Pereiti į pagrindinį turinį

Konservuoti šalčiu – patogu ir naudinga

2012-07-11 19:20
Konservuoti     šalčiu – patogu ir naudinga
Konservuoti šalčiu – patogu ir naudinga / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Gardžiomis gamtos dovanomis dosni vasara – puiki proga „įkrauti“ organizmą gausybe vertingų maistingųjų medžiagų bei vitaminų.

Iš trešnių – maža naudos

Kadangi mūsų klimatinėje zonoje ši prabanga netrunka amžinai, pats metas pasirūpinti ir daržovių, vaisių bei prieskoninių žolelių atsargomis šaltajam sezonui.

Vienas populiariausių, paprasčiausių ir, ko gero, pigiausių produktų konservavimo būdų – užšaldymas. Taip apdoroti jie gali ilgai išlikti beveik nepraradę savo vertingųjų savybių.

Ilgametę patirtį turinti maisto ruošimo technologė Valerija Klovienė taip pat pripažįsta, jog tokia galimybė be vargo apsirūpinti įvairiomis bei gausiomis atsargomis žiemai – tikras išganymas bet kuriam šeimininkauti mėgstančiam žmogui.

Nemažai vertingų patarimų savo knygoje „Mažosios kulinarijos paslaptys“ pateikianti specialistė tikina, jog konservuoti šalčiu galima daugelį daržovių bei vaisių.

V.Klovienė nerekomenduoja šaldyti trešnių, nebent jas reikėtų perpus maišyti su braškėmis, o juodieji serbentai, pašnekovės teigimu, prieš šaldant turėtų būti gerai sunokę.

Cukraus – saikingai

Klaipėdietė maisto ruošimo technologė šaldymui skirtas uogas pataria nuplauti, gerai sutrinti smulkintuvu, saikingai pagardinti cukrumi, sukrėsti į šaldymo indelius ir iškart dėti į šaldiklį.

„Skonis turi būti tarsi natūralių uogų. Tad berti cukraus reikėtų labai nedaug. Kilogramui uogų jo pakanka maždaug 100 gramų. Jei dėsime daugiau cukraus – uogų masė nesušals“, – įspėjo pašnekovė.

Panašiai užšaldyti galima ir obuolius. Juos reikėtų nulupti, išimti sėklalizdes, supjaustyti ir vėlgi įbėrus nedidelį kiekį cukraus truputį pavirinti iki minkštos košelės konsistencijos, kurią atvėsinus kuo puikiausiai galima dėti į šaldiklį.

Užšaldytos netrintos barškės jas atlaidinus įprastai sutęžta, pasižymi nemaloniu specifiniu kvapu. Tačiau V.Klovienė į šaldiklį rekomenduoja įmesti bent keletą pilnų uogų. Jos pravers atkimšus šampano butelį – į gėrimą įmesta viena kita užšaldyta braškė suteiks jam puikų prieskonį bei vaizdą.

Šermukšnių tyrė – it medus

Sumaltus česnakų žiedus specialistė pataria sumaišyti su trupučiu sviesto ar aliejaus ir taip paruoštą masę tiesiog užšaldyti.

Šį pagardą galima tepti ant duonos ir valgyti su sriuba, taip pat – paskaninti kepintą duoną.

V.Klovienė ragina neužmiršti ir gėrybių, derančių ne vien mūsų daržuose bei soduose.

Štai neilgai trukus prinoks šermukšniai, iš kurių galima pasigaminti puikų gardėsį.

„Šermukšnių uogas reikėtų gerai nuplauti, nusausinti ir pašaldyti šaldiklyje savaitę. Tada jos įgauna malonų salsvą skonį“, – patirtimi dalijosi moteris.

Pusiau atšildytas uogas reikėtų sumalti galingesniu mikseriu, įberti saikingai cukraus ir masę sukrėsti į norimos talpos indelius.

„Tokia tyrę galima paprasčiausiai laikyti šaldytuve, ji negenda ir yra labai gardi – galima kabinti tarsi medų“, – šypsojosi pašnekovė.

Išlieka puikios kokybės

Paprasta bei pravartu užsišaldyti ir mėgstamų prieskoninių. „Nuplaukite, būtinai nusausinkite krapus, susmulkinkite ir suberkite į šaldymo maišelius ar indelius. Bet kada žiupsneliu krapų galėsite pagardinti sriubą ar virtas bulves“, – vieną variantų minėjo pašnekovė.

V.Klovienė įspėjo, jog bet kuriuos šaldymui skirtus vaisius, daržoves ar žoleles nuplovus reikėtų nusausinti.

Tiems, kurie maistui ruošti gali skirti mažai laiko, V.Klovienė pataria apsirūpinti savos gamybos pusfgaminiu.

Norimą mėgstamo faršo kiekį reikėtų pakepinti, pagardinti svogūnais, česnakais, pipirais bei druska. Atvėsusią masę užšaldyti nedidelėmis dozėmis – maždaug po du tris šaukštus, nelygu, kokie šeimos poreikiai. Tokiu pusgaminiu bei šaukštu kitu pomidorų padažo galima pagardinti virtus makaronus.

„Galima šaldyti ir cepelinus, tik juos reikėtų kitaip virti“, – aiškino pašnekovė.

Nors užšaldytą mėsą, žuvis rekomenduojama laikyti ne ilgiau nei pusmetį, specialistė patyrė, jog daržovės, vaisiai išlieka kuo puikiausios kokybės iki naujo sezono derliaus.


Komentaras

Tadas Jankauskas

Bendrovės „Avitelos prekyba“ generalinis direktorius

– Į ką derėtų atkreipti dėmesį renkantis šaldiklį?

– Pirmiausia – įvertinti savo poreikius. Renkantis šaldiklio dydį, vertėtų atkreipti dėmesį į paties prietaiso tipą. Šaldikliai būna horizontalūs, dėžės formos, bei vertikalūs – pastarieji panašūs į šaldytuvus. Horizontalūs labiausiai paklausūs tarp individualių namų šeimininkų. Šio tipo prietaisai talpiausi ir patogiausi laikant didelių gabaritų produktus. Vertikalūs šaldikliai kompaktiškesni, šaldyti produktai talpinami stalčiuose. Jie itin patrauklūs tiems, kurie mėgsta atskirti šaldomus produktus, nelaikyti jų vieno šalia kito. Tokio tipo šaldikliuose viskas puikiai matyti, produktus galima išskirstyti į įvairius stalčiukus. Vertikalaus tipo šaldiklių aukštis siekia nuo 85 cm iki beveik 2 m. Tiek horizontalių, tiek vertikalių šaldiklių naudinga talpa gali siekti nuo 100 iki 500 l. Pirkėjams, gyvenantiems daugiabučiuose, patogiausi būtų vertikalieji šaldikliai, kurie būna ir įmontuojami, ir laisvai pastatomi. 85 cm aukščio šaldiklį be problemų galima „paslėpti“ net po stalu. Žinoma, renkantis šaldiklį labai svarbu įvertinti prietaiso energinę klasę, nes tai yra vienas iš nuolat veikiančių prietaisų ir, kaip rodo apklausos, vienas iš trijų daugiausiai elektros energijos suvartojančių gaminių. Elektros energiją tausojančių prietaisų, kurių žemiausia energinė klasė A, yra labai didelis asortimentas. Tačiau šiuo metu galime pasiūlyti net A+++ klasės horizontalųjį šaldiklį. Taip pat pravartu atkreipti dėmesį ir į kitas šaldiklių funkcijas. Kai kuriuose prietaisuose būna integruotas ledo aparatas, beriantis ledo kubelius tiesiai iš durelių. „No frost“ sistema padės sutaupyti laiko, nes leis pamiršti varginamą šaldiklio atitirpinimo procedūrą. Šaldikliai su EKO režimu leis išlaikyti optimaliausią temperatūrą ir taip sutaupyti elektros energiją. Padidintos talpos šaldymo stalčiuose galima laikyti didesnių gabaritų maisto produktus, pavyzdžiui, kalakutą. Šaldikliai su greito užšaldymo funkcija padės akimirksniu pasigaminti mėgstamų naminių ledų ar pasiruošti pusgaminių. Taip pat tai itin patogi funkcija, kai vienu metu reikia užšaldyti didelį kiekį produktų. Tiems, kurie baiminasi dėl savo atžalų, derėtų rinktis šaldiklį su užraktu nuo vaikų. O šaldiklis su specialiu signalu, informuojančiu, kad paliktos neuždarytos durelės, padės išvengti nuostolių. LED ekranėlis šaldiklio išorėje leis pasirinkti norimą prietaiso temperatūrą, apšvietimas šaldiklio viduje – surasti mėgstamų ledų porciją net tamsiausią naktį.

– Kuo skiriasi atskiri ir šaldytuvuose įmontuoti šaldikliai?

– Technologijų atžvilgiu – niekuo, tik dažniausiai standartiniuose šaldytuvuose šaldymų stalčių būna gerokai mažiau.

– Kiek vidutiniškai kainuoja buitiniai šaldikliai?

– Vienus populiariausių 150 cm aukščio vertikalius šaldiklius su 6 stalčiais (vienas jų – padidintos talpos) galima įsigyti už 859 litus, kompaktiški 85 cm vertikalūs šaldikliai kainuoja nuo 599, o horizontalių (dėžės tipo) prietaisų naujus modelius galima įsigyti nuo 1099 litų.

– Kokių rekomendacijų derėtų laikytis juos eksploatuojant?

– Šaldiklius reikėtų laikyti pilnus, bet neperpildytus – taip jie geriau palaiko šaltį. Jei nėra galimybės prietaisų gerai prikrauti, rekomenduojama įdėti ledo. Į šaldiklį jokiu būdu negalima dėti karštų daiktų. Šaldiklius, neturinčius „no frost“ sistemos, dera bent kartą per kelis mėnesius atlaidinti bei kruopščiai išvalyti. Šaldiklių, turinčių „no frost“ funkciją, garintuvą, aušinimo groteles taip pat būtinai reikėtų pravalyti – dėl juose susikaupusių nešvarumų prietaisas gali suvartoti net iki 20 proc. daugiau elektros energijos. Maisto produktus reikėtų laikyti sandariuose induose bei pakuotėse, nes taip galima išvengti nemalonaus kvapo ir sutaupyti elektros energijos. Besiruošiant naudoti greito užšaldymo funkciją, ją įjungti reikėtų prieš kurį laiką. Tai padės greičiau pasiekti norimą rezultatą ir sutaupyti elektros energijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų