Pereiti į pagrindinį turinį

Geriausios Lietuvoje virtuvės reikia ieškoti Nidoje

2012-04-16 20:00
Geriausios Lietuvoje virtuvės reikia ieškoti Nidoje
Geriausios Lietuvoje virtuvės reikia ieškoti Nidoje / Raimondo Urbakavičiaus nuotr.

Nematomą virtuvę siekę sukurti architektai juokiasi: prašovėme pro šalį, nes virtuvė netgi labai pastebėta. Interjerų konkurse autoriams skirta „Auksinė paletė“ už geriausią virtuvės projektą.

Nesinori matyti puodų

Jau septynerius metus rengiamo konkurso „Metų interjeras“ nugalėtojų ir nominantų gretose šiemet kūrėjų iš Kauno buvo nedaug, tačiau viena auksinė paletė – simbolinis konkurso apdovanojimas – atkeliavo ir į šį miestą. Čia gyvenantys architektai Rytis Kaminskas ir Erika Rodaitė-Kaminskienė buvo apdovanoti vadinamąja auksine palete „Už geriausią virtuvės projektą“.

Būstas, kuriame įrengta „geriausia“ virtuvė, yra ne Kaune, o gerokai nuo jo nutolusiame Lietuvos kurorte – Nidoje. Atrodo, kad virtuvė įvertinta ne už įmantrybes, kokių galima pamatyti ištaiginguose, erdviuose namuose, o priešingai – už tai, kad jos beveik ir nėra.

Šiame bute gyvenama ne nuolat. Tai poilsio būstas, kuriame virtuvė nėra tokia aktuali, kaip nuolatiniuose namuose, kur maistas gaminamas kasdien.

„Galvojome, kaip padaryti, kad virtuvės tarsi apskritai nebūtų, kad jos bemaž nesimatytų, kad interjere ji nebūtų aktyvi. Beslėpdami, beintegruodami ją į bendrą erdvę pasiekėme to, kad ją pastebėjo. Taigi, nelabai mums pavyko ją paslėpti“, – šypsojosi architektas R.Kaminskas. Jis prasitarė, kad slapta vylėsi pelnyti tokią nominaciją, nes virtuvė, kurios beveik nesimato, yra gana originalus sumanymas.

Dušas – iškart dviem

Šiame bute poilsiaujanti keturių asmenų kauniečių šeima pageidavo, kad interjeras nebūtų apkrautas nereikalingais baldais, kad būtų išryškintos švarios formos, kad spalvos būtų lengvos, kad nekiltų nereikalingų rūpesčių butą prižiūrint, tvarkant.

Trijų kambarių, maždaug 70 kv. m ploto butas įrengtas naujos statybos priestate, tad nei sienų griauti, nei perplanuoti jo nereikėjo. Šeimininkų pageidavimu ši gyvenamoji erdvė, esant poreikiui, turėtų tarnauti ne tik šeimininkams.

Natūralu, kad turint pastogę kurorte, pailsėti prašosi ir draugai. Svetainės minkštasuoliai gali pavirsti dviem dvigulėmis lovomis. Vaikų kambaryje yra po aukštaūge lova palikta erdvės pripučiamam čiužiniui ar papildomai lovai. Juodos ir baltos spalvų Neringos herbo motyvais dekoruotoje dušo patalpoje iškart gali praustis du žmonės.

Apdovanojimą pelniusiai virtuvei skirti vos keli kvadratiniai metrai ploto. Nuo svetainės ji atskirta lenktu baru, kuris kitoje pusėje jungiasi su darbastaliu. Iš svetainės akis nė neužčiuopia virtuvės zonos, medienos raštu dekoruotas baras tarsi susilieja su panašia virtuvės siena. Ant šios sienos pritvirtintas televizorius, jį galima matyti sėdint ne tik prie baro, bet ir atsilošus ant minkštasuolio svetainėje.

 

Ties virtuvės zona stovinti spinta savyje slepia šaldytuvą. Pakabinamų virtuvinių spintelių visai atsisakyta – būtiniausi indai, stalo įrankiai turėtų tilpti atviroje džiovykloje virš plautuvės. Po darbastaliu – keletas spintelių, pavyzdžiui, puodams ar negendantiems maisto produktams. Darbastalyje sumontuota kaitlentė – minimali, dviejų vietų. Kampe įsprausta plautuvė bene labiausiai išduoda šios nedidelės erdvės paskirtį.

Danga tarsi iš lentų

Užsakovai išreiškė norą, kad jų poilsio bute jaustųsi, jog tai būstas ne kur kitur, o netoli jūros. Architektai ieškojo nebanalios marinistinės išraiškos ir pasitelkė jachtos denio motyvą.

Apdailoje vyrauja vinilinė danga, imituojanti medieną. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad grindis, virtuvės ir baro sienas padengė natūralios medinės lentos. Tai ne ritininė danga, ji suklijuota iš tam tikro ilgio, medienos raštą kopijuojančių juostų. Tarpai tarp „lentų“ užpildyti gumos intarpais.

Ši apdailos medžiaga, atkreipė dėmesį R.Kaminskas, leido nesunkiai išgauti lenktus paviršius. Pasak architekto, jachtose naudojamas natūralus medis, tačiau tarpai taip pat užpildomi guma. Vis dėlto medis ne toks atsparus.

Architekto žiniomis, kiekviena vinilinė „lenta“ yra skirtinga, nes yra fotografuojamos natūralios lentos, nuotraukos perkeliamos ant dirbtinės medžiagos.

Paplūdimio smėlis nebaisus

Užsakovai norėjo, kad baldų būtų nedaug, bet kartu būtų sukurtas maksimalus miegamųjų vietų skaičius, baldai turėjo būti kokybiški ir universalūs, maksimaliai pritaikyti turimai erdvei.

Visi buto baldai, išskyrus baro kėdes ir miegamąją sofą vaikų kambaryje, projektuoti pačių architektų.

„Visuomet, kai nori interjere palikti kuo mažiau daiktų, tie daiktai turi būti labai kokybiški, išdirbti ir nereikia jų užgožti pagalvėlėmis ar kokiais nors rakandais“, – paaiškino R.Kaminskas.

Tiesa, kai kurias originalių baldų dalis teko pirkti, pavyzdžiui, svetainės minkštasuolio miegamojo baldo mechanizmą.

Visuose kambariuose apsistota ties tomis pačiomis medžiagomis. Grindys – vinilinės, baldai – klijuotos faneros. Visi paviršiai lengvai valomi.

„Visi stacionarūs baldai yra tarsi išlieti ir plastiškai sujungti su grindimis kaip su laivo korpusu. Viskas tarsi atsparu vandeniui – paprasta ir patogu prižiūrėti, eksploatuoti, ilgaamžiška, nereikalauja varginančios priežiūros per atostogas“, – savo kurto interjero pranašmus apibendrino autoriai. Pasak jų, čia nebaisu pribarstyti smėlio, išlieti vandens ar vyno. „Viskas kaip denyje – pili vandenį ir lengvai nuplauni!“ – palygino jie.


Apie konkursą „Metų interjeras 2011“

Šiemet konkursui buvo pateikta 140 privačių, biurų ir visuomeninių interjerų. Nugalėtojus rinko užsienio architektai ir dizaineriai iš Danijos, Italijos, Kanados, Australijos, Austrijos, Portugalijos, Japonijos, Didžiosios Britanijos. Rinkdama nugalėtojus komisija daugiausia dėmesio skyrė originalumui, kūrybingumui estetiniams, funkcionalumo, higienos ir saugos reikalavimams įgyvendinti bei profesionaliai atlikti. Be trijų pagrindinių nominacijų – geriausio privataus, biuro ir visuomeninio interjero, buvo renkamos 7 papildomos nominacijos: „Už inovatyviausią interjerą“, „Už geriausią spalvinį sprendimą“, „Už geriausią vonios kambario projektą“ , „Už geriausią virtuvės projektą“, „Už geriausią apšvietimo projektą“, „Už geriausią fotografo darbą“ ir „Tautos interjeras“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų