Indaplovės taupo ne tik laiką

Nors daugelis pripažintų, kad šis buities prietaisas namų ūkyje – ne pirmo būtinumo, tačiau kodėl gi nepasinaudojus galimybe atsikratyti monotoniško ir nuobodaus darbo? Juk laikas pernelyg brangus, kad nemenką jo dalį iššvaistytume tiesiog plaudami indus. Skaičiuojama, kad įdarbinus indaplovę per metus galima sutaupyti net dvi savaites papildomo laiko.


Komentaras

p>Tadas Jankauskas

Bendrovės "Avitelos prekyba" generalinis direktorius

– Neretai akcentuojama, jog naudoti indaplovę gerokai ekonomiškiau nei indus plauti rankomis. Kiek energijos ir vandens sąnaudų namų ūkyje leidžia sutaupyti šis prietaisas?

– Plaunant indus indaplove, galima sunaudoti iki 37 proc. mažiau vandens nei rankomis. Norint sutaupyti elektros energijos iki 60 proc., į indaplovę galima tiekti karštą vandenį. Pasirinkus indaplovę, kuri turi galimybę sutrumpinti džiovinimo fazės trukmę ir sumažinti temperatūrą, įmanoma sutaupysime iki 25 proc. energijos. Geriausių rezultatų pasieksime energijos taupymo funkciją naudodami su automatine, intensyviąja, ekonomiška ir stiklo plovimo programomis. Indaplovės, turinčios automatinio išsijungimo funkciją, nenaudos elektros energijos net budėjimo režimu.

– Ar mažesni prietaisai sunaudoja ir mažiau vandens bei elektros?

– Kadangi į mažesnes indaploves galima sudėti mažiau indų, jų energetinėse lentelėse galime pamatyti mažesnius vandens bei elektros sąnaudų skaičius. Tačiau gamintojai siekia, kad vartotojai galėtų įdėti kuo daugiau indų ir sunaudoti kuo mažiau vandens bei elektros. Šiandien rinka jau siūlo tokių indaplovių, kuriose telpa 13 komplektų indų, o vandens sąnaudos siekia tik 6 litrus.

– Kokias skalbimo priemones verčiau rinktis? Dėl kokių priežasčių ant indų gali likti plovimo priemonių pėdsakų?

– Daugelis gamintojų rekomenduoja naudoti birias skalbimo priemones – plovimo miltelius ir druską – bei skalavimo skystį. Šios konsistencijos priemonės geriausiai ištirpsta vandenyje, todėl visada galime pasiekti geriausią plovimo kokybę. Nenorintiems naudoti šių priemonių atskirai, galima rinktis plovimo tabletes ar plovimo gelį. Geriausias rezultatą, naudojant plovimo tabletes, leidžia pasiekti speciali "Multitab" funkcija. Ji pritaiko indaplovės parametrus, tai yra plovimo ciklo trukmę bei vandens temperatūrą, kad būtų galima naudoti visų rūšių plovimo tabletes. Kad būtų galima išvengti nemalonaus kvapo indaplovėje, rekomenduotina naudoti specialius šiam prietaisui skirtus kvapus. Tačiau svarbu nepamiršti, kad naudojant bet kurias iš paminėtų priemonių būtina jas dozuoti saikingai. Nustačius neteisingą skalavimo skysčio dozavimą, indai bus tarsi aptraukti plėvele arba ant jų liks baltos dėmelės.

– Kokie yra dažniausiai pasitaikantys indaplovių gedimai?

– Nepriklausomų tyrimų duomenimis, 80 proc. indaplovių gedimų fiksuojama dėl vartotojų kaltės. Dažniausiai prietaisus iš rikiuotės išveda netinkama jų priežiūra – nevalomi riebalų filtrai, neatliekamas nuriebalinimas bei nukalkinimas.

– Kokių svarbiausių saugumo priemonių naudojant indaplovę reikėtų laikytis?

– Neatidarinėti prietaiso jo veikimo metu.

Protingos programos

Renkantis indaplovę, specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį ne tik į jos naudojimo intensyvumą.

Kai virtuvėje ankštoka, pravers kompaktiška – 6 komplektų – laisvai pastatoma ar įmontuojama indaplovė. Pastebėta, jog tokius 45 cm pločio prietaisus mielai renkasi nedidelės 2–3 asmenų šeimos.

60 cm pločio indaplovėms teks skirti daugiau erdvės, tačiau jos talpina net iki 15 komplektų indų.

Šiuolaikinėse indaplovėse įdiegtos programos leidžia reguliuoti tiek plovimo intensyvumą, tiek trukmę, tiek vandens ar elektros sąnaudas.

Štai automatinė įvairiapusė programa "atpažįsta" sudėtų plaunamų indų kiekį, taip pat jų nešvarumo laipsnį ir atitinkamai pritaiko plovimo eigą.

Ekoprograma suteikia galimybę maksimaliai sumažinti vandens ir energijos sąnaudas, intensyvioji – išplauti labai nešvarius, pridžiūvusius puodus ar keptuves. Tarp pagrindinių – ir stiklo, greitojo plovimo programa.

Plauna beveik viską

Indaplovėje galime švarinti beveik visus indus. Yra ir prietaisų, turinčių specialią programą plastikui plauti.

Tačiau indaplovėmis nerekomenduojama plauti medinių, kaulinių, aliumininių, žalvarinių bei sidabrinių indų. Kai kurie gamintojai įspėja, kad krištolo taures taip pat derėtų plauti tik rankomis.

Sidabrinius indus specialistai rekomenduoja sudėti taip, kad jie nesiliestų su kitais metaliniais daiktais. Antraip sidabras pajuoduos.

Mediniai indai, išplauti indaplovėje, ne tik praranda estetinį vaizdą, bet ir tampa šiurkštūs.

Ar į prietaisą galima dėti indus su maisto likučiais? Specialistų teigimu, kruopščiai pašalinus maisto likučius, galima rinktis ekonomiško plovimo programą – tokiu atveju pavyks sutaupyti apie 20 proc. indų plovimo priemonių, vandens bei elektros energijos.

Kad indaplovė kuo ilgiau tarnautų, kaip ir kiekvieną mechanizmą, svarbu ją tinkamai prižiūrėti.

Viena profilaktinių priemonių – nuriebalinimas – neleidžia kauptis riebalams apatinio purkštuko skylutėse, dėl ko nedidėja vandens sąnaudos bei nesuprastėja indų plovimo kokybė. Taip pat indaplovę būtina periodiškai nukalkinti.

Šioms procedūroms skirtos specialios priemonės.

Kad veiktų dar geriau

Tobulindami buitinę techniką, gamintojai ypatingą dėmesį skiria technologijoms, kurios leistų dar labiau sumažinti elektros ir vandens sąnaudas. Rinkoje atsirado indaplovės, kurios naudoja vos 6 litrus vandens. Tokių modelių galima rasti tiek stacionarių, tiek įmontuojamų indaplovių asortimente.

Siekiant padidinti indaplovių talpą, kad vienu metu prietaisas galėtų išplauti kuo daugiau indų, atsirado galimybė reguliuoti viršutinį krepšį. Tad vieno plovimo metu galima sudėti puodus, skardas, keptuves ir panašius didesnių gabaritų rakandus.

Tarp pastarųjų metų technologinių patobulinimų – indaplovės su trečiuoju stalčiumi. Stalo įrankiai išdėstomi taip, kad jiems nėra galimybės susiglausti, o tai garantuoja puikų plovimo rezultatą. Be to, šiuos stalčius galima tiesiog išimti ir dėti į spintelės stalčių kaip stalo įrankių laikiklį.

Kai kuriose indaplovėse įdiegtas inverterinis variklis prietaisui leidžia veikti tyliau, jis ilgiau tarnauja ir suvartoja mažiau elektros energijos.

Druskos papildymo talpą įmontavus durelėse, greta plovimo priemonių skyriaus, tapo ją lengviau papildyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Namų grožiui – ryškiaspalvės gėlės
    Namų grožiui – ryškiaspalvės gėlės

    Ryškiais įvairių spalvų žiedais balkonuose ir terasose dėmesį traukiančios gėlės – vienas pigiausių ir maloniausių būdų pasirūpinti namų grožiu. Jos ne tik suteikia atgaivos akims, bet tampa ir maloniu hobiu, į kurį visai nesunku...

  • „Spalvotas betonas“: iš betono galime pagaminti bet ką
    „Spalvotas betonas“: iš betono galime pagaminti bet ką

    „Pradėjome nuo grindų liejimo, o dabar iš betono galime padaryti beveik bet ką. Dar nebuvo taip, kad klientui pasakytume negalintys įgyvendinti jo užsakymo“, – sako mažosios bendrijos „Spalvotas betonas“ gamybos vadov...

    1
  • Poilsio erdvė balkone: ką naudinga žinoti?
    Poilsio erdvė balkone: ką naudinga žinoti?

    Šiltuoju sezonu norisi kuo daugiau laiko praleisti gryname ore. Tiems, kurie dar neįsirengę savo lauko erdvės, interjero dizainerė turi praktiškų patarimų, kaip balkone rasti vietos ne tik staliukui su dviem kėdėmis, bet ir nuosavam sodui...

  • Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose
    Mažieji pagalbininkai sodo ir daržo darbuose

    Veikla sode ar darže yra naudingas įrankis siekiant atitraukti vaikus nuo ekranų ir mokyti atsakomybės, ugdyti vaiko norą valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Nebūtina turėti viso sodo ar daržo – įskiepyti meilę šviežioms gėrybėms g...

    1
  • Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika
    Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika

    Remiantis kasmečio tyrimo apie gyvenimą namuose duomenimis, 28 proc. Lietuvos gyventojų namai nuteikia siekti sėkmės gyvenime. Todėl labai svarbu suprasti, kaip galime pagerinti savo namų aplinką, kad juose jaustumės lyg šventovėje, teikianči...

    1
  • Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?
    Kaip įsirengti svajonių virtuvę mažame plote?

    Tyrimai ir tendencijos rodo – erdvės, kuriose gyvename, mažėja. Nepaisant to, daugeliui reikalinga patogi, estetiška, funkcionali ir talpi virtuvė. Nesvarbu, gyvenate mažame bute ar maisto gaminimu norite mėgautis nedideliame užmiesčio sod...

    2
  • Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą
    Norite statyti moderniai? Atsigręžkite į natūralumą

    Šiuolaikiniai statybų ir aplinkos tvarkymo sektoriaus dalyviai vis dažniau atsigręžia į praeitį, ieškodami natūralumo ir organikos. Natūralios statybos atgimimą neabejotinai paskatino ES žaliasis kursas. Pastatų statyba, jų ir juos su...

    2
  • Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
    Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys

    Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...

  • Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
    Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai

    Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...

  • Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
    Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?

    Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...

Daugiau straipsnių