Ypatingą Kūčių naktį vyksta stebuklai

Didžiųjų metų pabaigos švenčių laukimas verčia šiuolaikinius žmones ieškoti ryšio su savo šaknimis. Nors gyvename judriame, pramogų ir linksmybių kupiname laikmetyje, bandymas paslaptingąjį Kūčių vakarą paversti ypatingu paprastai pavyksta, kai prisimenamos senosios šios šventės tradicijos.

Didžiųjų metų pabaigos švenčių laukimas verčia šiuolaikinius žmones ieškoti ryšio su savo šaknimis. Nors gyvename judriame, pramogų ir linksmybių kupiname laikmetyje, bandymas paslaptingąjį Kūčių vakarą paversti ypatingu paprastai pavyksta, kai prisimenamos senosios šios šventės tradicijos.

Vaišės – ir vėlėms

Nuo senovės Kūčių vakaras laikytas stebuklingu, tikėta daugybe dalykų: kad tvarte prabyla gyvuliai, šulinyje vanduo virsta vynu, o pranašystės ir sapnai išsipildo.

Adventas skirtas išsikuopti namus, grąžinti skolas, susitaikyti su tais, kuriems pasakėte blogą žodį.

Kūčių dieną buvo draudžiama skaldyti malkas, kulti, nes manyta, jog triukšmą sukeliantys darbai ateinančią vasarą prišauks audras su kruša.

Pasiruošę šventėms žmonės pasikeisdavo patalynę, išsimaudydavo.

Patekėjusi Vakarinė žvaigždė būdavo ženklas rinktis prie Kūčių stalo.

Dalis vaišių būdavo paliekama vėlėms.

Norėjo žinoti ateitį

Po vakarienės prasidėdavo burtai. Jų dažniausiai imdavosi jauni žmonės, kuriems rūpėjo sužinoti, ar jie liks namie, o gal tikėtis vedybų, kokie bus kiti metai, ar geras laukia derlius.

Kiekvienas žinojo, kad naktį žmonių kalba prabils gyvuliai, tačiau prisėlinus klausytis jų buvo pavojinga.

Tikėta, kad ilgiausiai valgęs Kūčias – ilgiausiai gyvens. O tas, kas pirmas tą vakarą pavalgys, tam kitais metais darbai puikiai seksis.

Manyta, kad tas, kuris Kūčių naktį išsimaudys šaltoje vonioje, į kurią įmesta aukso ar sidabro monetų, užsitikrins sveikatą ir turtus.

Visą dieną ir ypač Kūčių vakarienės metu buvo patartina kišenėje turėti monetų, kad kitais metais nepritrūktų pinigų.

Po Kūčių vakarienės mamos berdavo ant vaikų galvų grūdus. Tas, kuris daugiau grūdų sugauna, bus turtingesnis.

Dažniausiai atliekamas burtas – traukti šiaudą iš po Kūčių stalo staltiesės. Kuo ilgesnį šiaudą ištrauksi, tuo ilgesnis bus gyvenimas.

Per Kūčias pasidėkite po pagalve dvilypį lazdyno riešutą. Kalėdų rytą įsidėkite jį į piniginę ir joje visada bus pinigų.

Suglamžytą popieriaus lapą reikia padėti ant skardos ir jį uždegti. Reikia žiūrėti į pelenų šešėlį ant sienos ir iš matomų vaizdų spėti ateitį.

Ant 10-ies lapelių reikia surašyti po vieną norą, sumaišyti lapelius ir Kūčių vakarą prieš miegą pasidėti juos po pagalve. Kalėdų rytą ištraukti tris lapelius. Ant jų užrašyti norai turėtų išsipildyti iki kitų Kalėdų.

Prieš eidamas miegoti į kokį nors indą prisipilkite vandens ir ryte pabudęs stenkitės kuo greičiau prisiminti, ką sapnavote. Jei prisiminsite greičiau nei pažiūrėsite į langą – sapnas išsipildys.

Eidamas miegoti po pagalve pasidėkite veidrodį. Sapnai, kuriuos susapnuosite tą naktį, išsipildys.

Burtų klausė apie meilę

Jauniems žmonėms labai rūpėjo meilės reikalai, todėl tam buvo skirta daugybė būrimų.

Į dubenėlį reikia įpilti vandens ir sukti iki tol, kol pamatysite verpetą, tada įmesti du angliukus. Jei jie susidurs – tikėtinos vestuvės.

Kūčių vakarą prieš einant miegoti iš degtukų reikia pastatyti šulinį ir padėti prie pagalves. Kas naktį sapne ateis pirmas atsigerti vandens iš šulinio, tas ir bus tavo išrinktasis.

Dar vienas įdomus būrimas susijęs su šunimis. Visos tą vakarą namuose esančios merginos ant slenksčio turėtų padėti po kūčiuką ir pakviesti šuniuką. Ta, kurios kūčiuką šunelis pirmą suės, veikiausiai ištekės.

Prieš einant miegoti reikia surakinti du kibirus, o raktą pasidėti po pagalve. Merginai turėtų prisisapnuoti būsimasis jos vyras.

Prieš miegą reikia prisivalgyti daug sūrios silkės. Naktį sapne būsimasis atneš gerti.

Merginai reikia paimti saują kūčiukų ir skaičiuoti. Lyginis skaičius reikš, kad šiais metais susirasi mylimąjį, nelyginis – kad teks laukti kitų Kūčių.

Kūčių vakarą merginos eina gulti išpintomis kasomis. Kas jas sapne supins, už to ir ištekės.

Per Kūčias surinkite visus batus iš viso namo ir įdėkite į maišą ar krepšelį. Tada reikia juos imti po vieną iš maišto iš dėti eilute durų link. Kieno batas bus paskutinis prie durų, tas pirmas išsikraustys iš tų namų.

Kūčių vakarą reikia nulupti obuolio žievę ratu taip, kad ji nesutrūktų. Tuomet ją mesti per galvą atgal. Iš nukritusios žievės perskaitysi pirmąją mylimojo ar mylimosios vardo raidę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių