Namuose – stilinga rudos spalvos elegancija

Ruda spalva – klasika, kaip balta, juoda ir gausi skirtingų atspalvių pilkos spalvos paletė. Ilgus metus ignoruota, ji su triumfu sugrįžta į gyvenamas erdves ir išsilieja skaniais, šiltais šokolado, baltos kavos, kakavos, karamelės atspalviais.

Natūralumo simbolis

Ruda spalva interjere – sentimentai iš prosenelių namų: tvirtas ąžuolinis stalas, didžiulė knygų spinta, natūralia oda trauktas ir jaukiai apsitrynęs krėslas, toršeras, savo šilta šviesa užliejantis pablukusį rusvų atspalvių vilnonį kilimą.

Nuo seno ruda spalva dominamo interjere, tačiau kaip stilinga tendencija paskutinį kartą ji buvo pristatyta prieš 50 metų. Apie 1970-uosius ji sugrįžo labai trumpam – daugeliui kėlė nostalgiškų prisiminimų, atrodė gana senamadiška ir niūri lyginant su labiau populiarėjančio minimalistinio stiliaus baltumu, lakonišku universalumu pilkais atspalviais. Mados ratui apsisukus senelių, prosenelių bibliotekos, kabineto ar jaukaus svetainės kampelio vaizdinys šiandien atgimsta moderniuose šiuolaikiškuose būstuose ir visai neatsitiktinai. Pasak koloristikos ekspertų, ruda spalva spinduliuoja optimizmą, tvirtą vertybių sistemą, pastovumą, taip pat atitinka tvarios gyvensenos filosofiją, nes daugelis natūralių medžiagų – oda, medis, molis ar keramika, metalas, kailis yra rudos spalvos.

Išskirtinis universalumas

Ši spalva šiltesnė nei pastaruoju metu populiari buvusi pilka, švelnesnė nei stilinga juoda ir stipresnė už klasikinę baltą. Ruda spalva laikoma neutrali ir puikiai deranti su daugeliu spalvų, skirtingais jų atspalviais: klasikiniai deriniai – su balta, juoda, dangaus mėlyna, geltona, raudonojo vyno, kariška žalia, turkio, kremine, švelniai rožine, violetine. Ruda spalva turi daug privalumų: duete ji gali pabrėžti, išryškinti, prigesinti, sušvelninti kitą spalvą ir tokiu būdu kurti vis kitokią atmosferą interjere. Tarpusavyje gali būti poruojami ir skirtingi rudi atspalviai – šviesesni ir tamsesni, pasteliniai ir sodrūs, šiek tiek murzini ir švarūs, šilti.

Vieni populiariausių rudos spalvos atspalvių – šviesūs ir lengvi nuo smėlio, karamelės, kakavos su pienu, pilkšvo iki rusvai rožinio atspalvio tonų. Prancūzai juos vadina bendru pavadinimu – "taupe". Šie atspalviai namams suteikia ne tik jaukios ramybės, skaidrumo, stabilumo jausmą, bet ir santūrios prabangos, stilingos elegancijos. Gana dažnai interjero dizaineriai renkasi būtent šią monochrominę paletę, o interjero savitumą kuria apdailai naudodami natūralius akmenis, plytas, keramikos plyteles, medieną, pintus elementus, molio dirbinius, eksperimentuodami su išraiškingomis tekstilės – vilnos, šilko, satino, lino, kailio, odos – faktūromis ir tekstūra.

Keramikos renesansas

Bene plačiausia rudos spalvos atspalvių paletė išsiskleidžia molio dirbiniuose. Ši medžiaga – viena seniausių naudojamų statyboms ir apdailai, alsuoja praeitimi ir tradicijomis, tad kuria namų su išskirtine istorija įspūdį. Jau tapo populiaru specialiai atidengti senas mūro sienas, kurios slepia per dešimtis ar net šimtus metų nugulusių keliolika dažų ar tinko sluoksnių, o naujai įrenginėjamuose modernaus ar industrinio stiliaus būstuose siekiant sukurti išskirtinę sienų, grindų, židinio apdailą naudoti senų statinių plytas, plyteles, koklius. Senovės įspūdį sustiprina ne tik vintažiniai molio keramikos buities daiktai, interjero detalės – sendaikčių.

Ruda spalva spinduliuoja optimizmą, tvirtą vertybių sistemą, pastovumą, taip pat atitinka tvarios gyvensenos filosofiją.

Krautuvėlėse, turgeliuose įmanoma aptikti ir iš šios medžiagos pagamintų senovinių kriauklių ar net vonių, kurios žavi ant jų įsispaudusiais laiko ženklais: nudaužtas, nutrupėjęs kraštelis, įskilimai, įbrėžimai ar nelygumai vertinami kaip netobulumo grožis.

Įkvėpti aktualios laikmečio tendencijos, dizaineriai ir gamintojai išplėtė interjero apdailai skirtų naujų molio gaminių asortimentą: tai keraminės dekoratyvinės sienų ir grindų dangos, įvairios pertvaros, stalų ir staliukų stalviršiai, kėdžių elementai, virtuvės baldų fasadai ir detalės, itin gausu originalių aksesuarų – vazonų, indų, vazų, šviestuvų, sienos pano, dekoratyvių detalių.

Naujoms natūralių molio tonų sienų bei grindų plytelių kolekcijoms šiuolaikiškumo suteikia matinė faktūra, šešiakampio, rombo formos, subtilūs ornamentai, dėmesį traukia mažų mozaikinių plytelių dėlionės. Plytelės naudojamos ne tik tradiciškai virtuvėje, prieškambaryje, vonios kambaryje ar ties židiniu, bet ir valgomuosiuose, svetainėse. Jomis dažnai dengiama sienos dalis ar visa siena ir grindys – tokiais atvejais gali būti naudojamos skirtingų spalvų, formų, faktūrų, dydžių plytelės ar plytos.

Prie molio spalvų keramikos detalių puikiai dera ir modernios medžiagos – betonas, plienas, stiklas, veidrodžiai, plastikas, laminatas, guma, dirbtinis akmuo. Tokie deriniai – kontrastingi, neįprasti, intriguojantys. Ypač originalūs interjero sprendimai, kuriuose minėtos medžiagos derinamos su blizgios ar spalvotos glazūros keramika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

puiku

puiku portretas
BE ABEJO--KAM KAS PATINKA.MAN-BALTAI VISUR IŠDAŽYTOS SIENOS IR LUBOS PRIMENA LIGONINĘ.

Vija

Vija portretas
Kiekvieno žmogaus atskiras stilius, niekas negali pasakyti, kad turi būti butent toks o ne kitoks.Nejuokinkite su savo stiliais. Gyvenimas yra spalvotas, jame yra įvairiausių spalvų, todėl negali niekas nubrėžti ,kad būtent turi būti taip, kaip kažkas pasakys.Vieniems patinka tas ,kitiem kitas.

A

A portretas
Tada Mano namuose viskas supper.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių