nepriklausomybės įtvirtinimo.                      

„Knygoje rašau apie Nepriklausomybės Akto signatarą J. Šaulį, kuris, mano galva, iki šiol pelnytai ir neįvertintas, ir aš norėjau parodyti jį kaip žmogų, kurio kelias nėra atsitiktinis į Vasario 16-osios Akto signatarų tarpą. Tai žmogus, kuris tikrai darė įtaką XX a. pradžios lietuvių visuomeniniam, politiniam judėjimui ir daug prisidėjo, kad nepriklausomybė būtų paskelbta ir, svarbiausia, įtvirtinta“, – aiškina knygos autorius V. Plečkaitis.

Anot autoriaus, iš J. Šaulio semtis įkvėpimo, mokytis nepasiduoti galima ir šiandien.  

„Manau, kad jis yra pavyzdys ir jaunimui, ir apskritai mūsų visai visuomenei, kaip reikėtų gyventi nebijant, kad tave paspaus ar sukritikuos, o pačiam aktyviai dalyvauti šitame darbe kuriant“, – sako knygos autorius.

J. Šaulys buvo vienas iš nedaugelio Nepriklausomybės Akto signatarų, baigusių mokslus Vakarų universitetuose, ir tik vienintelis, apsigynęs daktaro laipsnį.

„Jis buvo demokratinių pažiūrų žmogus, mokėjęs kovoti už save, už savo tiesą, nebijojęs diskutuoti ir kritikuoti aukštesnes pareigas užimančių žmonių. Buvo didelis polemistas, polemizavo su A. Smetona ir J. Basanavičiumi. Jis matė nepriklausomybės kelią šiek tiek kitokį negu partiniai veikėjai“, – apie J. Šaulį kalba knygos autorius.

Signataras taip pat buvo ir daugelio vėlesnių diplomatų – Stasio Lozoraičio, Juozo Urbšio ir Dovo Zaunio mokytojas. Dar prieš paskelbiant nepriklausomybę 1918-aisiais, jis aktyviai dalyvavo tautiniame judėjime, vadovavo diplomatų grupei derantis su Vokietija, Lenkija ir kitomis valstybėmis dėl Lietuvos valstybingumo atkūrimo.

LRT reportažas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų