- Raminta Tamošiūnaitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Jei virtuvėje vyrauja tvarka, sutaupoma ne tik laiko, nervų, bet ir pinigų. Stebitės? Verčiau prisiminkite, kiek kartų teko išmesti pasibaigusio galiojimo ar kur nors stalčiuje, lentynoje užkištus ir pamirštus produktus. Todėl ten, kur laikomas maistas, preciziška tvarka – privaloma.
Geriau mažiau, nei daugiau
Dėl prekybininkų rinkodaros gudrybių – akcijų ir nuolaidų – dažnai maisto nusiperkame daugiau, nei reikia. Neretai dalį išmetame, nes laikome netinkamai. O jei dar spintelėse netvarka, šaldytuve – chaosas?
Apsižvalgę savo maisto ruošimo zonoje pirmiausia turime įvertinti, kiek yra vietos viskam susidėti, ar įmanoma ją efektyviau išnaudoti. Apie tai vertėtų pagalvoti dar tada, kai planuojate virtuvę. Jei gaminate dažnai ir daug, verta įsigyti ir erdvesnį šaldytuvą, ir didesnę maisto produktų spintą, ir komodą su giliais stalčiais, jei yra galimybė, – netgi įsirengti maisto sandėliuką.
Na, o ką daryti, jei virtuvė ankšta, o turimi baldai netenkina poreikių? Papildomų lentynų galima įmontuoti virš lango, durų, garų rinktuvo. Išnaudokite vietą po kabamosiomis spintelėmis, virš darbastalio, ten tilps lentynėlės, bėgelių sistemos su indeliais, magnetais ar kabliukais.
Jei lubų kabamosios spintelės nesiekia, įrenkite virš jų papildomas lentynas su durelėmis. Neužmirškite talpių kampinių spintelių ir stalčių. Siauromis spintelėmis galima užpildyti tarpus tarp baldų ir virtuvės prietaisų.
Praktiški sprendimai
Praktiškas sprendimas – priedai, įmontuojami produktams skirtose spintose ir spintelėse. Baldų gamintojai jų siūlo įvairiausių. Spinteles, nuėmus dureles ir išėmus lentynas, galima paversti giliais stalčiais, kuriuos integruotas ištraukimo mechanizmas leis lengvai atidaryti.
Jei stalčiuje bus įmontuota transformuojama vidinės erdvės suskirstymo sistema, jo erdvę ir saugojimo tūrį išnaudosite maksimaliai. Skirtukų, rėmelių, laikiklių ir lovelių sistema tinka tiek standartiniams, tiek aukštesniems stalčiams.
Yra specialių rėmelių ir skirtukų sudėti stiklainiams, buteliams, skardinėms, dėžutėms. Kai kurie įdėklai, skirti smulkesniems maisto produktams, jų indeliams ar pakuotėms, yra išimami, juos patogu pasidėti ant darbastalio gaminant maistą, o baigus sugrąžinti į vietą.
Specialus metalinis įdėklas su dangčiu ir ventiliacijos angomis standartinį stalčių pavers duonine, nebereikės pirkti atskiros.
Daržovėms ir vaisiams, kurių nerekomenduojama laikyti šaldytuve, tinkamiausi vėdinamieji stalčiai su tekstiliniu dugnu. Dar vienas sprendimas – įdėti į iš vytelių pintą krepšį.
Pravers įvairios gudrybės
Nepamainoma produktams laikyti skirta spinta. Joje, be paprastų lentynų, gali būti įmontuoti stalčiai, ištraukiami krepšiai, loveliai ir net indelių laikikliai, ant durelių – siauros lentynėlės, kišenės, dėžutės.
Patogūs magnetiniai laikikliai, prie kurių prilimpa skardinės, stiklainiai ir buteliai su metaliniais dangteliais. Jie padeda išnaudoti lentynos aukštį, nes krauti produktus vieną ant kito šiose pakuotėse pavojinga, gali lengvai nuslysti.
Prieš pirkdami dėžutes, į kurias planuojate dėti birius, sveriamus produktus, išimtus iš pakuočių, išmatuokite lentynų bei stalčių aukštį, plotį ir gylį. Rinkitės tokius indelius, kurie užpildys visą lentyną be jokių tarpų. Stačiakampės, kvadratinės dėžutės susideda talpiau. Jei planuojate jas laikyti keliais aukštais, pirkite tokias, kurių dangteliai turi kraštelius, tuomet jos nenuslys viena nuo kitos.
Tiek šaldytuve, tiek spintelėse pravers silikoniniai kilimėliai, ant kurių saugiai ir patogiai galima laikyti suguldytus aliejaus, padažų, sirupų, kitų gėrimų, skystų maisto produktų butelius.
Kad ir kokia jūsų virtuvė, visų pirma, reikia palaikyti tvarką. Verta žinoti maisto produktų bei žaliavų laikymo kaimynystėje taisykles.
Šalčio hierarchija
Pirmiausia žvilgtelėkime į šaldytuvą. Pirmoji taisyklė – jo neperkraukite. Šaltas oras jame turi cirkuliuoti laisvai ir vienodai šaldyti produktus iš visų pusių.
Kita taisyklė primena, kad produktus šaldytuve reikia išdėlioti ne bet kur, nes temperatūra kiekviename šaldytuvo lygmenyje yra skirtinga.
Viršutinėse lentynose temperatūra yra aukštesne nei esančiose žemiau. Todėl aukščiausiai šaldytuve reikėtų laikyti pieno produktus, uogienes, džemus, šviežiai pagamintą maistą. Tai ideali vieta kepiniams, kurių nereikia šaldyti.
Vidurinėse lentynose tinka laikyti produktus, kurių galiojimo terminas nėra ilgiausias: rūkytos mėsos gaminius, dešras, žuvį, varškę, sviestą ir kiaušinius.
Apatinėse lentynose – šalčiausia, čia turėtų būti dedama žalia mėsa, žuvis, jūros gėrybės, tačiau daugiausia dviem dienoms. Jei per tą laiką produktų nesunaudojate, juos reikia užšaldyti.
Žalius produktus būtina laikyti atskirose sandariai uždarytose dėžutėse, stikliniuose induose arba pakuotėse, maistinėje plėvelėje.
Beveik visuose šaldytuvuose yra specialūs dėklai kiaušiniams, tačiau dažnai jie pritvirtinti ant durų. Dėl nuolatinio jų varstymo ten vyrauja nevienoda temperatūra, tad saugiau kiaušinius laikyti vidurinėse lentynose. Be to, laikomi kartoninėje pakuotėje kiaušiniai praranda mažiau drėgmės, tad neskubėkite jos išmesti.
Mėgsta šilumą
Šaldytuve ne vieta bananams ir ananasams, kurie ypač jautrūs šalčiui.
Jame netinka laikyti pomidorus, nes praras aromatą ir skonį.
Į jį verčiau nedėti ir moliūgų, baklažanų, paprikų bei cukinijų, kurias daug geriau laikyti kambario temperatūroje ar kiek vėsesnėje vietoje, tarkime, ant palangės.
Jokios būtinybės nėra į jį ištremti ir svogūnų ar česnakų.
Šilumą mėgsta ir bazilikai, jie daug ilgiau žaliuos pamerkti ant spintelės.
Šaldytuve negerai laikyti ir duonos, nes ji ten labai greitai sudžiūva.
Kokie produktai nedera vienas šalia kito?
Agurkai – ypač jautrūs, laikomi šalia pomidorų, bananų, melionų, kitų vaisių bei daržovių, pagels ir greičiau suges.
Moliūgų ir cukinijų nevertėtų laikyti greta obuolių ir kriaušių, nes ims gelsti ir gesti.
Nelaikykite vienoje vietoje bulvių ir svogūnų, nes bulvės trumpiau išliks šviežios.
Petražolės ir krapai, sudėti į vieną maišelį, nuvys.
Ridikėliai ir paprikos, laikomi su česnakais, praras stangrumą.
Kava, arbata ir kakava nemėgsta aštriai kvepiančių prieskonių kaimynystės.
Kokie produktai labiausia sugeria kvapus?
Pienas, sviestas, sūriai.
Kiaušiniai.
Duonos ir pyrago gaminiai.
Arbata ir kava.
Ar žinote?
Įsigijus didesnį kiekį produktų geriau laikyti juos originalioje pakuotėje, nes ji yra sukurta taip, kad jie išliktų kuo ilgiau švieži. Jei perpilate į kitą indą, pasižymėkite galiojimo datą.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Interjeras – asmenybės ir patirčių atspindys
Namų dekoro įrengimas nėra tik tinkamas daiktų išdėstymas. Tai buities dvasios ir malonios, jaukios erdvės kūrimas, kuris yra ypač aktualus, nes namai – artimiausia aplinka, kurioje leidžiame sau būti visiškai atsipalaidavusiems. ...
-
Įsirenginėjate mažą valgomąjį? 3 vertingi patarimai
Mažo valgomojo įrengimas gali atrodyti nemenkas iššūkis. Tačiau sumaniai išnaudojant erdvę ir pasirinkus tinkamus baldus, galima sukurti ne tik funkcionalią, bet ir vizualiai patrauklią valgomojo zoną. Štai trys patarimai ju...
-
Kaip stilingai suderinti dienines ir naktines užuolaidas?
Dieninių ir naktinių užuolaidų derinimas – procesas, leidžiantis sukurti tiek funkcionalią, tiek estetiškai patrauklią namų aplinką. Tinkamas šių dviejų elementų derinys gali pakeisti kambario charakterį, suteikti jam ši...
-
Valgomojo baldai: mados ir tendencijos
Valgomojo baldus reikia rinktis itin atsakingai – juk tai šeimos susibūrimo vieta, čia priimame svečius, švenčiame šventes. Anot interjero dizainerės, valgomojo baldai taip pat turi savo madas ir tendencijas, kuriomis vadovaujan...
-
Neįprasto namo savininkė: apvali forma – visa ko pradžiai12
Žiedūnė Aleknaitė save vadina apvalių formų mėgėja. Kėdainių krašte ant šlaito, tiesiai priešais Nevėžio upę, ji pasistatė kupolo formos namą, kuriame įsirengė kūrybines dirbtuves. Viduryje kupolo stovi apvalus stalas, an...
-
Jau šį savaitgalį Kaune – net dvi parodos išmaniems ir jaukiems namams6
Jau šį savaitgalį – balandžio 5–7 dienomis – visus svajojančius atsinaujinti ar statančius savo namus, norinčius pagyvinti namų interjerą, susikurti jaukias ir patogias lauko erdves ar ieškančius modernių ir stilingų ...
-
Stalo dekoras – ne tik akims, bet ir sielai. Velykų belaukiant...1
Šiandieninės stalo serviravimo tendencijos – tai senovės kilmingųjų palikimas derinamas su naujausiomis dekoravimo madomis. ...
-
Velykinis stalas gali būti ne tik gausus, bet ir stilingas – naujausios dekoro tendencijos
Nors kalendorinis pavasaris jau čia, visi žino – spalvingiausią ir gražiausią metų sezoną pradeda Velykos. Juk būtent ši šventė asocijuojasi su ryškiomis spalvomis, ką tik pražydusiomis gėlėmis ir kitais pavasario akcent...
-
Kaip padengti nepamirštamą Velykų stalą?
Per Velykas visi stengsimės sukurti jaukią nuotaiką tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. „Pirmiausia nuspręskite, ko norite: išlaikyti tradicijas, minimalizmo ar sukurti ką nors žaismingo. Nepamirškite, kad nėra vieno tinkamo būdo &sc...
-
Tvarios dekoracijos – ir draugiškos gamtai, ir madingos
Daugelis įprato Velykoms puošti namus kuo spalvingiau: krepšelis įvairiaspalvių margučių, ryškios dekoracijos – dažna pavasario šventės namų puošmena. Vis dėlto dekoro specialistės pataria atkreipti dėmesį i...