Pereiti į pagrindinį turinį

"Nidos seklyčia": verslas už 9 mln. litų

2010-04-28 13:48
Pokyčiai: įspūdingo gamtovaizdžio apsuptyje įsikūręs garsusis Nidos svečių namų kompleksas išgyvena radikalias permainas.
Pokyčiai: įspūdingo gamtovaizdžio apsuptyje įsikūręs garsusis Nidos svečių namų kompleksas išgyvena radikalias permainas. / Asmeninio archyvo nuotr.

Neringoje prieš keletą metų įsižiebęs nelegalių statybų skandalas pakirto dvi dešimtis gyvavusios įmonės veiklą. Bankroto prislėgti svečių namų "Nidos seklyčia" įkūrėjai ilgai puoselėtą šeimos verslą tikisi parduoti už 9 mln. litų.

Verta gerokai daugiau?

Šiandien nestinga panašių pasiūlymų – pardavinėjamos kaimo turizmo sodybos, kitų apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas teikiančių bendrovių turtas.

Tačiau uostamiesčio nekilnojamojo turto agentūros "Superagentas" vadovas Darius Overlingas įsitikinęs, jog "Nidos seklyčios" kompleksas – išskirtinis objektas.

"Matau jį kaip didžiausias pajamas Neringoje generuojantį tašką. Visi kiti turi trūkumų, palyginti su šiuo. Šiai dienai tai labai pigiai parduodamas verslas. Kadangi žmonės priversti tai padaryti, kaina yra tokia, kokia yra, neatmetu, kad ją teks ir dar leisti. Neskubant, sugebėjus išlaukti, būtų galima tikėtis gauti gerokai daugiau", – tvirtino pašnekovas.

Visai neseniai prašymo tarpininkauti parduodant šį verslą sulaukęs D.Overlingas patikino, jog pastaruoju metu susidomėjimas tokio pobūdžio pasiūlymais yra išaugęs – esą pinigingi pirkėjai vis aktyviau tyrinėja rinką, dairosi patrauklių galimybių investuoti.

Lankėsi prezidentai

"Nidos seklyčios" kompleksą Lotmiškio gatvėje, visai šalia Kuršių marių sudaro du tarpusavyje sujungti pastatai – maždaug 300 kv. m ploto restoranas ir bemaž 260 kv. m ploto svečių namai su konferencijų sale, pirtimis, baseinu.

Oficialiame įstaigos tinklalapyje teigiama, jog vienu metu restoranas vasaros sezono metu gali priimti 164, šaltuoju metų laiku – 104 svečius.

"Nidos seklyčioje" viešėjo aukščiausio rango ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių valdžios atstovai – pradedant prezidentais Valdu Adamkumi, Algirdu Brazausku, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Gruzijos, kitų užsienio šalių vadovais ir baigiant buvusiu Europos Komisijos pirmininko pavaduotoju Guenteriu Verheugenu bei panašiais garbiais svečiais.

"A.Brazauską mes laikėme savo nuolatiniu klientu, – kalbėjo "Nidos seklyčios" įkūrėja Irma Baltrušaitienė. – Šie svečių namai buvo mūsų šeimos verslas, kurį mes puoselėjome 20 metų, ir mums labai svarbu buvo reputacija. Bet čia kaip tam kopūstų lauke – iškišau truputį aukščiau galvą ir gavau."

Siūlė 9 mln. eurų

Moteris pripažino, kad visi vargai prasidėjo, kai klestinčius svečių namus šeima nutarė rekonstruoti. Neringoje garsi verslininkė ir politikė, šviesaus atminimo mero Stasio Mikelio bendražygė, papuolė į patį nelegalių statybų skandalo epicentrą.

"Parengėme rekonstrukcijos projektą, turėjome leidimus. Aš ir šiandien nežinau, kuo mes nusikaltome. Bet įmonė gavo bylą, pastatams buvo uždėtas turto areštas, padaryta didžiulė antireklama, rekonstrukcija sustabdyta. Paskui mums ją leido pabaigti, bet apgyvendinimo srityje netekome dviejų sezonų, maitinimo – vieno sezono. Tada pradėjo smaugti skolos, ir galiausiai teko kreiptis į teismą, kad būtų iškelta bankroto byla. Todėl ir parduodu akcijas", – įvykių eigą trumpai nupasakojo verslininkė.

I.Baltrušaitienė įsitikinusi, jog prašoma 9 mln. litų suma sudaro trečdalį parduodamo verslo vertės.

Moteris patikino, jog dar prieš paslaugų komplekso rekonstrukciją, 2005-aisiais, šveicarų investuotojai jį siūlėsi nupirkti už 9 mln. eurų.

Atsisakė investuoti Lietuvoje

"Tai buvo rimti žmonės, bankininkai. Bet tada pasakiau – jūs juokaujate? Tai mūsų šeimos verslas. Kaip tik tada ruošėmės rekonstrukcijai, gavome leidimus", – rožinius plėtros planus prisiminė I.Baltrušaitienė.

Pašnekovė su šveicarais sakėsi bendravusi ir prieš trejus metus, tačiau esą pasibaisėję neprognozuojama Lietuvos valdžia jie visiškai atsisakė ketinimų čia investuoti.

I.Baltrušaitienė prisipažino, jog pardavusi verslą ir grąžinusi skolas taip pat nepasiliks gimtinėje.

"Mes labai mylime Lietuvą, bet meilė turi būti abipusė. Kreditai yra dideli, reikės atsiskaityti, kam įmonė skolinga. Bet, manau, kad pragyvenimui užsidirbsime", – kalbėjo pašnekovė.

Prasidėjus nelegalių statybų Neringoje skandalui, į užsienį emigravo ir trys neringiškės atžalos.

"Žinoma, man ne tas pats, ar mūsų sukurtas verslas gyvuos, ar ne. Norėčiau, kad atsirastų jo perėmėjas ir plėtotojas. Bet, analizuodama situaciją, labai abejoju, ar toks atsiras. Manau, kad kažkas nupirks, palauks ir labai sėkmingai perparduos", – aiškino I.Baltrušaitienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų