Nacionalinės premijos – V. Palčinskaitei, R. Samuolytei, M. Urbaičiui

Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas šiemet gavo šeši kūrėjai, tarp jų – šiemet 80-metį atšventusi poetė, vertėja, dramaturgė Violeta Palčinskaitė.

Nacionalinės premijos taip pat skirtos fotomenininkei Violetai Bubelytei, parodų kuratorei Giedrei Jankevičiūtei, aktorei Rasai Samuolytei, tarpdisciplininio meno kūrėjai Eglei Rakauskaitei, kompozitoriui Mindaugui Urbaičiui.

Visuomenė iš viso buvo pasiūliusi 47 menininkus premijai gauti.

Lietuvos nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis įvertinami reikšmingiausi kultūros ir meno kūriniai, Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurti per pastaruosius septynerius metus, taip pat kūriniai, sukurti per visą gyvenimą.

Kasmet skiriama premija yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio – šiemet tai daugiau nei 39 tūkst. eurų.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos kūrėjams paprastai įteikiamos minint Vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Parodų kuratorė. Paskui - salės prižiūrėtojas, muziejaus sargas? Visi jie - kultūros ir meno sferos darbuotojai, bet - nacionalinė premija? Arba tas mįslingas tarpdisciplininis menas... Kas tai? Radau: "E. Rakauskaitės kūryba išsiskiria savita menine kalba, pabrėžtinai natūralių, efemeriškų arba valgomų medžiagų naudojimu (žemuogių, jazmino žiedlapių, plaukų, medaus, šokolado, taukų)". Tarp žymiausių jos darbų - šokoladinis Rūpintojėlis. Toliau - fotografė Bubelytė, išgarsėjusi tuo, kad pirmoji pradėjo eksponuoti nuogos pačios savęs nuotraukas. Nesu koks puritonas, tegu sau, ten ir meno galima įžvelgti, bet kai kalbama apie nacionalinę premiją... Negi nebėra kam? Jei taip, tai "modernėjanti", "pažangėjanti" Lietuva savo kultūrą bus galutinai nususinus. Arba tiesiog ordinus dabar dalina nauja kartą, į kultūrą ir gyvenimą žiūrinti tik pro 72 briaunų Stambulo prizmę.

Juozas Baltušis

Juozas Baltušis portretas
Ir parodų kuratorė papuolė ? Oho ! Jau nebėra kam skirti. Lietuvos menas per 35 pastaruosius metus atsidūrė žemiau plintuso. Poezijos nėra, dramaturgijos nėra, teatro nėra, muzikos nėra, liko tik Sarbaliauskaitės sofr-porno stiliaus romanai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių