Pereiti į pagrindinį turinį

Medinės durys tarnaus daugelį metų

2010-03-24 09:47
Technologijos: kokybiškoms durims gaminti turi būti naudojama tinkamomis sąlygomis išdžiovinta ir apdorota mediena.
Technologijos: kokybiškoms durims gaminti turi būti naudojama tinkamomis sąlygomis išdžiovinta ir apdorota mediena. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Vidinės patalpų durys – svarbi ne tik estetinė, bet ir funkcinė interjero detalė. Nors šiuolaikinės technologijos gali pasiūlyti meistriškų imitacijų, natūralių medžiagų gaminiai už jas pranašesni visa galva.

Kodėl verta investuoti

Specialistų tvirtinimu, investuoti į medines duris verta dėl daugelio aspektų.

"Kad durys yra iš medžio masyvo, matyti jau vien vizualiai – jos atrodo prabangiai, solidžiai ir sykiu jaukiai", – komentavo bendrovės "P.Varkojis ir kompanija" komercijos direktorė Jūratė Varkojienė.

Tačiau vienas svarbiausių kriterijų, pasak pašnekovės, – ilgaamžiškumas. Kokybiškai pagamintos medinės durys bus patvarios ir namų šeimininkus džiugins ne vieną dešimtį metų.

Pasak J.Varkojienės, tai ir puikus sprendimas tausojantiems savo sveikatą – medžio masyvo durys yra ekologiškos, nes joms apdirbti naudojamos natūralių medžiagų pagrindu pagamintos priemonės.

Kadangi medis "kvėpuoja", tai padeda palaikyti drėgmės balansą patalpose, o dėl savybės nekaupti elektrostatinio krūvio jis netraukia dulkių.

Medinių durų gamintojai geba išgauti įvairių atspalvių paletę, tad priderinti norimą toną prie bendro spalvinio interjero kolorito nebus sudėtinga. Skaidrūs lakai ir spalvoti medžio konservantai padeda išryškinti medžio tekstūrą.

Turi truputį "vaikščioti"

Įsigyti medines duris siūlo nemažai šalies gamintojų. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį kokybiško produkto ieškančiam pirkėjui?

Pasak J.Varkojienės, vienas svarbiausių kokybės kriterijų – kad durys būtų pagamintos iš klijuotos medienos. Tokie gaminiai geriausiai apsaugoti nuo pleišėjimo, skilinėjimo ir deformacijos.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, ar mediena buvo tinkamai išdžiovinta. Jos drėgmė turi būti ne didesnė nei 8 procentai.

"Jei drėgmė neišlaikoma, durys smarkiai "vaikščios", deformuosis. Atšalus, kai būstai imami šildyti, oras išsausėja ir medis ima trauktis, pasibaigus šildymo sezonui, kai atsiranda daugiau drėgmės, – plėstis. Jei medžiaga gerai išdžiovinta ir suklijuota, šie pokyčiai jausis minimaliai. Visiškai to išvengti neįmanoma, nes medis yra "gyvas". Jei durys ima truputį kliūti, padėtį galima pataisyti, pareguliavus vyrius. Tačiau medis turi "vaikščioti" taip, kad netrukdytų žmogui gyventi", – kalbėjo specialistė.

Svarbu ir montavimas

J.Varkojienė pripažino, jog nustatyti medienos drėgmę ne specialistui – sudėtinga, tačiau bent jau nereikėtų varžytis išsiteirauti gamintojo, kaip medžiaga buvo paruošta.

Pasak pašnekovės, neretai apeliuojama argumentu, esą mediena metus buvo išlaikyta sausoje vietoje ir per tą laiką kaip reikiant išdžiūvo.

"Jokiu būdu – kad ir sausame sandėlyje, pašiūrėje laikyta ilgą laiką ji bus 14–16 proc. drėgmės. Tokia mediena netinkama durims gaminti. Ji turi būti specialiai išdžiovinta ir apdirbta", – tvirtino specialistė.

Pasak bendrovės "P.Varkojis ir kompanija" atstovės, tinkamu kelrodžiu renkantis kokybišką produktą taps ir informacija apie pačią įmonę – verta pasidomėti, kiek laiko ji yra rinkoje, kokia gamintojo reputacija.

Pašnekovės teigimu, ne mažiau nei pačių durų kokybė svarbu jų montavimas.

"Įstatant duris rekomenduojame įveržti jas varžtais ir tik tada apipurkšti makroflekso putomis. Būtina labai atidžiai apkalti apvadus, nes tai labai svarbus durų elementas – juos reikia tvirtinti specialiu šaudymo įrenginiu, kad skylutės būtų itin mažos ir nesimatytų. Kadangi durų įstatymo kokybė tiesiogiai priklauso nuo paties gaminio kokybės, kaip gamintojai, patys siūlome pirkėjams ir montavimo paslaugas", – aiškino J.Varkojienė.

Nereikalauja daug priežiūros

Bene didžiausią medinių durų kainos dalį sudaro medžiaga, iš kurios jos pagamintos. Pigiausiai kainuos pušiniai gaminiai, tarp brangiausių medžiagų – ąžuolas, raudonmedis.

Duris brangina ir tokie elementai kaip spynos, rankenos, stiklo ar vitražo, kitos dekoro detalės.

Natūralaus medžio masyvo įsprūdinės durys gali būti lakuojamos, beicuojamos ar dažomos. Nuo to taip pat priklausys galutinė gaminio kaina – pavyzdžiui, lakuotos durys bus pigesnės nei dažytos.

"Rekomenduojame rinktis matinį, o ne blizgų laką, nes jis natūraliau atrodo. O pušinėms durims siūlome panaudoti šiek tiek beico, tada mediena ne taip bijo saulės spindulių ir neparausta. Uosis, juodalksnis tokių savybių neturi", – aiškino J.Varkojienė.

Pašnekovė pripažino, kad alyvuota mediena tarp Lietuvos pirkėjų kol kas nepopuliari.

Specialistės teigimu, medinės durys nereikalauja specialios priežiūros, nebent kartkartėmis nuo jų šluoste reikėtų nubraukti dulkes.


Gaminiams – rinktinė mediena

Fiodoras Kubrakas, bendrovės "Letonas" meistras:

Masyvaus medžio durims naudojama aukščiausios rūšies rinktinė mediena, iš kurios turi būti pašalintos visos ydos, kaip antai šakos, skylės, įtrūkimai. Lentas reikia išdžiovinti iki tinkamo drėgmės laipsnio, nes nuo to priklausys paties gaminio kokybė – ar durys ilgainiui nepraras formos, ar nesuskils. Medienos drėgnumą galima išmatuoti specialiu įrankiu – drėgnomačiu.

Medžio masyvo durys gaminamos iš pušų, juodalksnio, uosio, ąžuolo ir įvairių kitų rūšių medienos. Šiuo metu tarp mūsų klientų labiausiai populiarios uosinės durys – jos praktiškos, gerokai atsparesnės mechaniniam poveikiui nei pušinės.


Vizitinė kortelė

Durys – įtaisas namo įėjimui uždaryti. Pagal paskirtį būna išorinės, vidinės, specialiosios (nedegios, hermetiškos ir kt.); pagal konstrukciją – vienvėrės ir dvivėrės, lygios ir įsprūdinės, įstiklintos ir aklinos; pagal varstymo būdą – varstomosios (į vieną pusę), švaistinės (varstomos į abi puses, statomos intensyvaus judėjimo vietose, paprastai įstiklintos), stumdomosios (dažniausiai dvivėrės, statomos plačiose angose, mažo judėjimo vietose), sukamosios (statomos dažno, bet neintensyvaus judėjimo visuomeninių pastatų tamburuose).

Durys gaminamos iš pjautinės medienos, faneros, medienos drožlių ar pluošto plokščių, metalo (plieno, aliuminio), plastikų, stiklo; dažomos, apdailinamos plastikais, faneruojamos, lakuojamos.

Šaltinis: "Wikipedia".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų