Pereiti į pagrindinį turinį

Šilainiai to dar nesapnavo: kaip niūrų rajoną paversti jaukia gyvenviete?

2010-06-28 17:00
Šilainiai to dar nesapnavo: kaip niūrų rajoną paversti jaukia gyvenviete?
Šilainiai to dar nesapnavo: kaip niūrų rajoną paversti jaukia gyvenviete? / Tomo Raginos nuotr.

Automobilis prie durų ir daržas prie lango – gyvenančiųjų daugiabutyje siekiamybė. Nesvarstykime, ar to tikrai reikia. Kodėl neaprūpinus tuo kiekvieno buto?

Dalį senų Šilainių daugiabučių galima perdaryti į daugiaaukščius garažus. Kiemuose ant asfalto niekaip neišsitenkančius automobilius taip pat įmanoma statyti ant kilnojamosios platformos prie pat savo buto lango. Analogiškai kiekvienam daugiaaukščio gyventojui galima parūpinti žalios vejos lopinėlį ar daržą.

O gal reiktų persėsti ant dviračių? Parvykstant namo įveikti statų kalną padėtų specialūs keltuvai dviratininkams. Grįžę savo dvirates transporto priemones šilainiškiai paliktų specialiose saugyklose – šios užimtų gerokai mažiau vietos nei automobiliai.

Realių ir utopinių minčių, į ką galėtų reinkarnuotis Šilainių mikrorajonas, prigimdė dvi dienas trukusios architektūros dirbtuvės "Šilainiai reborn", kurias suorganizavo jaunų architektų būrelis, pasivadinęs "Architektūros parku".

Pašvęsti savaitgalį idėjoms gvildenti pasiryžo dešimt komandų – iš viso keturios dešimtys architektų. Be kauniečių, dvi komandos atvyko iš Vilniaus. Dauguma palinkusiųjų prie kompiuterių ir popieriaus lapų – jauni kūrėjai, tačiau prie jų prisijungė ir kai kurie patyrę architektai: Linas Tuleikis, Gintaras Balčytis.

Tai nebuvo konkursas ir nugalėtojas nebuvo renkamas, tačiau dirbtuvių dalyviai galėjo išgirsti iš žinomų architektų sudarytos komisijos nuomonę.

Vienas renginio organizatorių, prieš kelerius metus Kauno technologijos universitete architekto specialybę įgijęs Laurynas Avyžius, džiaugėsi, kad ne materialus atlygis, noras pabūti kartu ir rūpestis miestu subūrė architektus dvi dienas drauge plušėti.

Renginio iniciatoriai pernelyg nekamantinėjo nei miesto savivaldybės, nei Šilainių seniūnijos, nei jos gyventojų, kokios aplinkos jie norėtų. Tačiau idėjų generatoriai nekantriai laukia ir visuomenės atsiliepimų.

Norintieji galės susipažinti su darbais "Architektūros parko" interneto svetainėje, socialiniame tinkle "Facebook", būsimosiose ekspozicijose savivaldybėje, Architektų namuose. Jei leis spausdinimo išlaidos, galbūt plakatai su architektų darbais bus demonstruojami ir pačiuose Šilainiuose, o gyventojai galės mesti laiškus į specialias dėžutes.

Jokiais apribojimais: ką galima ir ko negalima daryti – dirbtuvių dalyviai nebuvo suvaržyti. Tad rezultatai, persmelkti tam tikra ironija, gali priversti ir kvatoti, ir piktintis. Didelė tikimybė, kad daug idėjų liks tik vaizduotėje. Vis dėlto architektai turi vilties, kad besirūpinantieji miestu suvoks, kad fasadus apklijuoti šiltinamosiomis medžiagomis – ne vienintelis kelias gyventi geriau, jaukiau, įdomiau.

"Dabar kaimynai net nenori vienas kito matyti. Norėtųsi, kad visi dažniau išeitų į lauką, kad kurtųsi bendruomenė. Žinoma, reikia spręsti ir technines problemas", – entuziazmo nestokojo L.Avyžius.

Organizatoriai pasirinko Šilainius dėl to, kad patys juose augo ir matė jų pokyčius, įžvelgė trūkumus. Kita vertus, tos pačios idėjos gali būti pritaikytos bet kuriai kitai prieš kelias dešimtmečius daugiabučių prismaigstytai ir išsivadavimo iš sąstingio laukiančiai Kauno vietai. Kai kurios idėjos kartojasi skirtingų autorių darbuose, galbūt išties verta į architektų mintis įsiklausyti ir pasvarstyti, ką paversti realybe?


"3+"

Dainius Juškūnas, Dalia Juškūnienė, Vita Soltonaitė.

Niūrus, pilkas mikrorajonas gali virstu tikru "Šilailendu". Ne tik miego, bet ir bendravimo, aktyvaus ir pasyvaus poilsio vieta. Žmonės išeina į kiemus ilsėtis, bendrauti. Tam sukuriamos naujos sporto, vaikų žaidimo aikštelės, takai, alėjos, poilsio zonos su vandens telkiniais, suoliukais, hamakų sodais, labirintais, skulptūrų kiemais, lauko ekranais. Visa tai jungiama į skirtingus poreikius turinčių žmonių trasas. Devynaukščių šoninėse sienose įrengiamos alpinizmo, o tarp namų stogų – persikėlimo trasos. Ant stogų – poilsio zonos norintiesiems pasitikti saulėlydį.


"Dviejų grupė"

Linas Tuleikis, Gintaras Balčytis, Kęstutis Vaikšnoras, Paulius Vaitiekūnas.

Mikrorajone vertėtų įkurti Šilainių respubliką. Kad nereikėtų emigruoti į Angliją, turėtų būti pakeista eismo kryptis. Respublikos gyventojams uždraudžiama namuose turėti televizorių, tad noras bendrauti su kaimynais padidėtų. Automobilį galėtum laikyti prie buto durų, nesvarbu, kuriame aukšte gyveni. Kiekvienas šeimininkas turėtų teisę į daržą ar sodą prie lango. Visų gyvenamųjų namų pirmieji aukštai turėtų būti atiduoti viešajai paskirčiai: šokių studijoms, dramos būreliams, šachmatų ir domino klubams, kulinarijos ir sveikatingumo centrams. Visi garažai nemokamai išdalijami pasaulio menininkams. Suklestėjusios Šilainių respublikos vertybės paplistų po visą miestą ir šalį.


"S in Šilainiai"

Erikas Klinavičius, Viktorija Petkevičiūtė, Rimantė Lydytė, Povilas Konkulevičius, Grytė Pevcevičiūtė.

Trūks plyš reikalinga galimybė savo rajone nepaliaujamai judėti. Projektuojami žiediniai keliai kai kur pakyla, kai kur nusileidžia, o vidury rajono susikerta. Čia – žmonių susibūrimo centras. Dalį automobilių galima statyti po žeme, likusiuosius – po dirbtinėmis apželdintomis kalvomis. Kvartalo reikmėms gali būti panaudota vėjo ir saulės energija. Prie pastatų galinių fasadų galėtų jungtis papildomos patalpos gyventi ar biurams.


"Be namų negerai"

Erika Strikaitytė, Mažvydas Zajankauskas, Rūta Greičiūtė, Marius Ščerbinskas, Justas Prikockis.

Rajono infrastruktūra suplanuota teisingai ir problemų nekelia. Tačiau susisiekimas dviračiais nepatogus, nėra dviračių takų, komplikuotas ryšys su kitais miesto rajonais. Rajoną vertėtų suskaidyti į mažesnius kvartalus, kiekvienam suteikiant skirtingą išraišką ir nuotaiką. Suformuojamos žaliosios jungtys, besidriekiančios per visus Šilainius iki pat Neries slėnio šlaito. Po esamomis skersinėmis gatvėmis reikėtų įrengti požeminius garažus. Vizualinį fasadų vaizdą reiktų keisti iš esmės. Padalijus fasadus netaisyklingais daugiakampiais, formuoti angas per visą pastato plotį ir jose įkurdinti individualius namus. Kad būtų patogiau susisiekti dviračiais, ties kelkraščiais galėtų būti įrengti specialūs keltuvai. Nenulipant nuo dviračio viena koja įstatoma į atramą, kuri stumia dviratį kad ir į Milikonių kalną. Šalia namų įrengiamos dviračių saugyklos.


"Koma"

Džiugas Kisielius, Ignas Lukauskas, Vytenis Raugala, Aurimas Syrusas, Laimis Kaziukonis.

Planuojant Šilainius neskatintas bendruomeniškumas, infrastruktūra paseno. Tikslas – sušvelninti skirtumus tarp individualios kaimiškos ir kolektyvinės miestietiškos terpės suteikiant naujų funkcijų, sukuriant turtingas vidines erdves. Reikia pasitelkti geriausias individualaus namo savybes – platformą su žaliuoju ploteliu ir vieta automobiliui. Kitaip tariant, galėtų būti sukuriami vertikalūs sodai ir garažai. Išlaisvinus kiemus nuo automobilių, juose būtų planuojamos stacionarios ir transformuojamos erdvės. Pavyzdžiui, "Žalgirio" rungtynes galima būtų stebėti tiesiai iš savo balkono.


"RRR"

Rimantė Lydytė

Perdirbkime Šilainius. Pastatus atnaujinti yra per didelė prabanga. Reikia numatyti šimtaprocentinį valstybės finansavimą, senuosius daugiabučius nugriauti ir pastatyti naujus, energetiškai itin efektyvius ir estetiškai patrauklius namus. Gyventojai savanoriškai grąžintų valstybei privatizuotus butus ir po to, pagal poreikius, įgytų naujus. Statybinis laužas būtų perdirbamas, panaudojamas naujiems namams statyti, keliams tiesti.


"Akmeninis veidas"

Andrius Ropolas, Vaida Statkevičiūtė, Tomas Šuminas, Martina Ramonaitytė, Lina Pociūtė.

Kepurė ir pelenuose žiba. Vienaip ar kitaip namai bus renovuoti. Yra didesnių problemų, tokių kaip identiteto stoka, nes namai statyti pagal tipinius projektus, visoje buvusioje Sovietų Sąjungoje stovi panašūs namai. Kad daugiabučiai skirtųsi iš tolo, ant jų reikėtų pastatyti šlaitinius stogus. Papildomos patalpos būtų skirtos kultūrai ir kitokiems šiandienių žmonių poreikiams.


"C22 extended"

Egidijus Kasakaitis, Andrius Kalinauskas, Vytautas Juškaitis, Viktorija Gailiūtė, Rasa Chmieliauskaitė.

Šilainiai galėtų būti sujungti bambagysle, kuri skatintų žmones bendrauti. Automobilių stovėjimo aikštelių prie namų visai atsisakoma. Gyventojai, palikę mašinas prie stambių gatvių įrengtose antžeminėse aikštelėse, daug vaikščiotų pėsčiomis. Reikėtų įrengti ilgą nenutrūkstamą pėsčiųjų taką, jungiantį visus kvartalus. Jis būtų banguotas, kertant gatves, pakiltų ir leistųsi.


"Plius minus"

Agnė Rapkevičiūtė, Martynas Jankauskas, Vilius Lingė, Giedrius Mamavičius.

Naktimis Šilianiuose būtų labai šviesu, kiekvienas praeivis judesiu kurtų kintamą apšvietimą. Žalios klostės atliktų kelias funkcijas: paslėptų automobilius, praplėstų judėjimo erdvę. Žaisti golfą galima ir ant stogų.


"Du"

Mindaugas Miliukštis, Martynas Pilvelis

Daugiabučiai namai renovuojami, o tų bendrijų, kurios nesutinka atnaujinti savo namus, pastatai perdaromi į daugiaaukščius garažus. Rajono teritorija užsodinama pušimis – užauga miškas, visi laimingai gyvena.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų