Ne užžėlusiam daržui: penki aplinkai draugiškos kovos su piktžolėmis būdai

  • Teksto dydis:

Kiekvieno sodininkystės sezono pradžioje pasigirsta pažadas: griežtai neleisime piktžolėms užkariauti nuosavo sodo ar daržo. Imtis greičiausių veikiančių, tačiau žalingų cheminių priemonių – ne išeitis. Atidžiau pasvarstę, patikrinę namuose esančius likučius arba spintelių turinį, rastumėte ne tik aplinkai, bet ir augalams draugiškų priemonių. Ir nors piktžolės kartais gali atrodyti kaip neįveikiamas iššūkis, keletas aplinkai draugiškų strategijų leis jums persigalvoti.

Mulčiavimas – nauda paprastume

Jei paklaustumėte patyrusio sodininko, koks svarbiausias sveiko sodo veiksnys, galite sulaukti skirtingų atsakymų. Tačiau tarp populiariausių atsakymų, būdingų šiuolaikiškiems sodo prižiūrėtojams, tikrai bus mulčias. Tai – kasmetinis dirvožemio keitimas ir jo papildymas naudingomis medžiagomis.

Ekologiški mulčiai yra lapai, kompostas, šienas, netgi grikių lukštai ir kitos priemonės – jų apstu specializuotose parduotuvėse. Mulčias išlaiko dirvos drėgmę ir vėsą, o juose besiveisiantys vabalai, suryjantys tūkstančius piktžolių sėklų, prisideda prie sodo kenkėjų prevencijos.

Augalai, nusiteikę kovoti

Paradoksalu, bet piktžolių naikinami augalai gali taip pat tapti priemone stabdyti kenkėjišką veiklą. Tam reikia tik didesnio būrio sąjungininkų arba kitaip – gausesnės augalų paklotės. Tankesnis sodo kultūrų sluoksnis didina konkurenciją dėl maistinių medžiagų ir vandens, bei sumažina tiesioginių saulės spindulių ant dirvos. Dėl to žoliniai kenkėjai turi mažiau šansų išgyventi.

Misija „išrauk pats“

Geros žinios ir mėgstantiems tiesioginę kovą. Leistis į lysvę, pasitelkiant rankų mostus, pažįstama daugeliui. Nors ši metodika reikalauja laiko ir kantrybės, akivaizdūs rezultatai džiugina iškart. Visgi, sėkmės užtvirtinimui būtina piktžoles pašalinti iki pat šaknų, o ne nuskinti žemės lygyje. 

Ravėjimo darbams reikėtų rinktis ramią ir sausą dieną, antraip daigai vėl gali įsišaknyti.

Universali pagalba – karštas vanduo

Užvirinkite vandenį ir užpilkite juo visas piktžoles. Skamba paprastai? Bet tai veikia. Ši technika ypač veiksminga šaligatvio plyšiuose ir sodo takuose augančioms piktžolėms šalinti. Jei kyla klausimas, kaip apsaugoti greta esančius augalus – nesijaudinkite, nubėgdamas vanduo atvėsta, todėl likusiai augalijos daliai nėra pavojingas.

Trijų ingredientų kombinacija

Viena tokių yra acto, druskos ir muilo derinys, apibūdinamas kaip piktžolių naikintuvas, kuris išdžiovina audinius ir suardo augalo ląsteles. Muilas šiame mišinyje padeda skysčiui prilipti prie augalo. Tam, kad tirpalas visapusiškai pasiskirstytų, siūlome rinktis purškiamą talpą.

Tiesa, nenustebkite, kai kurioms ištvermingoms piktžolėms gali prireikti daugiau nei vienos procedūros, tad po pirmo nesėkmingo bandymo nepasiduokite. Be to, minėtą techniką ir veiksmingumą galima koreguoti skirtingais rūgštiniais ingredientais, didinant koncentracijos stiprumą. Tik nepamirškite, kad sudėtinės dalys turi būti kuo natūralesnės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

N

N portretas
Ne iki šaknų,o su šaknimis...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių