Žinomų fotomenininkų parodoje – garsių meno pasaulio žmonių veidai

  • Teksto dydis:

Po Šv. Velykų, balandžio 23-iąją, galerijoje „Kunstkamera“ atidaroma išskirtinė Lietuvos fotomenininkų darbų paroda „Veidai“, rašoma galerijos pranešime spaudai. Šešių autorių – Violetos Bubelytės, Kazio Daugėlos (1912–1999), Ramūno Danisevičiaus, Juozo Kazlausko (1942–2002), Romualdo Požerskio ir Lilijos Valatkienės – kūriniuose fiksuojamos žinomos Lietuvos meno pasaulio asmenybės.

„Toks gausus būrys fotomenininkų ir jų kūrinių, kuriuose įamžinti žinomų Lietuvos meno pasaulio asmenybių veidai, rinkinys „Kunstkameros“ istorijoje eksponuojamas pirmą kartą. Žiūrovas čia pamatys skirtingų kartų, kūrybos laikotarpių bei žiūros taškų autorių kūrinius, kuriuose fiksuojami skirtingi siužetai – koncertas, pokalbis, susitikimas, mąslus žvilgsnis, kasdienybė, netikėtumas ar tiesiog kelionė prieš vėją“, – teigia menotyrininkė, parodos kuratorė dr. Simona Skaisgirytė-Makselienė.

Parodoje pristatoma kiek daugiau nei 70 fotografijų, iš kurių žvelgia visiems žinomi Lietuvos meno pasaulio žmonės. Tai fotomenininkas Antanas Sutkus, Stanislovas Žvirgždas, Rimantas Dichavičius, aktoriai Arūnas Storpirštis, Remigijus Vilkaitis, Donatas Banionis (1924–2014), Gytis Ivanauskas, atlikėjai Algirdas Kaušpėdas, Alina Orlova, Jurga Šeduikytė, poetai, eseistai Sigitas Geda (1943–2008), Ernestas Parulskis, skulptoriai Stasys Žirgulis, Stanislovas Kuzma (1947–2012), dailininkas Rimvidas Jankauskas-Kampas (1957–1993), Šarūnas Sauka, režisieriai Jonas Vaitkus, Rimas Tuminas, Vytautas Žalakevičius (1930–1996), menininkai Žilvinas Kempinas, Jonas Mekas (1922–2019) ir kt.

„Ir tai – anaiptol ne visi parodoje eksponuojamuose darbuose įamžintų žinomų meno žmonių vardai. Tačiau neabejoju, kad kiekvienas, apsilankęs parodoje, atpažins iš fotografijų žvelgiančius žmones, o per meninį atvaizdą išgyvens ir susitikimo stebuklą – net ir su tais mūsų kūrėjais, kurių jau nebėra, – sako dr. S. Skaisgirytė-Makselienė, pridurdama, kad toks ir buvo pagrindinis šios parodos, surengtos po didžiosios Prisikėlimo šventės, tikslas: prikelti meno pasaulio žmonių atminimą, atkreipti dėmesį į esamus kūrėjus per vieną meninės fikcijos formų – fotografiją.

Parodoje „Veidai“ dalyvauja gerai žinomi Lietuvos fotomenininkai. V. Bubelytė – fotomenininkė, daug dėmesio skirianti ypatingam – akto – žanrui, pirmoji moteris mūsų šalyje, nukreipusi fotoobjektyvą į savo kūną.

Ne vieną garbingą apdovanojimą parodose ir konkursuose Lietuvoje bei užsienyje pelnęs K. Daugėla – tam tikrą laikmečio dokumentiką fiksavęs fotografas, romantinis realistas, turėjęs didžiulę meninę jėgą.

Iš didžiausio šalies dienraščio puslapių, o gatvėse – iš šukuosenos ir dviračio, visiems pažįstamas, daugybę apdovanojimų pelnęs spaudos fotografas R. Danisevičius jau seniai vadinamas pokyčių tradicinėje fotografijoje pranašu, geriausiai gebančiu fotografijose sustabdyti visas lekiančias akimirkas.

Kiek kitoks, kinematografiškas fotomenininkas J. Kazlauskas žavi humanistiniu žvilgsniu į aplinką.

Vienas tituluočiausių fotomenininkų, Nacionalinės premijos laureatas, profesorius Romualdas Požerskis žvelgdamas į kasdienybę iš egzistencinės perspektyvos per fotografiją geba pažadinti pačią plačiausią žiūrovo jausmų amplitudę.

L. Valatkienė – aštria plunksna rašanti žurnalistė ir redaktorė, bet visiškai kitokia fotomenininkė: kiekviename jos darbe slypi netikėtumas ir edukacinė užuomina.

Paroda meno galerijoje „Kunstkamera“ veiks iki birželio 1 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių