Dvylikai kūrėjų įteiktos Vyriausybės kultūros ir meno premijos

  • Teksto dydis:

Penktadienį Vyriausybės rūmuose Vilniuje dvylikai Lietuvos kūrėjų įteiktos Vyriausybės kultūros ir meno premijos.

„Kultūra ir menas nėra prabanga, apie kurią galvotume paskiausiai, pirmenybę skirdami visiems kitiems reikalams. Tai prasmės alkis, kurį galiausiai kiekvienas turime pasotinti, jei norime išlikti žmogiški. Gyvename pasaulyje, kuriame kartais viską užgožia skandalai, ginčai, įvairios priešpriešos ir nesibaigianti skuba. Bet ir tokioje aplinkoje sugebame išlikti, nes randame atsvarą, kuri neleidžia pasiduoti tamsai ir nihilizmui. Mes sutinkame talentingus žmones, per kurių rankas ir širdis mus pasiekia kūryba, kuri sugeba rasti labiausiai užkerpėjusias, rūdžių prikaupusias vietas ir jas išvalo, apnuogina ir parodo šviesą“, – per ceremoniją sakė premjerė.

Vyriausybės kultūros ir meno premijos šiemet skirtos Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ vadovui Remigijui Adomaičiui, kino režisierei Giedrei Beinoriūtei, vertėjui  Pranui Bieliauskui, parodų kuratoriui, fotomenininkui Gintarui Česoniui, režisierei, prodiuserei Daliai Ibelhauptaitei, muzikologei Jūratei Katinaitei, muziejininkei, dailėtyrininkei Elonai Lubytei, kultūros žurnalistei, knygų autorei Rūtai Noreikaitei, džiazo muzikantui ir kompozitoriui Dainiui Pulauskui, aktoriui, režisieriui Vytautui Rumšui, choreografei Agnijai Šeiko ir architektui Gintautui Vieversiui.

„Labiausiai noriu pasveikinti su tuo, kad mūsų kultūrinis gyvenimas vėl yra intensyvus, ir toks jis tampa būtent jūsų dėka. Išbuvome ypač sudėtingą laikotarpį, išsiilgėjome, išlaukėme ir šiandien vėl visi – tiek kūrėjai, tiek publika – grįžtame į visavertį kultūrinį ritmą. Net griežto karantino metu daugelio jūsų kūryba ir toliau sruveno, nors kiek ir pakeitusi savo vagą, toliau pildė mūsų gyvenimus turiniu. Tačiau dabar ji vėl gali šniokšti visa jėga“, – kreipdamasis į laureatus kalbėjo kultūros ministras Simonas Kairys.

Vyriausybės kultūros ir meno premijos skirtos remiantis Vyriausybės kultūros ir meno premijų komisijos sprendimu ir Kultūros ministerijos teikimu. Kultūros istoriko, muziejininko dr. Vydo Dolinsko vadovaujama komisija iš 56 pateiktų pretendentų atrinko 12 kandidatų, kuriems rekomendavo skirti Vyriausybės kultūros ir meno premijas.

Kasmet skiriama ne daugiau kaip 12 Vyriausybės kultūros ir meno premijų. Premijos skiriamos Lietuvos, taip pat pasaulio lietuvių kultūros ir meno kūrėjams ir veikėjams už svarų indėlį į kultūrą ir meną bei ypatingus šios srities nuopelnus. Vyriausybės kultūros ir meno premijos skiriamos nuo 1997 metų. 

Jos dydis – 340 bazinių socialinių išmokų, dabar tai sudaro 13,6 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių