Konservuoti šalčiu – patogu ir naudinga Pereiti į pagrindinį turinį

Konservuoti šalčiu – patogu ir naudinga

2012-07-11 23:59

Gardžiomis gamtos dovanomis dosni vasara – puiki proga "įkrauti" organizmą gausybe vertingų maistingųjų medžiagų bei vitaminų.

Iš trešnių – maža naudos

Kadangi mūsų klimatinėje zonoje ši prabanga netrunka amžinai, pats metas pasirūpinti ir daržovių, vaisių bei prieskoninių žolelių atsargomis šaltajam sezonui.

Vienas populiariausių, paprasčiausių ir, ko gero, pigiausių produktų konservavimo būdų – užšaldymas. Taip apdoroti jie gali ilgai išlikti beveik nepraradę savo vertingųjų savybių.

Ilgametę patirtį turinti maisto ruošimo technologė Valerija Kovienė taip pat pripažįsta, jog tokia galimybė be vargo apsirūpinti įvairiomis bei gausiomis atsargomis žiemai – tikras išganymas bet kuriam šeimininkauti mėgstančiam žmogui.

Nemažai vertingų patarimų savo knygoje "Mažosios kulinarijos paslaptys" pateikianti specialistė tikina, jog konservuoti šalčiu galima daugelį daržovių bei vaisių.

V.Kovienė nerekomenduoja šaldyti trešnių, o juodieji serbentai, pašnekovės teigimu, prieš šaldant turėtų būti gerai sunokę.

Cukraus – saikingai

Klaipėdietė maisto ruošimo technologė šaldymui skirtas uogas pataria nuplauti, gerai sutrinti smulkintuvu, saikingai pagardinti cukrumi, sukrėsti į šaldymo indelius ir iškart dėti į šaldiklį.

"Skonis turi būti tarsi natūralių uogų. Tad berti cukraus reikėtų labai nedaug. Kilogramui uogų jo pakanka maždaug 100 gramų. Jei dėsime daugiau cukraus – uogų masė nesušals", – įspėjo pašnekovė.

Panašiai užšaldyti galima ir obuolius. Juos reikėtų nulupti, išimti sėklalizdes, supjaustyti ir vėlgi įbėrus nedidelį kiekį cukraus truputį pavirinti iki minkštos košelės konsistencijos, kurią atvėsinus kuo puikiausiai galima dėti į šaldiklį.

Užšaldytos netrintos barškės jas atlaidinus įprastai sutęžta, pasižymi nemaloniu specifiniu kvapu. Tačiau V.Kovienė į šaldiklį rekomenduoja įmesti bent keletą pilnų uogų. Jos pravers atkimšus šampano butelį – į gėrimą įmesta viena kita užšaldyta braškė suteiks jam puikų prieskonį bei vaizdą.

Šermukšnių džemas – it medus

Sumaltus česnakus specialistė pataria sumaišyti su trupučiu sviesto ar aliejaus ir taip paruoštą masę tiesiog užšaldyti.

Šį pagardą galima tepti ant duonos ir valgyti su sriuba, taip pat – paskaninti kepintą duoną.

V.Kovienė ragina neužmiršti ir gėrybių, derančių ne vien mūsų daržuose bei soduose.

Štai neilgai trukus prinoks šermukšniai, iš kurių galima pasigaminti puikų džemą.

"Šermukšnių uogas reikėtų gerai nuplauti, nusausinti ir pašaldyti šaldiklyje savaitę. Tada jos įgauna malonų salsvą skonį", – patirtimi dalijosi moteris.

Pusiau atšildytas uogas reikėtų sumalti galingesniu mikseriu, įberti saikingai cukraus ir masę sukrėsti į norimos talpos indelius.

"Tokia uogienę galima paprasčiausiai laikyti šaldytuve, ji negenda ir yra labai gardi – galima kabinti tarsi medų", – šypsojosi pašnekovė.

Išlieka puikios kokybės

Paprasta bei pravartu užsišaldyti ir mėgstamų prieskoninių. "Nuplaukite, būtinai nusausinkite krapus, susmulkinkite ir suberkite į šaldymo maišelius ar indelius. Bet kada žiupsneliu krapų galėsite pagardinti sriubą ar virtas bulves", – vieną variantų minėjo pašnekovė.

V.Kovienė įspėjo, jog bet kuriuos šaldymui skirtus vaisius, daržoves ar žoleles nuplovus reikėtų nusausinti.

Tiems, kurie maistui ruošti gali skirti mažai laiko, V.Kovienė pataria apsirūpinti savos gamybos pusfabrikačiu.

Norimą mėgstamo faršo kiekį reikėtų pakepinti, pagardinti svogūnais, česnakais, pipirais bei druska. Atvėsusią masę užšaldyti nedidelėmis dozėmis – maždaug po du tris šaukštus, nelygu, kokie šeimos poreikiai. Tokiu pusfabrikačiu kartu su šaukštu kitu pomidorų padažo galima pagardinti virtus makaronus.

"Galima šaldyti ir cepelinus, tik juos reikėtų kitaip virti", – aiškino pašnekovė.

Nors užšaldytą mėsą, žuvis rekomenduojama laikyti ne ilgiau nei pusmetį, specialistė patyrė, jog daržovės, vaisiai išlieka kuo puikiausios kokybės iki naujo sezono derliaus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų