Darbas iš namų: puodams susirinkime ne vieta

Karantino metu ne vienam teko pratintis prie kiek neįprastų darbo iš namų sąlygų. Kai kam netikėtos aplinkybės atskleidė lankstesnes galimybes ar net paskatino pereiti prie naujo darbo modelio – prognozuojama, jog vis daugiau žmonių ateityje dirbs būtent nuotoliniu būdu. Specialistai savo ruožtu primena: sukurti išties kokybiškai, produktyviai veiklai nuteikiančią namų erdvę vien kompiuterio ir interneto nepakaks.

Būtinybė atsiriboti

Kaip pastebi interjero dizainerė Eglė Lukšė, dirbdami biure dažniausiai nė nesusimąstome apie visus svarbius niuansus, kuriuos būtina įvertinti projektuojant šiuolaikišką darbo vietą.

"Mes negalvojame apie tai, jog mūsų įstaigoje ar įmonėje darbo vieta įrengta ergonomiškai, įvertinus apšvietimą, komunikacijas, kad čia pasirūpinta patogia reguliuojama kėde su porankiais bei tinkamu darbo stalu. Į tokias pačias sąlygas reikėtų orientuotis ir dirbant namie", – aiškina pašnekovė.

Interjero dizainerė, kurios namuose auga trys atžalos, iš savo patirties gali pasakyti, jog nuotoliniu būdu dirbantiems tėvams ramybė ir tyla yra didžiulė prabanga.

"O tai, manau, ne tik man, bet ir daugeliui kitų yra privaloma kokybiško darbo sąlyga. Todėl darbo vietai, jei tai įmanoma, vertėtų skirti atskirą patalpą", – kalba specialistė.

Anot pašnekovės, idealiausia tuo pasirūpinti jau projektuojant ar įsigyjant būstą.

"Bent jau apie 7 kv. m namų erdvės reikėtų skirti įsirengti darbo kambariui, kuris prireikus bet kada gali virsti tiek svečių kambariu, tiek kažkokia sandėliavimo patalpa. Jei darbo zonai nėra galimybės skirti atskiros patalpos, reikėtų ieškoti sprendinių, kaip atsiriboti nuo triukšmo, kuris neabejotinai trukdys susikaupti dirbant. Pavyzdžiui, išskirti kažkokią kambario erdvę, kur būtų galima įkomponuoti darbo stalą", – komentuoja interjero dizainerė.

Buitis – be pašalinių akių

Viena tam patogiausių patalpų – miegamasis. Atskirą namų erdvę, kuria įprastai naudojamės tik naktį, minimaliomis pastangomis galima pritaikyti papildomai darbo funkcijai.

Ir suaugusiajam, ir vaikui svarbi sąlyga kokybiškam darbui – susikaupti, tad darbo vietoje turėtų būti neutralus fonas, neblaškantys ir tik patys reikalingiausi daiktai.

"Pavyzdžiui, galima išnaudoti palangę prailginus ją plokšte – tokiu būdu transformuosime ją į darbo stalą su natūraliu apšvietimu prie lango. Norint tokią konstrukciją galima naudoti ir kaip kosmetinį staliuką", – variantus įvardija kūrėja.

Jei planuojama dirbti svetainėje, anot pašnekovės, tai vėlgi turėtų būti labiausiai nematoma, atokiausia vieta.

E.Lukšė prisiminė vieną ankstesnių savo kurtų interjerų, kur tokia darbo zona buvo suprojektuota specialiai prailginus vieną svetainės sieną – nedidukyje užkaboryje buvo įkomponuotas stalas, po kuriuo įsiteko spausdintuvas, o viršuje pakako vietos knygų lentynai.

Anot pašnekovės, dirbantiems nuotoliniu būdu reikėtų atkreipti dėmesį ir į dar vieną svarbų niuansą – užnugaryje atsiveriantį foną, kuris ne tik gali atrodyti neestetiškai, bet ir blaškyti kitų tai matysiančių žmonių dėmesį.

"Šis fonas turėtų būti neutralus, kadangi dirbant namuose įvairių reikalų su kitais kolegomis aptarimas, susirinkimai ar konferencijos įprastai vyksta tiesiogiai internetu. Taigi ir antrajame plane neturėtų matytis varstomos durys ir vaikščiojantys žmonės, ant viryklės stovintys puodai ar nepaklota lova", – nepageidautiną scenarijų dėlioja interjero dizainerė.

Kartu tik žaisti ir ilsėtis

Jei vis dėlto nėra kitos išeities, kaip darbo vietai skirti erdvę iš kurios atsiveria koridorius, durys ar kitas netinkamas kampas, pašnekovė pataria pasirūpinti kokia nors užtvara – tam tiks knygų lentyna ar paprasčiausia širma.

"Bet kokiu atveju atskyrimo, zonavimo principas išlieka aktualus. Antraip aplink turėsime netvarką ir chaosą. Nes net ir dirbant nešiojamuoju kompiuteriu, šalia atsiranda kokie nors popieriai, dokumentai, tušinukai, lapukai užrašams, galiausiai kažkam reikalingas spausdintuvas ar kitos pagalbinės priemonės", – aiškina E.Lukšė.

Pašnekovės teigimu, panašūs principai galioja ir įrengiant vaikų darbo erdvę.

"Svarbiausias dalykas, kurį turbūt suprato visi tėvai, kai pamokos vyko nuotoliniu vaizdo būdu – kiekvienam vaikui turėti atskirą kambarį. Vis dėlto jei vienoje patalpoje gyvena du vaikai, vėlgi bent jau mokymuisi reikėtų atskirų erdvių. Viename kambaryje vaikai gali žaisti, ilsėtis, bet ne dirbti, mokytis, ypač kai kalbame apie "online" pamokas", – įsitikinusi interjero dizainerė.

Pasak E.Lukšės, stilistiškai ryškiau dekoruotos patalpos gali būti puiki priemonė lavinti vaikų kūrybiškumą per aplinką, tačiau ne tuo metu, kai jie sėdi prie rašomojo stalo.

"Kai vaiko kambaryje norima kokio nors ryškesnio pano ar tapeto, visada rekomenduoju tai numatyti tokioje vietoje, kur visas tas intensyvumas, aktyvumas nesimatytų ten, kur sėdima už rašomojo stalo, skaitoma, mokomasi. Ir suaugusiajam, ir vaikui svarbi sąlyga kokybiškam darbui – susikaupti, tad darbo vietoje taip pat turėtų būti neutralus fonas, neblaškantys ir tik patys reikalingiausi daiktai. Šios taisyklės galioja tiek naujai įrengiant darbo kambarį, tiek jau esamą gyvenamąją erdvę konvertuojant į darbo zoną", – reziumuoja interjero dizainerė.

Tai, kas svarbiausia

* Vienas aktualiausių elementų kokybiškam darbui – geras ir pageidautina natūralus apšvietimas, todėl esant galimybei darbo vietą interjero dizainerė visada rekomenduoja projektuoti prie lango.

* Taip pat svarbu, kad netoliese būtų kištukiniai lizdai, prieiga prie spartaus interneto ryšio. "Įrengiant patalpas naujai reikėtų atsivesti kabelius, jei nėra galimybės, bent jau pasirūpinti bevielio ryšio stiprintuvu, kad prireikus išsiųsti laišką nereikėtų po namus migruoti su nešiojamuoju kompiuteriu", – vaizdžiai kalba E.Lukšė.

* Jei dirbant namuose tenka praleisti nemažai laiko, interjero dizainerė pataria nepagailėti papildomos investicijos darbo kėdei. "Kai netikėtai susidūrėme su ekstremalia situacija, daugelis improvizavo, bandydami prisitaikyti prie darbo namų sąlygomis. Tačiau jei namie prie kompiuterio tenka praleisti ištisas valandas, sėdėdami neergonomiškai, bet kur ir bet kaip, netruksime greitai pavargti, darbui sugaišime daugiau laiko, be to, gali pradėti varginti nugaros, kaklo skausmai", – įspėja pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių