Pereiti į pagrindinį turinį

Ar gali būstas Lietuvos kaime atstoti kurortą? (foto)

2013-07-22 18:00

Modernios architektūros būstas – ne vien miestiečių privilegija. Šiuolaikiškas pastatų ansamblis gali iškilti ir vienkiemyje, o patogaus ir komfortiško gyvenimo gali pavydėti net ir kurortų gerbėjai.

Modernios architektūros būstas – ne vien miestiečių privilegija. Šiuolaikiškas pastatų ansamblis gali iškilti ir vienkiemyje, o patogaus ir komfortiško gyvenimo gali pavydėti net ir kurortų gerbėjai.

Potvynį patyrė laiku

Gyventi prie Nevėžio upės atsikraustęs jaunas vyras netruko čia įleisti šaknis, pamilti vietinę gamtą ir užmegzti ryšį su čia gyvenančiaisiais. Veržlus verslininkas pasisiūlė padėti prižiūrėti vietinio senelio pasodintą pušyną paupyje, o giliai širdyje svajojo, kaip būtų gera tokioje vietoje įsikurti.

Galiausiai išaušo diena, kai vyras priartėjo prie savo svajonės ir mintyse jau buvo bestatąs būstą ant Nevėžio kranto. Laimė, netrukus išaušo kita diena – šį sklypą apsėmė pavasarinio potvynio vanduo. Tapo aišku, kad ręsti namą užliejamoje teritorijoje – pragaištinga. Taigi, teko rinktis kiek atokiau nuo upės esantį sklypą ant kalvos. Dabar vyras dėl to nė kiek nesigaili – jo langai aprėpia panoraminį peizažą.

Iš aukštai atsiveriantis Nevėžio upės slėnio vaizdas – tarsi tapytas paveikslas, į kurį sodybos šeimininkai žvelgia iš visų vidaus erdvių: svetainės, virtuvės, miegamojo ir net pirtelės. Šeimininkai pastebi, kad šis reginys keičiasi kintant paros metui, metų laikams.

Gamtos ir žmogaus sutvertą peizažą naujakuriai ne tik kruopščiai puoselėja, bet ir vis papildo. Verslininkas išvalė buvusias užpelkėjusias kūdras netoli upės – dabar tai tvenkiniai, prie kurių parymojus galima aprūpinti šeimą šviežiomis žuvimis. Viename tvenkinių šeimininkas yra sumanęs iš akmenų pastatyti krioklį.

Nesirinko šlaitinio stogo

Naujuoju būstu šeima mėgaujasi beveik metus. Tiesa, ir iki tol ji gyveno individualiame name. Mėginimai rekonstruoti seną namą netolimoje gyvenvietėje netenkino šeimos galvos – ką bedarė, tai nebuvo svajonių namai. Tad, pasišovęs statyti būstą nuo nulio, nusprendė šį uždavinį patikėti profesionalams, t. y. architektams. Verslininkas dviejų skirtingų architektų paprašė pateikti savo vizijas, kokį pastatą jie statytų ant kalvos.

"Vienas architektas buvo jaunas, kitas – subrendęs. Vis dėlto nugalėjo patirtis", – šypsojosi pašnekovas, kurti savo namus patikėjęs kauniečiui architektui Gintarui Platūkiui. Jis dirbo su sutuoktine Jūrate Platūkiene – ji daugiausia prisidėjo apipavidalinant interjerą.

"Diskutavome maždaug metus, architektas argumentavo savo idėjas, mintis. Aš tiesiog pasitikėjau juo", – atviravo šeimininkas. Jam buvo svarbu, kad namas ne vien derėtų prie aplinkos, bet ir būtų funkcionalus, patogus gyventi.

Nors apylinkėse vyrauja tradicinės dvišlaitės formos namai, naujasis pastatas plokščiu stogu, įsitikino pats šeimininkas, gamtos peizažo negadina, darniai įsilieja į reljefą. "Manau, kad kitoks stogas nelabai ir būtų tikęs", – svarstė namo šeimininkas, į savo sodybą žvelgęs ir iš kitos Nevėžio pusės.

Pasirūpino ir artimaisiais

Ties gyvenamuoju namu nesustota. Verslininkas taip pat norėjo atskiro svečių namelio su pirtimi, kad atvykę giminaičiai ir draugai turėtų kur apsistoti bei turėtų savo erdvę. Šiam statiniui šlaito papėdėje architektas pasiūlė tokią pat stilistiką kaip ir pagrindinio namo. Taigi, pirtelė su gyvenamosiomis patalpomis ant tvenkinio kranto – irgi horizontaliu stogu, pastatyta ir įrengta iš šiuolaikinių medžiagų.

"Kiti turi sodybas toli nuo namų. Man nesinorėjo nuolat kažkur važinėti, todėl nusprendžiau turėti tokius namus, kurie atstotų poilsiui skirtą sodybą, viskas būtų kieme", – šypsojosi sodybos šeimininkas. Jam namai – tarsi kurortas, į Lietuvos pajūrį jis jau seniai nekelia kojos, nebent vyksta pakeliauti į užsienį.

Antra vertus, puoselėjamoje oazėje nuolat yra rytojaus nelaukiančio darbo. Be pagalbininkų iš šalies šeima neišsiverstų.

Platus pirčių meniu

Būtent lauke šeimininkai praleidžia net ir laisvalaikį, žaidžia lauko tenisą ar krepšinį, o norėdami atsipalaiduoti, išsikrauti nurimsta pirtyje. Šeimininkai gali rinktis įvairias pirtis – sausą, karštą arba drėgną kaip turkiška. Namų pirtelę prikaitinti galima itin greitai. Daugelis svečių nustemba, kad namų pirtelė – iškart už svetainės, nereikia leistis kur nors į rūsį.

Kiek ilgiau tenka kūrenti ant tvenkinio kranto įrengtą lietuvišką garinę pirtį su mūrine krosnimi. Užpylus vandens ant akmenų, joje vanojamasi vantomis, atliekami masažai, kitos procedūros.

Be to, grįžęs iš Japonijos verslininkas sumanė prie savo namų įrengti japoniškos pirties analogą – iki pageidaujamos temperatūros kaitinamo vandens baseinėlį šalia tvenkinio.

Praleisti daugiau laiko namuose, prie židinio, tenka šaltais žiemos vakarais. Šeimininkas norėjo, kad interjeras nebūtų per daug provokuojantis, bet namuose būtų jauku, šilta. Tad pasirinkti natūralios gamtos atspalviai, kurie dera prie pro langus matomų vaizdų.

"Svarbiausia, kad gyventi būtų patogu. Namas reikalingas ne kitiems parodyti, bet patiems gyventi", – šiuo principu vadovaujasi modernaus būsto valdovai.

Architektas Gintaras Platūkis

Nėra kaimo ar miesto architektūros kaip stiliaus. Viskas priklauso nuo konteksto, kuriame yra statinys ir ką norima pabrėžti. Visais atvejais turi būti stengiamasi harmoningai kontaktuoti su gamta. Yra tekę projektuoti ir regioniniuose parkuose. Man, kaip architektui, pagrindinė užduotis – prisitaikyti prie landšafto. Pastatai horizontaliais stogais – normalu tiek Ispanijoje, tiek Lietuvoje. Dideli langai leidžia nekliudomai gėrėtis landšaftu, augalais, vandeniu. Toks namas leidžia gyventi gamtoje nieko neslepiant. Jei tai būtų draustinis, kur architektūra yra susiformavusi nuo senų laikų, kur vyrauja šiaudiniai ar skiedromis dengti stogai, žinoma, toks statinys netiktų. Ir atvirkščiai, prie modernios architektūros namo netiktų rąstinė pirtelė. Lietuvos provincijoje dažnai tenka matyti amerikoniško ar rusiško stiliaus, šypseną keliančių namų. Belieka juos pavadinti suomiškais nameliais ir įrengti juose 300 kv. m ploto erdves. Šiame sklype prie Nevėžio buvo teiktos aplinkosaugininkų rekomendacijos, bet didelių apribojimų nebuvo. Džiaugiuosi, kad pasitaikė neeilinis užsakovas, kuris suprato siūlomus sprendinius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų