Pereiti į pagrindinį turinį

Didžiausias pasaulyje oranžinis deimantas parduotas už rekordinę sumą

2013-11-13 06:55
.extravaganzi.com nuotr.

Įspūdingas ir retas oranžinis deimantas, kuris yra didžiausias tokios rūšies brangakmenis, antradienį buvo parduotas už rekordinę 35,54 mln. dolerių (91,68 mln. litų) sumą viename aukcione Ženevoje.

„Tai yra už oranžinį deimantą sumokėtos didžiausios kainos pasaulio rekordas – tai pasaulinis kainos rekordas už bet kurio spalvingojo deimanto karatą“, – paskelbė aukcionų namai „Christie's“.

„Tai milžiniška kaina, didinga kaina“, – pridūrė „Christie's“, prilyginę tokio vertingo spalvingo deimanto įsigijimą Pablo Picasso (Pablo Pikaso) arba Vincento van Gogho (Vinsento van Gogo) paveikslo pirkimui.

Kiekvienas šio brangakmenio karatas atsiėjo 2,4 mln. JAV dolerių (6,19 mln. litų) ir pranoko ankstesnį kainos rekordą, nustatytą 2009 metais, kai Honkonge parduoto sodrios rausvos spalvos deimanto karatas kainavo 2,15 mln. dolerių.

„Salės gale – 29 mln. (Šveicarijos) frankų (81,2 mln. litų). Parduota!“ – paskelbė „Christie's“ aukcionininkas, kai ugnies spalvos migdolo pavidalo briliantas buvo parduotas viename prabangiame Ženevos viešbutyje vykusiame aukcione, kuriame buvo susirinkę apie 200 žmonių.

Mokesčiai ir komisiniai brangakmenio kainą padidino dar 4,04 mln. dolerių (10,4 mln. litų).

Deimantą nupirkęs vyras greitai atsistojo iš išėjo iš salės, skambant plojimams. „Christie's“ neatskleidė jo tapatybės.

Sodrios oranžinės spalvos brangakmenis, rastas Pietų Afrikos Respublikoje, sveria net 14,82 karato (2,96 gramo). Amerikos gemologijos institutas (GIA) jį pripažino aukščiausios kategorijos spalvinguoju deimantu.

Sodrios oranžinės spalvos deimantai, žinomi kaip „ugniniai deimantai“, yra itin reti, ir tik nedaugelis jų kada nors buvo parduodami aukcione. Didžiausias iš jų svėrė ne daugiau nei šešis karatus.

„Turėti daugiau nei 14 karatų (oranžinį deimantą) – nepaprasta“, – „Christie's“ tarptautinio padalinio brangenybių skyriaus direktorius Davidas Warrenas (Deividas Vorenas) sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasak jo, šis deimantas, pavadintas „The Orange“ yra „didžiausias pasaulyje žinomas ryškiai oranžinis deimantas“.

1990 metais 4,77 karato gelsvai oranžinis deimantas „Graff Orange“ buvo parduotas už 3,92 mln. dolerių, o 1997 metais už sodrios oranžinės spalvos 5,54 karato deimantą „Pumpkin“ buvo sumokėta 1,32 mln. dolerių.

„Christie's“ prognozavo, kad „The Orange“ gali būti parduotas už 17–20 mln. dolerių.

Spalvingieji deimantai, kadaise laikyti keistenybe, yra retesni už bespalvius ir mūsų dienomis pagal karato kainą jie yra brangesni netgi už jokių trūkumų neturinčius bespalvius brangakmenius.

D.Warrenas aiškino, jog padėtis taip susiklostė, nes „spalvingieji deimantai yra tikros gamtos keistenybės. Jie susidaro kaip bespalviai deimantai, tačiau kokia nors spalvą suteikianti medžiaga žemėje juos nudažo“.

Pavyzdžiui, žalsvą atspalvį deimantams suteikia žemės gelmių radioaktyvumas; mėlyną spalvą suteikia boras, o geltoni ir itin reti oranžiniai deimantai nuspalvinami azoto.

Rausvų deimantų spalvą lemia kristalinės gardelės netolygumai, susidarę formuojantis akmeniui.

Spalvingieji deimantai „yra nepaprastai reti akmenys“, sutiko Davidas Bennettas (Deividas Benetas), vadovaujantis aukcionų namų „Sotheby's“ Europos padalinio brangenybių skyriui.

Šie „Christie's“ varžovai trečiadienį planuoja aukcione Ženevoje parduoti 59,6 karato sodriai rausvos spalvos deimantą „The Pink Star“, kurio pradinė kaina – 60 mln. dolerių (154,8 mln. litų).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų