Pereiti į pagrindinį turinį

Nebereikės detaliųjų planų

2013-07-08 23:59

Seimas neseniai priėmė Vyriausybės teiktą naujos redakcijos Teritorijų planavimo įstatymą, palengvinantį sąlygas verslui, plačiau atveriantį kelius investuotojams.

Nuo šiol sumažės perteklinių procedūrų ir dokumentacijos – modernizuojant, statant urbanizuotos teritorijos pastatus nebereikės detaliųjų planų. Savivaldybė ir valstybė, o ne verslas, kaip buvo anksčiau, tampa planavimo organizatoriumi, taip pat nebereikės kiekvienam projektui atskirai rengti poveikio aplinkai vertinimo.

Tikimasi, kad tai paskatins ne tik Lietuvos verslininkus, verslų jaunimą imtis naujų projektų, bet ir padės pritraukti užsienio investicijų, kurios neretai buvo kreipiamos į palankesnes sąlygas turinčias kaimynines šalis. Teigiama, kad trečdaliu arba perpus sutrumpės projektų derinimo terminai, būtinos procedūros užtruks trumpiau, bus skaidresnės ir aiškesnės.

Naujos redakcijos įstatyme išskiriami valstybinės svarbos prioritetiniai projektai. Bus nustatyta tvarka, kaip jie turi būti planuojami ir derinami, jiems suteikiama viršenybė. Tai padės išvengti pasitaikančios praktikos, kai gyventojai, sužinoję apie tokias statybas, susiperka sklypus ir ima kelti įvairius reikalavimus, dėl to ima kilti projekto kaina, vilkinama jį įgyvendinti. Įstatyme išlieka visi statybų architektūrinės, urbanistinės ir kraštovaizdžio priežiūros saugikliai.

Mažiausia planuojama teritorija nuo šiol – kvartalas. Ketinantiesiems vykdyti statybas žemės sklype, dabar pakaks parengti statybos projektą ir gauti statyti leidžiantį dokumentą, o pareiga rengti užstatymo planus teks savivaldybėms.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų