Pereiti į pagrindinį turinį

Būsto privatumo sargai - durys

2010-03-24 09:43
Ryšku: oda muštos durys – pabrėžtinai manieringo interjero detalė.
Ryšku: oda muštos durys – pabrėžtinai manieringo interjero detalė. / "Shutterstock" nuotr.

Jos gali tapti išskirtiniu aplinkos akcentu ar, priešingai, į akis visiškai nekrintančiu elementu, tačiau bet kuriuo atveju durys – svarbi bet kurio būsto veidą formuojanti detalė.

Šiandien gamintojai siūlo neįtikėtiną pasirinkimo įvairovę – skirtingo dizaino, raštų, spalvų bei konstrukcijų duris.

Klaipėdietė interjero dizainerė Gintarė Manikė laikosi nuostatos, kad renkantis konkretų gaminį pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į jo kokybę, patvarumą.

"Tai itin funkcionalus ir racionalus daiktas. Pagrindinė durų funkcija – nuo kažko atsitverti, užsidaryti, izoliuoti patalpą nuo triukšmo, kvapų, šalčio ir panašiai. Kuo didesnė šeima, ko gero, tuo daugiau prireiks būsto durų, – komentavo pašnekovė. – Be abejo, tai ir papildoma vizualinė interjero detalė. Tad renkantis pirmiausia derėtų apsispręsti, ar mes norime jas akcentuoti, ar suniveliuoti su visa erdve, padaryti nepastebimas."

Pirmuoju atveju jos gali kontrastuoti su sienomis, būti derinamos prie jau esamų akcentų – pavyzdžiui, medžio tekstūros, ypač jei ji yra itin išraiškinga. Jeigu durų nesiekiama akcentuoti, patartina rinktis sienų spalvai artimą gamą.

Duris ypač pagyvina įvairūs stiklo, vitražo intarpai. Be to, jos ypač tiks tokiose patalpose, kur trūksta šviesos, kaip antai, koridoriuje. "Tačiau jei naudojame tokias detales, vadinasi, jau savaime duris dekoruojame, akcentuojame, jos bus labiau matomos, pastebimos", – aiškino kūrėja.

Pasak G.Manikės, modernaus stiliaus interjere labiau tiks minimalistiniai, klasikinio – dekoratyvūs, puošnesni gaminiai. Šiuolaikiniuose interjeruose duris neretai keičia slankios pertvaros.

"Jei tai yra didelė erdvė, kurią mes kartkartėmis norime atitverti, tokios sistemos – praktiškas ir estetiškas sprendimas. Tačiau reikia įvertinti tokius dalykus kaip sandarumas, nepralaidumas garsui ir kvapams – jis bus mažesnis nei durų", – įspėjo pašnekovė.

Vientiso grūdinto stiklo durys gali būti naudojamos ne tik praktiniais sumetimais, pavyzdžiui, pirtyse, tačiau ir tapti įdomia vizualine detale. Pasak kūrėjos, tokias duris galima naudoti atskiriant miegamojo ir vonios erdves.

Pačios tvirčiausios, prestižiškiausios, tad ir brangiausios – natūralios medienos durys. G.Manikės teigimu, moderniame interjere populiariausios – faneruotos durys, kurių paviršius papildomai padengtas medienos lukštu. Jos kainuoja mažiau, be to, pasižymi tekstūros įvairove. Pačios pigiausios – laminuotos durys. Jų paviršius vizualiai primena natūralų medį ir gaminamas iš dirbtinių medžiagų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų